תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Divorce mediation - גישור גירושין

במשך שנים ארוכות, אולי אפילו לאורך עשורים, חייתם חיים משותפים בכל מובן: החל מהספריה ואוסף הדיסקים שצברתם במשך שנים, דרך הכלב שאימצתם יחד עוד כשהיה גור ועד לילדים המשותפים. עכשיו, אחרי שהחלטתם לפרק את הזוגיות, אתם מוצאים את עצמכם נבוכים ומבולבלים לגבי פרימת החוטים הקשרים ביניכם: איך מחליטים מי יקבל פריט בעל ערך רגשי? מי ישאר לגור בדירה ומי יעבור לבית חדש? איך בונים הסדרי משמורת משותפת שישקפו גם את האינטרסים של כל אחד מכם וגם את אלו של הילדים? ובעיקר- איך מתמודדים עם כל אלו כאשר ההחלטה על הפרידה טעונה בכל כך הרבה רגשות קשים?

גישור גירושין הוא התערבות קצת מועד אשר מכוונת ליצירת מסגרת בה בני הזוג יכולים להגיע להסכמות לגבי הפרידה- מתוך שיתוף פעולה והסכמה, ותוך הימנעות מהבאת הדיון לבית המשפט.

גישור גירושין- איך זה עובד?

בתי המשפט מהווים מענה לסכסוכים וקונפליקטים אשר הצדדים המעורבים במחלוקת אינם מצליחים ליישב. להבאת הסכסוך לפתרון באמצעות המערכת המשפטית יש מחירים משמעותיים בהיבטים של זמן, כסף וכאב רגשי. בהתאם, בעשורים האחרונים התפתח תחום הגישור כאלטרנטיבה ליישוב סכסוכים באמצעיים משפטיים.

גישור הוא התערבות קצרה ומובנית בה שני הצדדים- ארגונים או אנשים פרטיים- מקיימים ביניהם דיון המכוון להשגת הסכם ליישוב הסכסוך, אשר מונחה על ידי מגשר המהווה גורם שלישי ניטרלי. כך, גישור מאפשר לצדדים לקיים דיון המבוסס על שיתוף הפעולה ורעל רצונם הטוב של הצדדים להגיע להסדר. להסכמות המתקבלות באמצעות תהליך גישור אין תוקף משפטי, אך הצדדים מתחייבים לעמוד בהסכמים שיתבלו בתהליך הגישור. כמו כן, במידה והצדדים מעוניינים בכך ניתן להעניק להסכמות המושגות בגישור תוקף משפטי באמצעות חתימה על ההסכם בנוכחות עורך דין.

גישור גירושין הוא סוג ספציפי של גישור אשר מכוון להשגת הסדר בין בני זוג אשר מחליטים לפרק את הקשר הזוגי ומבקשים להגיע להסכמות בנוגע לכל היבט של חייהם המשותפים: רכוש, כספים, עסקים, מוניטין, תשלומי מזונות וכמובן- ילדים משותפים. תהליך גישור גירושין כולל מספר שלבים:

חוזה עבודה- הצעד הראשון במסגרת תהליך גישור הוא הבהרה והשגת הסכמות לגבי מסגרת העבודה של הגישור. בשלב זה, המגשר יסביר מהו תהליך גישור, יבהיר סוגיות שונות הנוגעות לתהליך (למשל, מחויבות המגשר לסודיות, זכות הצדדים להפסקת התהליך גם ללא השגת הסכמות, זכות הצדדים לשיתוף באי כוחם ויועצים חיצוניים) ויקבל את התחייבותם של הצדדים לגבי נכונותם לקבל על עצמם את ההסכמות אשר יושגו בתהליך.

איסוף מידע- השלב השני של גישור גירושים יכלול איסוף מידע על תביעותיו, ציפיותיו והאינטרסים של כל אחד מהצדדים. במרבית המקרים, חלק מהמידע ייאסף בנוכחות שני הצדדים וחלקו ייאסף במפגשים אישיים עם כל אחד מהצדדים. חשיבותם של המפגשים האישיים גדולה, מאחר והם מאפשרים לכל אחד מבני הזוג להבהיר באופן מוסדר מהם האינטרסים והצרכים העומדים תחת תביעותיו. כך, למשל, במסגרת שיחה פרטית המתקיימת בין המגשר לבין אישה הלוקחת חלק בהליך של גישור גירושים, המגשר יכול לזהות שתחת התביעה לקבלת רכוש מסוים (בו גם בן בזוג רוצה) עומד הצורך בהשגת ביטחון כלכלי. ההבנה כי לא הבעלות על הרכוש עצמה קריטית, אלא השגת ביטחון כלכלי, מאפשרת לייצר אלטרנטיבות לפתרון המחלוקת כקבלת סכום כספי אשר יאפשר השגת רכוש שווה ערך.

