07.05.25
צוות בטיפולנט
"את נמצאת בחדר לידה וחווה צירים, המיילדת מבקשת ממך לנשוף ולדחוף, בן הזוג מחזיק לך את היד ורק בסוף אין בכי של התינוק שמגיח לאוויר העולם. יש שקט". במילים אלו תיארה המגישה והדוגמנית ירדן הראל לידה שקטה שעברה בחודש השביעי להריונה. האופן הכנה והחשוף בו תיארה הראל את החוויה הקשה שעברה, מהווה חלק ממגמה רחבה יותר אשר הופכת נפוצה בשנים האחרונות – הוצאת ההתמודדות הרגשית המורכבת אשר נלווית למקרים של לידה שקטה ואובדן הריון מן המחשכים המושתקים אל קדמת הבמה.
כחלק ממגמה זו, חודש אוקטובר מוקדש בעשורים האחרונים להעלאת המודעות לאובדן הריון, לידות שקטות ואובדן תינוקות רכים. נראה כי הבחירה להקדיש מועד מיוחד לנושא נובעת מתוך הבנה הולכת וגוברת כי מדובר באירוע של אובדן ממשי, אשר משפיע לא רק על האם והאב, אלא לעיתים קרובות על כל בני המשפחה.
מהי לידה שקטה?
המושג "לידה שקטה" מתאר לידה של עובר במשקל 500 גרם או יותר, או לידה המתרחשת החל מן השבוע ה-22 להריון, כאשר העובר נולד ללא רוח חיים. לעומת זאת, "אובדן תינוקות רכים" מתייחס לפטירתם של תינוקות בחודש הראשון לחייהם, או תינוקות שנפטרו לאחריו, אך היו חולים ולא יצאו משערי בית החולים. כאשר קוראים את המשפטים הללו, גם כהגדרות בלבד, קשה שלא להרגיש אותם עמוק בבטן. אובדן עובר או תינוק הוא אירוע מורכב, המעורר מגוון של רגשות קשים ומבלבלים.
לצד תחושה חזקה של אובדן שליטה וחוסר אונים, רבים מן הזוגות אשר חוו אובדן מסוג זה מתארים מעבר חד ביותר מתחושת התקווה והציפייה להתרחבות המשפחה, אל תחושות שונות בתכלית של הלם, כאב ואבל. השינוי הקיצוני שבין שני המצבים הוא בפני עצמו מטלטל, ואל האבל על התינוק מצטרף לרוב גם אבל על ציפיות ומשאלות לעתיד שכבר לא יוכלו להתגשם.
לצד תחושת האבל, לעיתים עשויים ההורים לחוות את הסביבה כמי שלא רואה בחווייתם אובדן של ממש – שכן מדובר בתינוק שטרם נולד, או שלא הספיק לחיות זמן רב. חשוב לציין כי גם במצבים של אובדן הריון, ההורים חווים לעיתים קרובות אובדן של ילד, אליו כבר החלו להיקשר לאורך ההריון. כאשר נוצר פער משמעותי בין החוויה המטלטלת והמוחשית שעוברים ההורים לבין תפיסת הסביבה, הדבר עשוי להגביר את התחושות השליליות ואף להעצים חוויה של בדידות.
איך להתמודד עם לידה שקטה?
החוויה של לידה שקטה ואובדן הריון או תינוק עשויה להיות טראומטית עבור הורים ובני משפחה. לכן, בתקופה שלאחר האובדן, חשוב לתקף ולהכיר בחוויית האובדן, לתת מרחב להתאבל ולאפשר את כל טווח הרגשות שמתעורר בעקבות החוויה. כמו כן, חשוב לזכור כי תהליך של אבל הוא דבר שנמשך על פני זמן מה והוא משתנה מאדם לאדם.
בין הרגשות העוצמתיים המתעוררים, ייתכן כי הורים ימצאו עצמם מתמודדים עם שאלות קשות הקשורות בזיכרון התינוק. למשל, האם יש להעניק לו שם? או האם ירצו לראותו לאחר הלידה השקטה? במצבים אלו, חשוב כי כל משפחה תשקיע מחשבה כיצד לפעול באופן המתאים ביותר עבורה. במקרה הצורך, ניתן ומומלץ לפנות להתייעצות עם איש מקצוע כדוגמת עובדת סוציאלית מטעם בית החולים.
על פי מחקרים בנושא, נמצא כי קיום מנהגים המשמרים את זיכרון התינוק תורמים לתחושת לגיטימציה לכאב ולאבל בקרב הורים. בהתאם, כיום ישנם בתי חולים בהם נהוג להציע להורים 'קופסת זיכרון', שמטרתה לסייע בשימור מוחשי של הזיכרון מן התינוק. צעד זה הינו בעל ערך רב, בהיותו מבטא הכרה מערכתית ברגישות האירוע עבור ההורים ובצורך לתת מקום להנצחת התינוק ולתהליך הפרידה הכואב.
חשוב לציין, כי מאחר שבמקרים של אובדן מסוג זה לא ננקטים לרוב מנהגי האבל המקובלים כמו ישיבת שבעה, ישנה חשיבות רבה להתגייסות של חברים ובני משפחה לתמיכה במשפחה וביצירת מעטפת לתקופת ההסתגלות. הסיוע עשוי לכלול עזרה כמו טיפול בילדים אחרים באם ישנם או הכנת ארוחות, או לחלופין פשוט מתן אוזן קשבת. זאת, תוך קשיבות עדינה לצרכי המשפחה.
טיפול רגשי בלידה שקטה
לפני סיום, נדגיש שוב כי אובדן הריון, אובדן תינוק ולידה שקטה הם אירועים אשר מטלטלים את התא המשפחתי. לעיתים, הדבר מביא עמו גם קשיים בתקשורת בין בני הזוג, עת מתמודד כל אחד מהם עם האבל על האובדן בדרכו, מה שעלול להוסיף על המצוקה. לכן, חשוב להיות ערים לדברים, ולפנות לסיוע של טיפול פסיכולוגי או טיפול זוגי, בהתאם לצורך.
טיפול נפשי עשוי להיות מרחב אשר יאפשר לעבד את האובדן וללוות את תהליך האבל, או במקרה שתהליך הלידה השקטה ידוע מראש, גם להתכונן אליו. מרחב שכזה עשוי לסייע להתמודד עם תחושת ההלם, לחוש שליטת מה אל מול קבלת ההחלטות ובעיקר – לא להישאר עם זה לבד.
מקורות
זילברשטיין, מ. (2017). לידה שקטה - חוויה מושתקת, מקום השתיקה בחוויית האובדן והשכול לאחר לידה שקטה, פסיכואקטואליה - רבעון הסתדרות הפסיכולוגים בישראל, גיליון אפריל, 32-39.
משרד הבריאות (2025, 5 ינואר). חוזר מנהל האחיות: קוים מנחים לניהול לידה שקטה על ידי האחות המוסמכת והמיילדת במערכי נשים ומיילדות במתארי האשפוז ובקהילה.
שיבא (ל.ת.). מהפכה בטיפול בלידות שקטות (ל.כ.).
https://www.psychologytoday.com/us/blog/traumatized/201911/stillbirth-trauma
https://www.psychologytoday.com/us/blog/walking-in-wisdom/202408/grieving-the-loss-of-stillborn-infants