תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

ייעוץ להורים

ילדים זה שמחה? כן, בהחלט, אבל כפי שכל הורה יודע - ילדים משמעם גם התלבטויות, אתגרים, קשיים ודילמות: איך מציבים גבולות באופן יעיל? כיצד מאזנים בין קרבה לסמכותיות? איך מתמודדים עם אתגרי גיל ההתבגרות? מהי דרך ההתמודדות הטובה ביותר עם מריבות בין אחים ומה עושים עם פערים בתפיסות החינוכיות של ההורים?

ייעוץ להורים הוא התערבות ייעוצית אשר מכוונת להקנות להורים מידע, כלים ומיומנויות אשר יסייעו להם להתמודד עם אתגרים הוריים שונים. בכתבה זו נתאר מהו ייעוץ להורים וכיצד הוא פועל, מתי מומלץ לפנות אל ייעוץ להורים ואל אילו אנשי מקצוע מומלץ לפנות לקבל ייעוץ להורים.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום ייעוץ להורים

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום ייעוץ להורים

ייעוץ להורים
3 דרכים מפתיעות בהן אבות מתחברים לילדיהם
ייעוץ להורים
האוניברסיטה של החיים: מתי מבינים ילדים את הקשר בין תרגול לבין הצלחה?
האוניברסיטה של החיים: מתי מבינים ילדים את הקשר בין תרגול לבין הצלחה?
ייעוץ להורים
מסתכלים בלבן של עיניים: איך המבט שלך משפיע על התינוק?
מסתכלים בלבן של עיניים: איך המבט שלך משפיע על התינוק?
ייעוץ להורים
סמים לב לנוער: שימוש בסמים בגיל ההתבגרות
ייעוץ להורים
האוניברסיטה של החיים: מתי מבינים ילדים את הקשר בין תרגול לבין הצלחה?
ילדים בזוגיות פרק ב': אתגרים ודרכי התמודדות
ייעוץ להורים
אבא? הגיע הזמן שתירגע, למען הילדים
אבא? הגיע הזמן שתירגע, למען הילדים

ייעוץ להורים – מתי מומלץ לפנות?

כל ילד מפגיש את הוריו עם קשיים והתלבטויות, וכל הורה חש מדי פעם תוהה, חסר אונים ונבוך לנוכח התחושה שהוא באמת, אבל באמת, לא יודע כיצד להתנהג או להגיב להתנהגויות או אמירות של הילד. הניסיון המעשי, הצוות החינוכי, חברים שהם הורים גם כן והמידע שבספרי ההדרכה והאינטרנט מספקים מענה והכוונה לחלק מהדילמות והאתגרים איתם מתמודדים הורים. עם זאת, במצבים מסוימים נראה כי אלו אינם מהווים מענה מספק ויעיל דיו. במצבים אלו, בהם ההורים חשים כי משאביהם אינם מספיקים להתמודדות עם האתגר ההורי, מומלץ לפנות אל ייעוץ להורים. הורים עשויים להיות שונים זה מזה ב"נקודות הסף" בה הם מרגישים צורך לפנות לסיוע מקצועי, אך מספר מצבים עשויים לרמז על כך שכדאי לשקול פנייה אל ייעוץ להורים.

קשיים רגשיים: כאשר ילד או מתבגר מתמודד עם קושי רגשי כדיכאון, חרדה, הפרעות אכילה או קשיים חברתיים, יש לשער כי קשיים אלו מושפעים במידה מסוימת מהיחסים עם ההורים ולא פחות מכך - שקשייו משפיעים על ההורים ועל הסביבה המשפחתית כולה. כך, למשל, נערה עשויה לפתח הפרעות אכילה על רקע גורמים שונים שביניהם התחושה שההורים מצפים ממנה להיות "ילדה מושלמת", כאשר בו זמנית הפרעת האכילה גורמת לחיכוכים רבים עם ההורים ומשפיעה גם על יחסי ההורים-ילדים בכללותם. בהתאם, הורים לילד או מתבגר המתמודד עם קשיים רגשיים נדרשים גם הם להתמודדות מורכבת הכוללת התבוננות פנימית אשר תסייע להם לזהות כיצד הם עצמם תורמים להיווצרות או שימור הקושי הרגשי, ולרכישת מיומנויות שיסייעו להם לתמוך בילד ובשאר חברי המשפחה. במצבים אלו המשאבים ההוריים מאותגרים באופן משמעותי ביותר ועל כן מומלץ לפנות אל ייעוץ להורים הניתן על ידי איש מקצוע בעל ידע בתחום הטיפול הנפשי.

