תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

CogFun - קוג-פאן

קוג-פאן (Cog-Fun) היא שיטת טיפול קוגניטיבית-תפקודית בהפרעת קשב וריכוז (ADHD), אשר פותחה במקור לטיפול בילדים, ומתאימה למאובחנים בהפרעה לאורך טווח החיים (ילדים, מתבגרים ומבוגרים). טיפול זה מועבר על ידי מרפאים ומרפאות בעיסוק שהוסמכו לטיפול בשיטה, ופותח בישראל, בבית הספר לריפוי בעיסוק באוניברסיטה העברית.

שם הטיפול קוג-פאן, מורכב מהמילה Cog – קיצור של Cognitive (קוגניציה), ומהמילה Fun שמרמזת הן על תפקוד (Function) והן על יצירת חוויה טיפולית מהנה. בהתאם לכך, מטרת הטיפול היא למזער את השפעותיה הקוגניטיביות של הפרעת הקשב והריכוז על חיי האדם, תוך שימוש בכלים מגוונים, ובהם פעילות משחקית.

במה טיפול קוג-פאן עוזר?

טיפול קוג-פאן נשען על ההבנה שאנשים המאובחנים בהפרעת קשב וריכוז מתמודדים עם פגיעה בתפקודים הניהוליים – תהליכי השליטה הקוגניטיביים, אשר אחראים על יכולתו של אדם ליזום, לעכב ולווסת תגובות רגשיות, מחשבתיות והתנהגותיות, וקשורים לקשב ולזיכרון העבודה. הפגיעה בתפקודים הניהוליים של אדם עם הפרעת קשב וריכוז יכולה להשפיע על ניהול חייו, גם בפעולות החיים הבסיסיות ביותר. למשל, אצל ילדים, הפגיעה יכולה להתבטא בקושי להתארגן בבוקר, לווסת תגובות רגשיות לאורך היום או להתמיד בשיעורי הבית.

בנוסף לכך, השיטה מתייחסת גם לפגיעה הפסיכולוגית והחברתית שעלולה להיווצר כתוצאה מהפגיעה בתפקודים הניהוליים, כמו פגיעה במערכות היחסים של האדם, במשפחתו וברווחתו הנפשית. כך, לעיתים ההפרעה משפיעה על הדימוי העצמי של האדם ועל תפיסתו כי הוא מסוגל לעמוד מול אתגרים שונים בחייו, עלולה לעורר חרדה ולפגוע ביכולתו להשתלב במסגרות חברתיות ותעסוקתיות.

למי טיפול קוג-פאן מתאים?

• ילדים, מתבגרים או מבוגרים שאובחנו בהפרעת קשב וריכוז אצל גורם רפואי מוסמך.
• מטופל מבוגר או משפחה שפנויים לתהליך של פגישה טיפולית בשבוע, במשך 17-20 שבועות.
• המטופל או המשפחה לא נמצאים במצב בריאותי אחר הגורם למשבר. אם ישנו כזה, המצב מטופל על ידי גורם רפואי או מקצועי אחר.
• במידה והמטופל הוא ילד או ילדה, הם בעלי יכולת שפתית המאפשרת שיחה (גיל 5 ומעלה).

איך טיפול קוג-פאן עובד?

טיפול קוג-פאן למבוגרים

טיפול קו-פאן למבוגרים נקרא Cog-Fun A, ונועד לסייע למבוגרים מגיל 18 ומעלה אשר מתמודדים עם ההפרעה, לנהל את האתגרים שמלווים אותם בתחומי החיים השונים. זאת, על ידי רכישת ידע בסיסי על הפרעת קשב וריכוז וחקירה משותפת לגבי אופן תפקודו של האדם במצבי החיים השונים, ועל האמצעים שמסייעים לו בכך.

על בסיס פיתוח מודעות עצמית והבנה של קשייו האישיים, המטפל והמטופל יכולים לגבש יחד כלים ואסטרטגיות המותאמים לצרכיו של האדם, במטרה לשפר את תפקודו וכך גם את איכות חייו. מחקרים בטיפול במבוגרים מצאו כי הטיפול יעיל בשיפור התפקוד ואיכות החיים של המטופל, בהתאם למטרות שהציב בתחילת הטיפול.

