תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Punishment - עונש

המילה עונש מוכרת לכולנו ממקרים בהם נענשנו, או הענשנו במהלך חיינו. עם זאת, השימוש במילה משמש גם לתאר מושג מרכזי בתחום הפסיכולוגיה ההתנהגותית, אליו מתייחסים כחלק מתהליך למידה אשר נקרא התניה אופרנטית. כחלק ממנה, עונש נחשב לגירוי או אירוע לא נעים, אשר מתרחש לאחר התנהגות מסוימת, וסמיכותו אליה מביאה להפחתתה.

דוגמא לשימוש בעונש במטרה לעיצוב התנהגות, היא בתהליך חינוך - כאשר ילד נוהג באלימות (התנהגות), ולאחר מכן עליו ללכת לחדרו (עונש) עולה הסבירות שהוא לא ינהג כך שוב, שכן מתוך השימוש בעונש למד, כי ההתנהגות עליה נאנש אינה מיטיבה עבורו.

עונש כחלק מהתניה אופרנטית

כאמור, עונש מהווה מושג יסוד בתיאוריות של עיצוב התנהגות באמצעות כללי ההתניה האופרנטית, אותם הגדיר הפסיכולוג ההתנהגותי ב.פ. סקינר. סקינר הראה במחקריו כיצד ניתן לעורר התנהגות אצל בני אדם ובעלי חיים, להגביר אותה, להפחית ממנה או להכחידה לחלוטין באמצעות תגמולים חיצוניים.

למשל, חולדה אשר למדה ללחוץ על דוושה בתגובה לקבלת חיזוק חיובי בדמותו של מזון, תחדל בהדרגה מללחוץ עליה, אם בעקבות הלחיצה יינתן לה זרם של שוק חשמלי מכאיב. במקרה זה, השוק החשמלי הינו עונש, המפחית את הסבירות להתנהגות מצד החיה.

סקינר טען כי על מנת למקסם את האפקטיביות של העונש, עליו להיות מיידי ולהינתן בכל פעם שמתבצעת ההתנהגות הבלתי רצויה. בנוסף, יש להימנע מענישה חמורה מדי, אשר עלולה להעלות תחושות של כעס ותסכול, ובדרך של התניה קלאסית לגרום למוענש לקשר בין העונש למעניש, במקום בין העונש להתנהגות הבלתי רצויה.

למשל, אדם אשר מכה את כלבתו בכל פעם שהיא עושה את צרכיה בבית, ייתכן וילמד אותה לפחד ממנו, במקום לפחד מהתוצאה של המעשה. לבסוף, במקביל למתן העונש מומלץ לחזק התנהגות חלופית רצויה, למשל, מינוי הילד המפריע ביותר בכיתה ל"שומר השקט" הכיתתי.

עונש חיובי ועונש שלילי

כחלק מעבודה עם עונשים לשם חיזוק או הפחתה של התנהגות, חשוב להבחין בין שני סוגי עונשים אפשריים - עונש חיובי ועונש שלילי. הכוונה בייחוס בין שלילה או חיוב אינו נוגע למובן המהותי, האם מדובר בדבר בעל השפעה חיובית או שלילית, אלא להיבט של הוספה או הפחתה של דבר מה כדי ליצור חוויה של עונש.

עונש חיובי, הוא עונש בו מפגישים את האדם או החיה עם גירוי לא נעים. כך למשל, דו״ח חנייה הוא עונש חיובי - שכן מפגישים את האדם עם דרישה לתשלום, שאינה מיטיבה או נעימה עבורו.

עונש שלילי הוא עונש בו לוקחים מן האדם או החיה דבר מה נעים. כך למשל, שלילת דמי הכיס מילד שהתנהג בצורה אלימה, מהווה עונש שלילי, שכן הדבר הטוב והנעים עבורו נלקח ממנו.


ביבליוגרפיה

ביטמן, א. ואחרים (1992). אישיות: תיאוריה ומחקר. תל-אביב: האוניברסיטה הפתוחה.

ראובינוף, ר., ברקוביץ, ח., ואופנהיימר, א. (1991). מבוא לפסיכולוגיה (יחידה 4: למידה). תל-אביב: האוניברסיטה הפתוחה.

אנשי מקצוע בתחום

טיפול קוגניטיבי התנהגותי - CBT