קושי בהשגת מטרות התפתחותיות: רבים מהפונים אל ייעוץ להורים עושים זאת כאשר ילדם מתקשה להשיג מטלות התפתחותיות על אף שלא אובחן כבעל בעיה התפתחותית. כך, למשל, הורים רבים פונים אל ייעוץ להורים כאשר הילד מתקשה לישון ברציפות, לישון בחדרו ולא במיטת ההורים, להיגמל מהחיתול בגיל המצופה ממנו או להיפרד מהמוצץ. במרבית המקרים ייעוץ להורים סביב נושאים אלו יהיה קצר, ממוקד ופרקטי, אך במקרים בהם יתברר כי הקושי הקונקרטי נובע מקושי מעמיק יותר, יתכן תהליך ממושך יותר של יעוץ להורים אשר יכלול חקירה של רבדים מעמיקים יותר של קשר ההורה-ילד.

בעיות התפתחותיות: הפרעות התפתחותיות משמעותיות (אוטיזם, מוגבלות שכלית התפתחותית וכד') מציבות בפני ההורים אתגרים ייחודיים ועל כן מצריכות פנייה אל ייעוץ להורים. במקרים אלו חשוב לפנות אל איש מקצוע בעל הכשרה, ידע וניסיון בטיפול בהפרעה הספציפית ממנה הילד סובל.

בעיות משמעת והתנהגות: סוגיות של משמעת והצבת גבולות הן סוגיות נפוצות בחברה המערבית המודרנית בה הורים "מחונכים" להפגנת רגישות לצרכי הילד, לעתים על חשבון עמדה סמכותית וחינוכית. בהתאם, רבים מהפונים אל ייעוץ להורים עושים זאת על רקע קושי בהצבת גבולות באופן המאזן בין עמדה של סמכות הורית לבין קשב לצרכי הילד. במצבים אלו ייעוץ להורים יסייע להורים להבין את מקור קשייהם (למשל, "רחמים" על הילד הנובעים מאשמה על שעות עבודה ארוכות, ניסיון לפצות על חווית ילדות של הורות נוקשה ובלתי רגישה), לאמץ עמדה הורית מאוזנת ולרכוש כלים פרקטיים להצבת גבולות יעילה (יצירת חזית הורית מאוחדת, שימוש ב"פסק זמן" וכד').

קונפליקטים הוריים: יחסי הורה-ילד הם יחסים טעונים ורגישים, לטוב ולרע, ובהתאם לכך - פערים בין ההורים בתפיסות החינוכיות, בהתנהגות מול הילד, במידת ההשקעה בו וכד' עשויים להוות מקור לא רק לקושי זוגי אלא גם לקושי הבא לידי ביטוי מול הילד. כך, למשל, זוגות רבים מתמודדים עם מצבים בהם אחד ההורים מתבצר בעמדת ההורה ה"טוב" והוותרן בעוד שההורה השני הופך לאחראי הבלעדי על הצבת הגבולות, ועם מצבים בהם אחד הילדים הוא "ילד של אמא" והשני "ילד של אבא". מצבים אלו מעורים פעמים רבות חיכוכים וקונפליקטים עוצמתיים, מבלבלים את הילד ומטילים על כתפיו את ה"אשמה" בקונפליקט ההורי. בהתאם, במצבים אלו מומלץ לפנות אל ייעוץ להורים אשר יסייע ביישוב הקונפליקט ההורי, יצירת חלוקת תפקידים מאוזנת ויצירת עמדה הורית אחידה וגמישה.

משבר או שינוי בחיי הילד והמשפחה: באופן טבעי, חיי הילד והמשפחה רצופים בשינויים חיוביים או שליליים: מעבר דירה, רי-לוקיישן, התווספות אח חדש למשפחה, מחלה או פטירה של קרוב משפחה או אחד מבני המשפחה הגרעינית, אבטלה של הורה, גירושים וכן הלאה. ייעוץ להורים יכול לסייע במצבים אלו מאחר והוא מאפשר להורים להבין לעומק את צרכי הילד ואת חוויתו לנוכח השינויים/משברים ובהתאם לכך - להתכונן ולהכין אותו, ולהתמודד באופן תומך ומקדם עם הקשיים הנלווים להתמודדות.

