תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Baby Blues - בייבי בלוז

בייבי בלוז הינו מצב זמני, המאופיין בתחושת דכדוך, ומופיע בדרך כלל מיד לאחר הלידה או בעשרת הימים שאחריה. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על התופעה והמאפיינים שלה.

בייבי בלוז, או דכדוך לאחר לידה (Postpartum blues), היא תופעה נפוצה המתרחשת בקרב 70-80% מנשים לאחר לידה. בייבי בלוז הוא מצב זמני, שהתחושות המאפיינות אותו מופיעות בדרך כלל מיד לאחר הלידה או בעשרת הימים שאחריה, והן חולפות באופן ספונטני מספר ימים לאחר הופעתן. בייבי בלוז לרוב יתבטא בתחושות דכדוך, תנודות במצב הרוח, חוסר שקט, חרדה כללית, רוגזנות, התקפי בכי, קשיי ריכוז, פגיעה בתיאבון וקושי בשינה (גם בזמן שהתינוק ישן). על אף שתחושות אלו אינן נעימות, במרבית המקרים בייבי בלוז לא יביא למצוקה נפשית אקוטית, לפגיעה בתפקוד או לפגיעה בתינוק ובקשר עמו. 

הגורם המדויק המוביל לבייבי בלוז אינו ידוע, אך משערים כי מצב זה נגרם בשל השינויים ההורמונליים שהאישה חווה במהלך ההיריון ולאחר הלידה (ובראשם השינויים ברמות הורמוני המין, אסטרוגן ופרוגסטרון). לכך מתווספים כמובן גם מתח רגשי, עייפות מצטברת והתרגשות מהשינוי המשמעותי שהתחולל בחייה של האם והתא המשפחתי שלה. בייבי בלוז נוטה להיות מורגש במיוחד בקרב אימהות שזוהי לידתן הראשונה, אך הוא יכול להופיע גם בשלבים מאוחרים יותר בחיים ובלידה זו הראשונה. 

טיפול במצבים של בייבי בלוז 

בהתאם לכך שמדובר בתופעה שכיחה ונורמלית אותה חוות נשים רבות לאחר לידה, היא אינה דורשת טיפול מיוחד. בדרך כלל, קבלת תמיכה סביבתית סטנדרטית מאנשים קרובים מסייעת בהתמודדות עם המצב. כך למשל, סביבה המדגישה את הנורמליות שבמצב, נמנעת מעמדה ביקורתית ומספקת לאם הצעירה תמיכה רגשית - תהפוך את ההתמודדות עם המצב לאפשרית וקלה יותר. כמו כן, במצבי בייבי בלוז מומלץ במיוחד לסייע לאם הן במטלות הטכניות (בישול, כביסה, אירוח) והן בטיפול בתינוק, וזאת על מנת להקל את העומס עליה. השילוב של תמיכה והכלה רגשית, יחד עם עזרה פרקטית, מספיקים לרוב כדי לצלוח את התקופה המדוברת. האם המדוכדכת עלולה להרגיש כי משהו בה פגום, איך יכול להיות שהיא עצובה בזמן שהיא אמורה להיות שמחה ונרגשת מהתינוק שהביאה לעולם? דווקא משום כך חשוב להזכיר לה כי מדובר בתגובה נורמלית ומוכרת למצב, ולספק לה סביב תומכת ומכילה. 

מתי דכדוך קל הופך לדיכאון אחרי לידה? 

למרות שרוב מצבי הבייבי בלוז חולפים מעצמם לאחר מספר ימים, חשוב להיות עירניים לאפשרות שהדכדוך הקל עלול להתפתח לכדי דיכאון אחרי לידה. בניגוד למצב של בייבי בלוז, דיכאון אחרי לידה הוא מצב מתמשך אשר מלווה במצוקה רגשית משמעותית, פגיעה ניכרת בתפקוד של האם וכן פגיעה באיכות הקשר שלה עם התינוק וביכולת ליהנות ממנו.

בהתאם, כאשר הפגיעה במצב הרוח נמשכת למעלה משבועיים, מלווה בירידה תפקודית, תחושות שליליות עוצמתיות (ניכור וזרות מהתינוק, רגשות אשמה) וקושי רגשי להתחבר לתינוק ולטפל בו חשוב לפנות אל איש מקצוע ולבדוק האם מדובר בדיכאון אחרי לידה. זאת, מאחר ובניגוד למצבי בייבי בלוז, דיכאון אחרי לידה אינו נוטה להירפא באופן ספונטני ומצריך בדרך כלל טיפול נפשי, תרופתי, או שילוב כלשהו בין השניים.


מקורות

Robertson E., Celasun, N., and Stewart, D.E. (2003). Risk factors for postpartum depression. In Stewart, D.E., Robertson, E., Dennis, C.-L., Grace, S.L., & Wallington, T. (2003). Postpartum depression: Literature review of risk factors and interventions

תחומי מומחיות:
דיכאון ,דיכאון אחרי לידה

אנשי מקצוע בתחום

דיכאון אחרי לידה