הקשר בין קשיים משפחתיים לבין בעיות רגשיות תואר כבר על ידי זיגמונד פרויד אך רק בשנות ה-50' החלה להתבסס ההבנה כי טיפול משפחתי הוא טכניקה טיפולית רבת עוצמה, אשר מסייעת לעיתים לא פחות ואף יותר מהטיפול הפרטני.
התא המשפחתי בו אנו חיים הוא הקבוצה החברתית המשמעותית ביותר בחייהם של מרבית האנשים - ילדים, מתבגרים ובוגרים. בהתאם, טיפול משפחתי הוא טיפול פסיכותרפויטי היוצא מהנחה כי חיזוק או שיפור דפוסי קשר במערכת המשפחתית יכולים לתרום לרווחה הנפשית של בני המשפחה, כיחידים וכתא משפחתי. במסגרת טיפול משפחתי בני המשפחה יכולים לזהות אינטראקציות, דפוסי קשר וקשיי תקשורת אשר פוגעים ביכולת המשפחה לתפקד כתא תומך ומשמעותי עבור כל אחד מחברי המשפחה. מתוך התבוננות בקשיים אלו, ניתן לרכוש ולבסס דפוסי תקשורת והתקשרות בעלי אופי חיובי ותומך יותר.
טיפול משפחתי מתאים הן למשפחות אשר מתמודדות עם קשיים במערכות היחסים התוך-משפחתיות והן למשפחות המתמודדות עם קשיים חיצוניים. בהתאם, טיפול משפחתי מתאים במצבים הבאים:
קשיים בדינמיקה המשפחתית: מריבות, תחרותיות, "קואליציות", ניכור והיעדר תקשורת הן רק חלק מהדוגמאות לקשיים משפחתיים אשר עשויים לשקף את הצורך בפנייה אל טיפול משפחתי. במילים אחרות, כאשר התחושה הבסיסית היא ש"משהו לא בסדר" במשפחה, ושהקשר המשפחתי אינו מספק, נינוח וחיובי כפי שאמור היה להיות - ייתכן ויש צורך בפנייה אל טיפול משפחתי בו ניתן יהיה לבחון לעומק את מוקדי הקושי ולבסס דפוסי קשר חיוביים יותר.
חולי של בן משפחה: מחלה פיסית או נפשית של בן משפחה היא אחת הסיבות השכיחות ביותר לפנייה אל טיפול משפחתי. במצבים אלו המשפחה חווה טלטלה משמעותית וצריכה להסתגל למציאות חיים חדשה. בהתאם, גם משפחות חזקות ובעלות קשרים משפחתיים חזקים נעזרות לא פעם בפנייה אל טיפול משפחתי במצבים אלו.
משבר: בדומה למצב בו נדרשת התמודדות עם חולי, התמודדות עם משברים שונים עשויה לטלטל את המשפחה ולהצריך התארגנות מחודשת. כך, טיפול משפחתי מתאים למשפחות המתמודדות עם משבר כלכלי, הגירה, הולדת ילד פגוע, פיטורים של אחד ההורים וכן הלאה.
השתנות התא המשפחתי: המשפחה המודרנית של זמננו חווה לא פעם שינויים משמעותיים המצריכים הסתגלות והתארגנות מחודשת, בה טיפול משפחתי יכול לסייע. כך, טיפול משפחתי מתאים במקרים של נישואי פרק ב', פטירה של בן משפחה, "יציאה מהארון" של אחד ההורים וכן הלאה.