תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Psychotic Depression - דיכאון פסיכוטי

דיכאון פסיכוטי כולל סימפטומים של דיכאון קליני, וביניהם תחושת עצבות, ייאוש, היעדר עניין, חוסר מוטיבציה וחשק, שינויים בתיאבון, בחשק המיני ובהרגלי השינה. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על המאפיינים של דיכאון פסיכוטי ודרכי טיפול.

דיכאון פסיכוטי הוא איננו אבחנה פסיכיאטרית העומדת בפני עצמה ב-DSM (מדריך האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי), כי אם תת סוג של דיכאון מז'ורי. כלומר, כדי לקבל אבחנה של דיכאון פסיכוטי, על האדם לעמוד בקריטריונים הרלוונטיים לאבחון של דיכאון מז'ורי (דיכאון קליני), יחד עם סימפטומים של התקף פסיכוטי. לרוב דיכאון פסיכוטי פורץ כאשר הסימפטומים הדיכאוניים מופיעים ברמת חומרה קיצונית ביותר, בייחוד במקרים בהם ישנה סכנה אובדנית, היפוכונדריה או חרדות אחרות ופגיעה קוגניטיבית.

דיכאון פסיכוטי: מאפייני ההפרעה

דיכאון פסיכוטי כולל סימפטומים של דיכאון קליני, וביניהם תחושת עצבות, ייאוש, היעדר עניין, חוסר מוטיבציה וחשק, שינויים בתיאבון, בחשק המיני ובהרגלי השינה. 

לצד זאת, מופיעים סימפטומים של התקף פסיכוטי ברמת חומרה משתנה, הנחלקים לשני סוגים. הסוג הראשון, כולל סימפטומים פסיכוטיים אשר תואמים לתכנים הדיכאוניים. ביניהם ניתן למצוא מצבים של אילמות (אובדן היכולת לדבר), הזנחה עצמית חריפה, וכן סוגי דלוזיות והלוצינציות אשר תואמים לתחושת העצב והייאוש, דוגמת שמיעת קולות אשר מטיפים לאדם כי הוא חסר ערך או דלוזיות של אשמה (למשל מצב בו האדם מאמין כי הוא נענש על חטאים שונים שביצע, ולפיכך נידון לסבול). הסוג השני של הסימפטומים הפסיכוטיים כולל כאלה אשר מנוגדים לסימפטומים הדיכאוניים. כך לדוגמא, אדם עשוי לחוש מדוכא, ולצד זאת ישתף במחשבות גדלות ובתחושה שיש לו ידע וכוחות מופרזים. 

איך מטפלים בדיכאון פסיכוטי? 

האתגר הראשון בטיפול בדיכאון פסיכוטי מתחיל כבר בשלב האבחון, לאור הקושי הראשוני להבדיל בין דיכאון פסיכוטי לבין סכיזופרניה לסוגיה. לדוגמא, כאשר מדובר בדיכאון פסיכוטי הכולל סימפטומים דיכאוניים התואמים את הסימפטומים הפסיכוטיים, התמונה הקלינית של סכיזופרניה קטטונית מאוד דומה. כמו כן, במקרים רבים הסימפטומים הפסיכוטיים יכולים להיות מינוריים או חבויים. אבחון נכון חשוב ביותר, שכן הוא קובע הן את הטיפול והן את סיכויי ההחלמה. הערכה פסיכיאטרית מקיפה היא השלב ההתחלתי בדרך לאבחון נכון של ההפרעה. 

מרגע קבלת האבחון, אתגר נוסף קשור לאיכות הטיפול הניתן. הטיפול בדיכאון פסיכוטי מתבסס על שילוב של תרופות אנטי-פסיכוטיות יחד עם תרופות נגד דיכאון הניתנות במסגרת פסיכותרפיה כלשהי (טיפול דינאמי, טיפול CBT וכו'). יחד עם זאת, נמצא כי הסימפטומים של דיכאון פסיכוטי לא פעם עמידים בפני טיפול, וכי במקרים רבים חל שיפור זמני בלבד, אשר מלווה בהמשך בהתדרדרות נוספת.

בשל מורכבות האבחון והטיפול, לצד הסכנה האובדנית הקיימת במקרים אלו, אפיק טיפולי מומלץ כולל מסגרת כלשהי של אשפוז פסיכיאטרי או חלופת אשפוז. מקרים נוספים המצריכים התערבות טיפולית מהירה במיוחד הנם מקרים של דיכאון פסיכוטי המתפרץ במסגרת דיכאון לאחר לידה. הטיפול במקרים אלו קריטי במיוחד מתוך דאגה לא רק לאם, אלא לאיכות הקשר שלה עם התינוק ולשלומו.

כיום, ישנם אנשי מקצוע הטוענים כי דיכאון פסיכוטי אינו תת סוג של דיכאון קליני, אלא הפרעה נפרדת. בין היתר, מתבססים הטיעונים על הבדלים נוירולוגיים בולטים בין שני המקרים. לעומתם, יש הטוענים כי מדובר ברצף בין שתי קבוצות של הפרעות, כאשר בקצהו האחד נמצאות הפרעות מצב רוח, ובקצהו השני הפרעות פסיכוטיות.


מקורות

Gaudiano, B. A. Dalrymple, K. R. L. Zimmerman, M. (2009). Prevalence and Clinical Characteristics of Psychotic Versus Nonpsychotic Major Depression in A General Psychiatric Outpatient Clinic. Depression and Anxiety, 26: 54-64

Rothschild, A. J. Winner, J. Flint , A. J. Mulsant, B. H. Whyte, E. M. Heo, J. (2008). Missed diagnoses of psychotic depression at four academic medical centers. The Journal of Clinical Psychiatry, 69, 1293-1296

תחומי מומחיות:
דיכאון ,טיפול פסיכיאטרי

אנשי מקצוע בתחום

טיפול פסיכיאטרי