מריבות אחים: אין אחים שאינם רבים זה עם זה, אך מריבות עוצמתיות, תכופות או אלימות במיוחד בין אחים עשויות להעיד על קיומם של קשיים מהותיים כתחרות או קנאה בין האחים, מאבק על משאבים הוריים מועטים מדי, ניצול של אחד האחים את יחסי הכוחות הבלתי שוויוניים וכן הלאה. לכן, במצבים של מריבות קיצוניות בין אחים כדאי לפנות אל ייעוץ להורים אשר יסייע בהבנת המקור למריבות ובנקיטת צעדים רלוונטיים להתמודדות בהתאם לצורך (הפניית אחד הילדים לטיפול במידת הצורך, הקפדה על זמן איכות עם כל אחד מהילדים, התמודדות עם נושאים רגשיים הגורמים להעדפת אחד האחים על האחרים וכן הלאה).

התנהגויות מיניות: מיניות מהווה נושא מביך ורגיש עבור הורים רבים ופנייה אל ייעוץ להורים עשויה לסייע בהתמודדות עם היבטים שונים בהקשר זה. פנייה אל ייעוץ להורים סביב נושאים מיניים מומלצת כאשר הילד מפגין התנהגויות מיניות יוצאות דופן/תוקפניות, במקרים בהם הילד מפגין קושי מתמשך סביב המגדר אליו הוא משתייך (בן שרוצה להיות בת) ובמקרים בהם הורה חש אי נוחות או קושי סביב התנהגויות מיניות של ילדו (החל ממגע של פעוט באיבר מינו ועד להסתגרות של נערה מתבגרת עם החבר החדש בחדר חשוך). במקרים אלו ייעוץ להורים מסייע בהבחנה בין התנהגויות מיניות נורמטיביות להתנהגויות מיניות העשויות להעיד על קושי ולסייע להורים להגיב למיניות הילד באופן מותאם ומועיל.

ייעוץ להורים – מסגרת הייעוץ

ייעוץ להורים מיועד להורים אשר מעוניינים בקבלת סיוע והכוונה סביב התמודדויות ואתגרים הוריים שונים אשר עשויים לנבוע מקשיים באינטראקציית ההורה-ילד, מחלוקות וקונפליקטים הוריים סביב נושאים חינוכיים, ואתגרים נורמטיביים הנלווים להורות כהתמודדות עם בעיות משמעת, מריבות בין אחים, התקפי זעם בגיל הרך וכן הלאה. בהתאם לשונות הרבה בנושאים המביאים הורים לפנות לטיפול, ייעוץ להורים עשוי להתקיים כהתערבות קצרת מועד (לעתים אפילו חד פעמית) כאשר ההורים פונים סביב קושי נקודתי, או להתנהל כתהליך ממושך ומעמיק במקרים בהם ההורים מתמודדים עם קשיים משמעותיים ומתמשכים.

ייעוץ להורים – למי פונים?

ייעוץ להורים אינו מקצוע פורמלי אלא שיטת התערבות ובהתאם, אנשי מקצוע רבים ובעלי סוגי הכשרה שונים עשויים להציע שירותי ייעוץ להורים: ייעוץ להורים עשוי להינתן על ידי פסיכולוגים קליניים ופסיכותרפיסטים בעלי הכשרה מקיפה ומעמיקה בתחום של טיפול בילדים, יועצות חינוכיות אשר עברו הכשרה ספציפית בתחום של ייעוץ להורים ואף אנשי מקצוע אשר עברו קורס בן מספר מפגשים בתחום של ייעוץ להורים. לכן, כאשר פונים אל ייעוץ להורים מומלץ לבדוק היטב את הכשרתו של איש המקצוע המציע את שירותיו ולבחון כי הוא אכן בעל הכשרה מספקת. היבט זה חשוב במיוחד כאשר מדובר בפנייה אל ייעוץ להורים על רקע בעיות רגשיות, התפתחותיות, בין אישיות או התנהגותיות משמעותיות של הילד, על רקע יחסים קשים וקונפליקטואלים בין ההורה לילד ו/או במצבים בהם היחסים בין ההורים קשים ומשפיעים על יכולתם לתפקד כ"צוות" הורי. במקרים אלו חשוב במיוחד לפנות אל איש מקצוע בעל הבנה והכשרה בתחום הנפשי (למשל, פסיכולוג קליני, פסיכולוג חינוכי או פסיכותרפיסט שהוא עובד סוציאלי קליני או מטפל באומנות בהכשרתו הבסיסית).

