תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

טיפול משפחתי בהפרעות אכילה

טיפול משפחתי בהפרעות אכילה

צוות בטיפולנט

רובנו רגילים לחשוב על טיפול משפחתי כטיפול המיועד להתמודדות עם משברים וקשיים הנוגעים לכלל המשפחה. מנגד, במקרים בהם רק אחד מבני המשפחה סובל מקושי רגשי, הנטייה הטבעית היא לרוב לפנות לטיפול פרטני. עם זאת, טיפול משפחתי (family based therapy – FBT), במיוחד בקרב ילדים ומתבגרים, הינו טיפול יעיל במיוחד עבור הפרעות אכילה, המוביל לשיפור משמעותי בתסמיני ההפרעה.

הפרעות אכילה מתייחסות להפרעות קשות המתאפיינות בעיסוק מוגזם באוכל ובמשקל אשר גורמים למצוקה ולפגיעה משמעותית בתפקוד הרגשי, חברתי והפיזי. כיוון שהפרעות אכילה לרוב מתפתחות בגילאי הילדות וההתבגרות, גילאים בהם המשפחה מהווה גורם תמיכה משמעותי במיוחד, יש חשיבות מכרעת לפנייה מוקדמת לטיפול הכולל את המעורבות האקטיבית של כלל בני המשפחה. בכתבה הבאה נרחיב על טיפול משפחתי בהפרעות אכילה - מתי יש לגשת לטיפול משפחתי, מהן העקרונות של טיפול זה וכיצד הוא עובד.

מתי יש לגשת לטיפול משפחתי בהפרעות אכילה?

כיום, טיפול משפחתי הוא אחד הטיפולים המומלצים ביותר עבור טיפול בהפרעות אכילה בקרב ילדים ומתבגרים. באופן ספציפי, מדובר בטיפול מומלץ ביותר לאנורקסיה נרבוזה ולבולימיה נרבוזה. לרוב, טיפול משפחתי בהפרעות אכילה הינו חלק מטיפול רב מערכתי הכולל ייעוץ רפואי, ליווי תזונתי ולעיתים גם טיפול רגשי פרטני.

הפנייה לטיפול משפחתי נעשית לרוב במקביל או לאחר תחילתו של לטיפול רגשי פרטני. זאת, כיוון שהגוון ההתמכרותי והסבל הנלווים להפרעת האכילה מצריכים בדרך כלל גם טיפול פרטני המאפשר עיבוד רגשי, העצמת המוטיבציה להחלים וכן ביסוס היכולת לפתח דפוסי אכילה ומשקל נורמטיביים.

יחד עם זאת, לא תמיד קיימת האפשרות עבור המשפחה להוות מערכת תמיכה משמעותית עבור הסובל מההפרעה. במצבים אלו, בהם המשפחה אינה מסוגלת לספק את המעטפת הנדרשת בטיפול זה, יש חשיבות לדרכים שונות לטיפול בהפרעות אכילה, כדוגמת פסיכותרפיה להפרעות אכילה, ואף לשקול פנייה למחלקת אשפוז, אשר יוכלו לסייע לתסמיני ההפרעה.

מהן העקרונות של טיפול משפחתי בהפרעות אכילה?

טיפול משפחתי בהפרעות אכילה מתבסס על מספר הנחות יסוד:

1. הפרעת האכילה שייכת לכלל המשפחה – כלומר, אמנם אחד מבני המשפחה מציג סימפטומים המאפיינים הפרעת אכילה, אך למעשה מדובר בדינמיקה משפחתית אשר הובילה להתפתחות אותם תסמינים. יתרה מכך, ילדים ומתבגרים מפתחים הפרעות אכילה כאמצעי התמודדות, דרך ביטוי או מאבק באותה דינמיקה משפחתית בעייתית.

2. הפרעת האכילה משפיעה על המשפחה כולה – כלומר, בין אם ההפרעה התפתחה כתוצאה מדינמיקה משפחתית בעייתית או לא, עצם קיומה משפיע על הדינמיקה המשפחתית. הפרעת האכילה גורמת לדאגה, הסתרה, לעיתים תחושת אפליה וטריגרים נוספים לעימותים בין בני המשפחה. בהתאם, טיפול משפחתי בהפרעות אכילה מאפשר לכלל בני המשפחה תמיכה, הכוונה, לגיטימציה לביטוי רגשי וסיוע בהתמודדות עם ההפרעה.

3. המשפחה היא גורם תמיכה משמעותי במיוחד – כלומר, הטיפול מתבסס על ההנחה כי המשפחה מהווה גורם תמיכה משמעותי בעבור הסובל מההפרעה, במיוחד בקרב ילדים ונוער. כך, בטיפול משתמשים במשפחה כמשאב מרכזי לשיפור התסמינים.

כיצד עובד טיפול משפחתי בהפרעות אכילה?

מטרת הטיפול המשפחתי היא להפריד את המחלה מהמטופל. כלומר, לאפשר להורים לקחת שליטה על הפרעת האכילה של הילד/נער שלהם. לשם כך, המיקוד בטיפול הוא בראש ובראשונה בהפרעת האכילה – כלומר, להגיע למשקל נורמטיבי. רק לאחר שהושגה "שליטה" על ההפרעה, מיקוד הטיפול עובר בהדרגה לקושי שחווה הנער או המתבגר מול משפחתו. כך, המטפל עוזר למשפחה לטפח את עצמאות הילד או הנער ולהציב גבולות מותאמים בין הדורות.

אם כך, טיפול משפחתי בהפרעות אכילה מתמקד תחילה במתן תמיכה לסובל מהפרעת האכילה ולמשפחתו, ובמתן אפשרות לביטוי של רגשות ותחושות קשים המתעוררים סביב הפרעת האכילה. במקביל, הטיפול מתמקד במתן מקום ולגיטימציה לביטוי קונפליקטים וקשיים במערכת היחסים המשפחתית, לצד הקניית מיומנויות תקשורת והתמודדות יעילות יותר במשפחה.

מקורות

Lock, J., & Le Grange, D. (2019). Family‐based treatment: Where are we and where should we be going to improve recovery in child and adolescent eating disorders. International Journal of Eating Disorders, 52(4), 481-487

Simic, M., & Eisler, I. (2019). Maudsley family therapy for eating disorders. In Encyclopedia of couple and family therapy (pp. 1804-1813). Cham: Springer International Publishing

Gorrell, S., Loeb, K. L., & Le Grange, D. (2019). Family-based treatment of eating disorders: A narrative review. Psychiatric Clinics, 42(2), 193-204

https://www.psychologytoday.com/us/blog/eating-disorders-the-facts/202002/fbt-and-cbt-e-adolescents-eating-disorders

אנשי מקצוע בתחום

הפרעות אכילה

עוד מאמרים שיעניינו אותך