טיפול קוג-פאן לילדים

עבור ילדים, טיפול קוג-פאן נעשה בקופות החולים, במסגרות חינוכיות מסוימות, בקליניקות פרטיות או בבית המטופל. מטרת הטיפול היא לשפר את יכולות הילד בתחומים כמו עיכוב תגובה, השקעת מאמץ, ניטור עצמי ותכנון, בהתאם למטרות שמגדירה המשפחה.

במהלך הטיפול, הילד לומד אסטרטגיות ניהוליות ומתרגל אותן במסגרת סביבה משחקית, במקביל ליישומן בבית, בתיווך ההורים. האסטרטגיות מלוות בייצוגים מילוליים או חזותיים, ומשתנות בהתאם לצרכי הילד. הטיפול נמשך כ-17-20 שבועות, וכולל מפגשים מעמיקים להיכרות עם ההורים, מפגשים משותפים עם ההורים והילד, ועבודה של ההורה והילד בבית. בנוסף, בסיום הטיפול, מתקיים מפגש מעקב.

טיפול קוג-פאן בילדים רואה בהורים "סוכני שינוי" מרכזיים אשר מסייעים ליישום עקרונות הטיפול מחוץ לקליניקה. במהלך הטיפול ההורים משתתפים במפגשים טיפוליים, אשר מלמדים אותם כיצד לספק תמיכה מתאימה בבית, כגון תיווך מילולי חיובי, שימוש ביומן יומי, טיימר ורשימות – לצד התאמות סביבתיות כמו הכנה מראש של חומרים, וצמצום גירויים והסחות דעת. מטרת התמיכה ההורית וההתאמות השונות, היא לאפשר לילד לתפקד בצורה מיטבית בבית, ולסייע לו להטמיע את האסטרטגיות הניהוליות שלמד בטיפול בחיי היום-יום. בהתאם לכך, מחקרים מראים שיפור הן בתפקודים הניהוליים של ילדים עם ADHD, והן בתחושת המסוגלות של הורים לאחר הטיפול.

טיפול קוג-פאן למתבגרים

בנוסף לכך, בשנים האחרונות פותח TEEN Cog-Fun – פרוטוקול לטיפול למתבגרים בגילאי 12-18 ולהוריהם, אשר מותאם לאתגרים הייחודיים של גיל ההתבגרות. בהתאם לכך, הטיפול מדגיש את חקר הזהות התעסוקתית של המתבגר ומחזק את האוטונומיה שלו, באמצעות קביעת מטרות בהתאם לרצונו של המטופל ותמיכה בעצמאות מרבית בקבלת החלטות ובניהול עצמי.

מחקרים מראים שטיפול קוג-פאן במתבגרים מניב תוצאות חיוביות, ובהן שיפור בתפקוד התעסוקתי, בהוצאה לפועל של אסטרטגיות ובתפקודים הניהוליים של בני נוער.


מקורות

Hahn-Markowitz, J., Berger, I., Manor, I., & Maeir, A. (2018). Cognitive-functional (Cog-Fun) dyadic intervention for children with ADHD and their parents: Impact on parenting self-efficacy. Physical & occupational therapy in pediatrics, 38(4), 444-456

Hahn-Markowitz, J., Berger, I., Manor, I., & Maeir, A. (2020). Efficacy of cognitive-functional (Cog-Fun) occupational therapy intervention among children with ADHD: An RCT. Journal of attention disorders, 24(5), 655-666

Levanon-Erez, N., Cohen, M., Traub Bar-Ilan, R., & Maeir, A. (2017). Occupational identity of adolescents with ADHD: A mixed methods study. Scandinavian Journal of Occupational Therapy, 24, 32–40

Levanon-Erez, N., Kampf-Sherf, O., & Maeir, A. (2019). Occupational therapy metacognitive intervention for adolescents with ADHD: Teen Cognitive-Functional (Cog-Fun) feasibility study. British Journal of Occupational Therapy, 82(10), 618-629

אנשי מקצוע בתחום

הפרעות קשב וריכוז - ADHD