ייעוץ להורים – איך זה עובד?

כיום קיים מגוון רחב של שיטות ייעוץ להורים ומעבר לכך, מרבית אנשי המקצוע יבחרו התערבויות המתאימות באופן ספציפי לצרכי הילד וההורים. עם זאת, במרבית המקרים ייעוץ להורים יתבסס בדרך כלל על מספר מרכיבים בסיסיים:

מתן מידע והשכלה פסיכו-דידקטית: חלק מהקשיים איתם מתמודדים הורים, ובפרט הורים לילד ראשון, נובעים מחוסר ידע לגבי תהליכים התפתחותיים וגידול ילדים. בהתאם, ייעוץ להורים מציע בין היתר מידע על תהליכים התפתחותיים ופסיכולוגיים נורמטיביים ובעיתיים, באופן שמסייע להורים להבין טוב יותר את התנהגותו של ילדם. לדוגמה, במסגרת ייעוץ להורים ההורים עשויים ללמוד כי העניין שבנם הפעוט מגלה באיבר מינו אינו חריג אלא תואם את גילו, להתחיל לראות באור חיובי יותר את מרדנותו של בנם המתבגר ולהבין טוב יותר את הגורמים להתעקשותה של ילדה בת שנתיים על בחירת בגדיה בעצמה. ההבנה הטובה יותר של התנהגות הילד, וראייתה בהקשר התפתחותי, מסייעת פעמים רבות גם בהרחבת האמפתיה של ההורה ובחיזוק יכולתו להגיב באופן מותאם יותר להתנהגות הילד.

רכישת מיומנויות וכלים קונקרטיים: ייעוץ להורים כולל פעמים רבות גם הקנייה של כלים ומיומנויות פרקטיות להתמודדות עם מגוון אתגרים הוריים, בהתאם לצרכי הילד וההורה. כך, למשל, במסגרת ייעוץ להורים ההורים עשויים ללמוד שיטות קונקרטיות להצבת גבולות, עידוד הילד לעזרה בבית, הפסקת מריבות בין אחים, ניהול משא ומתן אפקטיבי עם נער מתבגר, העברת האחריות לשיעורי הבית אל הילד עצמו וכן הלאה. על אף שמדובר בשיטות התנהגות ספציפיות, במסגרת ייעוץ להורים יותאם השימוש בהן לצרכיהם של הילד וההורה הספציפיים, כאשר תהליך הייעוץ יאפשר בדיקה חוזרת של תגובת הילד ושל יעילותן (או חוסר יעילותן) של שיטות ספציפיות.

גיוס ההורים ויצירת חזית הורית אחידה: הורים רבים חשים כי חלק מקשיי ההורות נובעים מפערים בתפיסותיהם החינוכיות, מפיצולים בתפקידי ההורים ("הורה שהוא "שוטר טוב" מול הורה שהוא "שוטר רע") ומחלוקה בלתי שוויונית ו/או בלתי יעילה בתפקידים ההוריים. במקרים אלו ייעוץ להורים מסייע בגישור על הפערים בתפיסות החינוכיות ובבניית חלוקת תפקידים מאוזנת יותר, תוך הדגשת חשיבותה של החזית ההורית המאוחדת לא רק עבור ההורים אלא גם עבור הילד עצמו. תהליך זה מאפשר לילד להפנים מסרים באופן ברור ומאורגן יותר, מקל על ההורה אשר נושא במירב הנטל ומסייע להורים ליצור יחד עמדה הורית מאוזנת אשר אינה קורסת לקטבים כוותרנות מול סמכותיות יתר, נוקשות מול קרבה וכן הלאה.

התבוננות בסגנון ההורות: במסגרת התהליך של ייעוץ להורים, מגלים חלק מההורים כי מעבר להתמודדויות הוריות קונקרטיות, הם נתקלים בסוגיות ואתגרים רחבים כמו מידת הלחץ והציפיות ההוריים, נוקשות או וותרנות יתר, נטייה לחודרנות ושתלטנות, העדפה או קושי דווקא מול ילד ספציפי וכן הלאה. ייעוץ להורים מספק מסגרת בה ניתן להתבונן לעומק היבטים אלו ואחרים ולנטרל את השפעתם השלילית על הילד ועל היחסים עמו. במקרים רבים, היבטים אלו "יתחבאו" תחת קונפליקטים וקשים סטנדרטיים ובמסגרת של ייעוץ להורים ניתן יהיה לחשוף אותם ולהתמודד איתם באופן יעיל. כך, למשל, פנייה אל ייעוץ להורים על רקע שקרים חוזרים של ילד עשויה לחשוף את נטייתם ההורים להתנהגות חודרנית ולפרפקציוניזם אשר גורמים לילד לשקר כדי לייצר לעצמו "אוויר לנשימה" וכדי להסתיר התנהגויות ורגשות אשר אינם עולים בקנה אחד עם רף הציפיות הפרפקציוניסטי.

