תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

legacy mediation - גישור ירושה

התייתמות מהורה היא אירוע דרמטי ומשמעותי בחיי כולנו, צעירים ובוגרים כאחד. גם כאשר ההורה נפטר בשיבה טובה וכאשר מותו אינו מפתיע, אובדן ההורה היא חוויה מטלטלת אשר מצריכה משאבי התמודדות רגשיים משמעותיים. כאשר להתמודדות עם האובדן נלווית גם התמודדות עם סכסוך ירושה, ההתמודדות עם האובדן עשויה להיות קשה אפילו יותר.

גישור ירושה הוא אסטרטגיית יישוב סכסוכים אשר מכוונת לסייע לבני משפחה להתמודד עם קונפליקטים ומחלוקות הנוגעים לחלוקת רכוש, ירושה והוצאה לפועל של צוואות באופן שיקטין את הסיכון לקרע משפחתי, וימנע הגעה של הסכסוך אל בית המשפט.

גישור ירושה- מתי ואיך?

חלוקת רכוש וירושה ומימוש צוואה הם נושאים רגישים. מעבר להיבט הכספי, חפצים רבים נושאים עמם ערך רגשי אשר את ערכו לא ניתן לתרגם לכסף. כמו כן, חלוקת הירושה נתפסת פעמים רבות כביטוי לדינמיקות וההעדפות הרגשיות במשפחה: מי תמיד דורש ותובע לעצמו ומי תמיד נוטה לוותר? על מי סומכים שיסתדר בעצמו ולמי דואגים? למי ניתנת זכות הבחירה והעדפותיו של מי כמעט ואינן נשמעות? בהתאם לטעינות הרגשית של נושא הירושה, לא מעט משפחות מתמודדות עם מחלוקות וסכסוכים המתעוררים סביב חלוקת הירושה והוצאת הצוואה לפועל. בחלק מהמקרים סכסוכים אלו נפתרים כאשר אחד הצדדים "נכנע" לדרישות הצדדים האחרים, או כאשר הסכסוך מגיע אל בית המשפט- שתי אפשרויות אשר מלוות במקרים רבים בעוגמת נפש ופגיעה ביחסים המשפחתיים.

לאור מורכבותם של סכסוכי הירושה והשלכותיהם השליליות על רווחתם של בני המשפחה, התפתח בעשורים האחרונים התחום של גישור ירושה.

גישור ירושה הוא תהליך קצר מועד בו לוקחים חלק כל הצדדים המעורבים בסכסוך, בהסכמתם ומתוך כוונה להגיע להסדר אשר יענה על האינטרסים של כל הצדדים באופן הטוב ביותר. גישור ירושה יוצר מסגרת דיון המונחית על ידי גורם ניטרלי- המגשר- ומבוססת על שיתוף פעולה, ובכך גישור ירושה מאפשר שיח המכוון במהותו להשגת פשרות המקובלות על כל הצדדים. מעבר למתן מקום לטענותיו, תביעותיו ונימוקיו של כל אחד מצדדים, גישור ירושה מבוסס על תהליך מרכזי של זיהוי האינטרסים המהותיים העומדים מאחורי הדרישות הכספיות. במסגרת גישור ירושה, המגשר לא יסתפק במציאת פשרה בין התביעות הכספיות השונות אלא ינסה לזהות את האינטרס המרכזי העומד מאחורי כל אחת מהן. כך, למשל, במסגרת גישור ירושה הצדדים יכולים לזהות כי מאחורי תביעות לסכום כספי או קבלת רכוש מסוים עומדים צורך בביטחון כלכלי, צורך בקבלת הכרה והערכה על שנות הטיפול הרבות והמסורות באם החולה, רצון במזכרת רגשית וכן הלאה. זיהוי אינטרסים אלו מאפשר הגמשה של הליך המשא ומתן מאחר והצדדים אינם נאחזים עוד באופן נוקשה בדרישות כספיות ספציפיות, אלא הופכים פתוחים יותר לקבלת הטבות, כספים ורכוש חלופיים אשר עונים על האינטרסים המהותיים שלהם.

גישור ירושה ויתרונותיו

לסיכום, ניתן להצביע על מספר יתרונות מרכזיים של גישור ירושה ביחס לפתרון סכסוכים באמצעות בתי המשפט:

זמינות: גישור ירושה הוא הליך זמין ונגיש בניגוד לתהליכים משפטיים אשר עשויים להימשך זמן רב עקב עומסים והיבטים בירוקרטיים. כך, גישור ירושה יכול להביא ליישוב הסכסוך תוך זמן קצר יחסית, ותוך צמצום הסיכון להסלמת היחסים המשפחתיים עקב התמשכות המאבק.

עלויות: גישור ירושה הוא הליך אשר נמשך פגישות ספורות בלבד, ובמרבית המקרים אינו מצריך פנייה ליועצים או עורכי דין. בהתאם, עלותו של גישור ירושה נמוכה משמעותית ביחס לתהליך המשפטי המלווה בהוצאות כספיות גבוהות.

שיתוף פעולה: בניגוד להחלטה המשפטית המבוססת על החלטתו של צד שלישי חיצוני, גישור ירושה מבוסס על שיתוף פעולה והסכמות בין הצדדים בהתאם, גישור ירושה מביא פעמים רבות לעליית המוטיבציה להגעה להסדר ובנכונות גבוהה יותר לעריכת ויתורים ופשרות. זאת, מתוך תחוש שהאינטרסים של כל הצדדים בסכסוך זוכים להתייחסות רצינית ומכבדת ואינם מוזנחים.

שיקום היחסים: גישור ירושה מבוסס כאמור על שיתוף פעולה והשגת הסדר המקובל על כל הצדדים ובהתאם- גישור ירושה מביא פעמים רבות להדגשת נכונותם של הצדדים לבוא זה לקראת זה באופן הוגן וחומל, ובכך תורם לשיקום האמון והיחסים המשפחתיים שהתערערו סביב המחלוקת.


תחומי מומחיות:
גישור

אנשי מקצוע בתחום

גישור