השגת הסכמות- השלב השלישי והמרכזי של גישור גירושים מתקיים לאחר שלמגשר יש די ידע לגבי האינטרסים והתביעות של כל אחד מהצדדים. לאחר השגת ידע זה, המגשר מנחה תהליך בו מועלות אפשרויות יצירתיות ומגוונות לפתרון מחלוקות. בחלק מהמקרים, שלב זה מתגלה לצדדים כפשוט מכפי שהיו מצפים: זיהוי האינטרסים הבסיסיים של כל אחד מהצדדים משחררת אותם לא פעם ממאבקים עיקשים על פריטים או עקרונות מינוריים. מעבר לכך, עצם קיומה של מסגרת דיון המבוססת על שיתוף פעולה ומונחית על ידי צד שלילי המגן על האינטרסים של שני הצדדים- מגבירה פעמים רבות את המוטיבציה לשיתוף פעולה, הוגנות וחמלה. עם זאת, גם במסגרת גישור גירושים עשויות, כמובן, להתגלע מחלוקות משמעותיות וטעונות רגשית, והמגשר נדרש פעמים רבות לחשיבה יצירתית אשר תסייע לו במציאת פתרון אשר יענה על האינטרסים של שני הצדדים.

גישור גירושים- יתרונות וחסרונות

גישור גירושים זוכה כיום לתמיכה רבה, ויש הטוענים כי מומלץ תמיד לפנות אליו לפני ההגעה אל בית המשפט. ואכן, גישור גירושים הוא בעל מספר יתרונות ברורים ביחס ליישבו סכסוך הגירושים בבית המשפט:

זמן ונגישות: יישוב סכסוכי גירושים באמצעות בתי המשפט הוא תהליך אשר עשוי לקחת זמן רב עקב העומס הרב בו שרויים בתי המשפט ועקב פרוצדורות בירוקרטיות. גישור גירושים, לעומת זאת, הוא תהליך קצר יחסית ומאחר והוא מתקיים אופן פרטי- זמינותו גבוהה.

חסכון כספי: גישור גירושים נוטה הוא בדרך כלל תהליך זול הרבה יותר ביחס לתהליך המשפטי המערב שימוש של כל אחד מהצדדים בעורכי דין.

שיתוף פעולה: כאמור, גישור גירושים מבוסס על שיתוף פעולה בין הצדדים, ועל נכונות להגיע להסדר אשר ישרת את האינטרסים של שניהם. מאחר וההסכמות המושגות במסגרת תהליך גישור הן הסכמות המבוססות על רצונם של שני הזוג ולא על החלטה משפטית חיצונית, במרבית המקרים לשני הצדדים יש נכונות גבוהה למלא אותן באופן מלא. זאת, לעומת החלטות משפטיות אשר עשויות להביא לשיתוף פעולה חלקי או שטחי. כך, למשל, כאשר גישור גירושים מסתכם בהחלטה על משמורת משותפת על הילדים בני הזוג עשויים לכבד את ההחלטה באופן נינוח, בעוד שהחלטה זהה אשר תתקבל בבית המשפט תביא לניהול המשמורת המשותפת תוך הסתת הילדים, נוקשות או ניסיונות ל"גניבת" זמן נוס עם הילדים על חשבונם זמנם עם בן/בת הזוג.

שיקום היחסים: גישור גירושים מאפשר לבני הזוג ליצור שיתוף פעולה חיובי גם על רקע מטענים רגשיים קשים ומכבידים. חוויה זו של אפשרות לפשרה ושיתוף פעולה מהווה פעמים רבות חוויה חיובית משמעותית אשר מסייעת בשיקום היחסים, ומהווה בסיס לקשר חיובי יותר סביב הליך הגירושים והחיים שאחרי הגירושים. היבט זה משמעותי במיוחד כאשר מדובר בבני זוג אשר צפויים להישאר בקשר לאחר הפרידה, כמו במקרה של הורים לילדים משותפים ובני זוג אשר יש להם מעגלים חברתיים/עסקיים משמעותיים משותפים.


תחומי מומחיות:
גישור

אנשי מקצוע בתחום

גישור