דיון בהפניית הילד לטיפול: במקרים מסוימים מתן ייעוץ להורים מהווה התערבות מספקת אשר מסייעת להורים לאמץ התנהגויות, דפוסי תגובה ומיומנויות אשר מציעים מענה לבעיות אשר הביאו אותם לפנות מלכתחילה, ואף מציידת אותם בכלים ויכולות הוריות שישמשו או מול אתגרים הוריים נוספים. אם זאת, בחלק מהמקרים התנסויות ההורים עם הילד מעוררות שאלה לגבי הצורך של הילד עצמו בקבלת טיפול נפשי. ייעוץ להורים מאפשר להורים להתבונן לעומק על מצבו של הילד ולהבין בעזרת איש שהמקצוע האם יש גם במתן טיפול לילד. היבט זה רלוונטי כאשר ההורים מתארים לא רק קשיים ואתגרים הוריים סטנדרטיים אלא גם בעיות התנהגות חריפות ומתמשכות, התנהגויות אלימות או תוקפניות יוצאות דופן של ילד, קשיים רגשיים (דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה) וכן הלאה.

ייעוץ להורים או טיפול לילד?

כאשר מדובר בבעיה נקודתית של ילד צעיר, מרבית ההורים פונים באופן אוטומטי אל ייעוץ להורים מבלי לערב את הילד בתהליך. עם זאת, בעיות מקיפות יותר ו/או בעיות המתקיימות בגילאים בוגרים יותר מעוררות בהורים רבים התלבטות לגבי מסגרת הטיפול המתאימה ובאופן ספציפי- התלבטות לגבי הצורך בפנייה אל ייעוץ להורים אל מול הצורך בפנייה אל טיפול פסיכולוגי לילד עצמו: מצד אחד, נראה שהילד חווה מצוקה ועומס נפשי, ושהוא בוגר דיו להיעזר בטיפול פסיכולוגי. מצד שני, ההורים מרגישים שכדמויות מרכזיות כל כך בעולמו של הילד, טבעי שיקחו חלק בתהליך הטיפולי. התלבטות זו היא ראויה ומוצדקת, מאחר ומחקרים מצביעים על כך שבמקרים בהם הילד מתמודד עם מצוקה משמעותית ומתמשכת, השילוב בין ייעוץ להורים לבין טיפול לילד עצמו הוא השילוב הטיפולי היעיל ביותר. הטיפול הפסיכולוגי מאפשרת לילד לעבד קשיים רגשיים, לפתח מיומנויות התמודדות, לשפר את כישוריו הבין אישיים ולהתמודד עם המטלות ההתפתחותיות מולן הוא ניצב. במקביל, במסגרת ייעוץ להורים ההורים לומדים להבין את חוויתו הרגשית של הילד באופן עמוק יותר ולבנות סביבה הורית-ביתית אשר תתמוך בו ותקדם אותו. לדוגמה, ילד אשר מתמודד עם חרדות עשוי להיתרם משילוב בין טיפול פסיכולוגי שיסייע בעיבוד הפחדים והקניית מיומנויות הרגעה עצמית ושליטה בחרדה, לבין ייעוץ להורים אשר יסייע להוריו להיות אמפתיים לקשייו ובו זמנית לדרוש ממנו באופן מקדם להתמודד עם חרדותיו (למשל, באמצעות הפסקת השינה במיטת ההורים, תרגול של הישארות לבד בבית וכן הלאה).

בשורה התחתונה, ניתן לומר כי כאשר הילד עצמו חווה מצוקה ו/או כאשר תפקודו היומיומי, החברתי או הלימודי נפגע עקב מצבו הרגיש - מומלץ לשקול שילוב בין ייעוץ להורים לבין טיפול פסיכולוגי לילד.

לעומת זאת, במקרים הבאים ניתן לשקול פנייה אל ייעוץ להורים בלבד:
* הילד צעיר מאוד ואינו סובל מבעיה אקוטית
* מדובר בקושי או דילמה נקודתיים ומינוריים, כאשר התפתחותו ותפקודו של הילד בשאר תחומי החיים טובה
* ההורים חווים קושי משמעותי סביב קונפליקטים הוריים או פערים בתפיסות החינוכיות, כך שמוקד הקושי הוא בחוויה שלהם עצמם ולאו דווקא בחוויה של הילד עצמו
* ההורים ערים לכך שמספר ילדים במשפחה מתמודדים עם בעיה דומה (למשל, כל הילדים אינם ממושמעים או נוטים לתלותיות יתר בהורים). במקרים אלו, יש יסוד סביר להניח כי הקשיים מושפעים בצורה משמעותית מדפוסים הוריים מסוימים, ולאו דווקא מבעיה רגשית של הילד.
* הילד אינו משתף פעולה עם הטיפול הפסיכולוגי - בגילאים מסוימים, ובפרט בגילאי התבגרות, ילדים עשויים שלא להסכים להגיע אל טיפול פסיכולוגי או להגיע ולהימנע משיתוף פעולה באופן מתמשך. במצבים אלו ייעוץ להורים יכול להביא לשינוי משמעותי גם ללא שיתוף הפעולה של הילד: בחלק מהמקרים, השינוי בהתנהגות ההורית ההורה יביא לשינוי גם בסימפטומים של הילד ובמקרים מסוימים אף להתעוררות המוטיבציה לטיפול. למשל, הפסקת שיתוף הפעולה של ההורים עם הטקסטים האובססיביים-קומפולסיביים או החרדה של נער מתבגר עשויה לגרום לו לאי נוחות משמעותית אשר תעורר את המוטיבציה שלו לטפל בקשייו.

ייעוץ להורים למתבגרים

סוג ספציפי של ייעוץ להורים הוא ייעוץ להורים למתבגרים. ייעוץ להורים למתבגרים אינו שונה באופן מהותי מייעוץ להורים לילדים צעירים יותר, אך במקרים רבים הוא כולל אלמנטים ייחודיים לתקופת גיל זו.

הורים אשר נהנו במשך שנים ארוכות מהורות נינוחה יחסית עשויים להיתקל בקשיים עם כניסתו של הנער/ה לגיל ההתבגרות, לגלות כי עליהם לפתח מיומנויות הוריות חדשות ולהסתגל לשינוי בסגנון ההורות, ותהליכים אלו מלווים לא פעם בקשיים משמעותיים. כך, למשל, הורים רבים חווים קושי במעבר לסגנון הורות מעורב ואינטנסיבי פחות בחיי ילדם, מתקשים לקבל את האופן בו המתבגר "הודף" אותם מהיבטים שונים של חייו ונתקלים - לעתים לראשונה בחיים - בקושי משמעותי בהצבת גבולות ובהתמודדות עם התחצפויות והתנהגות בלתי ממושמעת. המעבר מהילדות אל גיל התבגרות הוא מעבר רגיש ומשמעותי בהקשר של יחסי ההורה-ילד, מאחר ובשלב זה הילד-נער בודק האם וכיצד ניתן לשלב בין גיבוש אוטונומיה ועצמאות אישית לבין שמירה על קשר חיובי ומשמעותי עם ההורים. בהתאם, הורים רבים פונים אל ייעוץ להורים בשלב זה, מתוך רצון ללוות את המעבר באופן תקין וללא קונפליקטים קשים אשר יקשו על המתבגר/ת לייצר איזון זה.

מעבר לכך, כמובן, גיל ההתבגרות הוא גיל רגיש בו המתבגר ניצב בפני מטלות התפתחותיות מורכבות כגיבוש זהות עצמית ומינית, העמקת הקשרים הבין אישיים, פיתוח עצמאות ואוטונומיה וכן הלאה ובהתאם - לא מעט מתבגרים מפתחים קשיים רגשיים כחרדה, דיכאון, הפרעות אכילה ובעיות התנהגות דווקא בשלב זה של חייהם. בהקשר זה, ייעוץ להורים יכול לסייע להורים להבחין בין התנהגויות ו"סערות" נורמטיביות ותואמות גיל לבין כאלו שמעידות על הצורך בסיוע מקצועי, ולהקנות להורים מיומנויות שיאפשרו להם לסייע למתבגר להתמודד עם אתגרי ההתבגרות.