תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

התמודדות נפשית עם מחלה

התמודדות עם מחלות פיסיות אקוטיות ומסכנות חיים ו/או כרוניות היא התמודדות מטלטלת ומאתגרת עבור כל אדם החווה אותה. מחלה חמורה מביאה בדרך כלל לשיבוש בשגרת החיים היומיומית, ומסיטה את מסלול החיים הרגיל והמתוכנן לכיוון חדש, מאיים ובלתי צפוי. בהתאם, התמודדות עם מחלות פיסיות אינה מהווה רק התמודדות פיסית אלא גם התמודדות פסיכולוגית משמעותית. ההכרה בכך הביאה להתפתחות התערבויות טיפוליות המכוונות לסיוע בתהליך של התמודדות עם מחלות פיסיות ועם האופן בו הן משפיעות על האדם החולה ועל הסובבים אותו.
התערבויות טיפוליות המכוונות לסייע בתהליך של התמודדות עם מחלות פיסיות יכולות להתבצע על ידי אנשי מקצוע שונים: פסיכולוג רפואי, פסיכולוג שיקומי, פסיכולוג קליני ופסיכותרפיסטים אשר צברו ניסיון בתחום של התמודדות עם מחלות פיסיות יכולים להציע התערבויות פרטניות, זוגיות, הוריות או משפחתיות, בהתאם לצרכיהם של האדם הלוקה במחלה ושל בני משפחתו.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום התמודדות נפשית עם מחלה

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום התמודדות נפשית עם מחלה

התמודדות נפשית עם מחלה
ההשלכות המדאיגות של פציעות ראש בילדות
התמודדות נפשית עם מחלה
לנכוח בתוך גופנו, עם אחרים ובעולם: מחשבות על הסרט
לנכוח בתוך גופנו, עם אחרים ובעולם: מחשבות על הסרט "לזרום עם זה"
התמודדות נפשית עם מחלה
על ההתמודדות הנפשית עם סרטן השד
על ההתמודדות הנפשית עם סרטן השד
התמודדות נפשית עם מחלה
התמודדות עם מחלת הסרטן: שבריריות מטלטלת
התמודדות נפשית עם מחלה
לנכוח בתוך גופנו, עם אחרים ובעולם: מחשבות על הסרט
"ד"ר, כואבת לי הנפש!" – ראיון עם אורן להק על פסיכולוגיה ברפואת משפחה
התמודדות נפשית עם מחלה
חיים בריאים גם במחלה: סיוע לניהול חיים במצבים כרוניים
חיים בריאים גם במחלה: סיוע לניהול חיים במצבים כרוניים

התמודדות עם מחלות פיסיות - טיפול פרטני

התמודדות עם מחלות פיסיות מהווה טלטלה דרמטית עבור מרבית האנשים המתבשרים על מחלתם. קבלת האבחנה מעוררת פעמים רבות חרדה מפני השלכות המחלה ואף מפגישה אנשים רבים עם תחושות של חוסר צדק, כעס, חוסר אונים, פגיעה בדימוי העצמי ועוד. עם תחילת הטיפולים, המחלה מפגישה עם קשיים נוספים שביניהם תחושות של תלות וחוסר אונים, התמודדות עם כאב וחוסר נוחות פיסית, דיכאון, פגיעה תעסוקתית ושינויים בתפקיד המשפחתי. בהתאם, התערבויות המכוונות לסייע במצבים של התמודדות עם מחלות פיסיות מסייעות בדרך כלל במספר היבטים מרכזיים:

* עיבוד החוויה הנפשית, הפחדים והקשיים הנלווים להתמודדות עם כל שלבי המחלה: קבלת האבחנה, הטיפול והשיקום לאחר ההחלמה.

* רכישת טכניקות להרגעה עצמית והפחתת חרדה.

* רכישת טכניקות להקלה במצבי כאב כרוניים ואקוטיים (דמיון מודרך, נשימות, יוגה).

* הדרכה לחיים: מטופלים המתמודדות עם מחלות כרוניות מתמשכות (קרוהן, סכרת) עשויים להיתרם מהתערבות המכוונות לקידום התמודדות עם מחלות פיסיות כאשר הם מתקשים לשתף פעולה עם המגבלות הרפואיות. ההתערבות הטיפולית תסייע להם להבין ולעבד את הגורמים הרגשיים המקשים על שיתוף הפעולה ותסייע בחיזוקו.

* התמודדויות בין אישיות: התמודדות עם מחלות פיסיות מלווה לא פעם בהתמודדויות בין אישיות: המחלה עשויה לשנות את מרקם היחסים הזוגי/משפחתי ולחייב את בני הזוג להתנסות בתפקידים שונים מאלו להם הם רגילים. בהתאם, התערבות טיפולית של התמודדות עם מחלות פיסיות תסייע לחולה להתרגל לשינויים אלו.

התמודדות עם מחלות פיסיות - טיפול זוגי, טיפול משפחתי והדרכת הורים

התמודדות עם מחלות פיסיות כמעט אף פעם אינה מהווה התמודדות של החולה עצמו בלבד. המחלה משפיעה גם על האנשים הקרובים לחולה בין אם מדובר בילד, מתבגר או אדם בוגר ובהתאם- לא פעם המערכת הזוגית, המשפחתית או ההורית כולה סופגת טלטלה משמעותית בשלבים השונים של התמודדות עם מחלות פיסיות. התערבויות זוגיות ומשפחתיות המכוונות לסיוע בתחום של התמודדות עם מחלות פיסיות מסייעות לבני המשפחה להתמודד עם הקשיים והשינויים הנלווים למחלה, לזהות משאבים אישיים ומשפחתיים ולחזק את יכולות התמיכה והתקשורת בין חברי המשפחה כך שיקדמו את יכולת ההתמודדות עם המחלה והשלכותיה. כאשר בן המשפחה החולה הוא אחד הילדים, ההורים עשויים להיעזר גם במסגרת של הדרכת הורים אשר תתמקד במתן חיזוק ותמיכה אופטימליים לילד החולה, חיזוק ושמירה על הקשר עם הילדים האחרים, חלוקת התפקידים ההורית, שמירה על דרישות תפקודיות והתפתחותיות מהילד החולה בהתאם ליכולותיו וכן הלאה.

חשוב להדגיש כי לאור הדינמיות של מצבי מחלה ושל התמודדויות הפיסיות, הרגשיות והבין אישיות הנלוות להם, התערבויות של התמודדות עם מחלות פיסיות נוטות להיות גמישות ומותאמות למצבים המשתנים של החולה ושל בני משפחתו. כך, למשל, בשלב הראשון של המחלה התערבות של התמודדות עם מחלות פיסיות יכולה להתמקד בהיבטים פרקטיים יותר כרכישת טכניקות של הרגעת חרדה והפחתת כאב או ארגון מחדש של חלוק התפקידים ההורית, ורק בשלבים מאוחרים יותר הטיפול יתמקד בעיבוד סוגיות של דימוי עצמי, שבריריות החיים, אכזבות מהתמיכה הזוגית/סביבתית במהלך המחלה וכן הלאה. כמו כן, יש לציין כי חלק מהחולים ומבני משפחותיהם בוחרים לפנות אל טיפול פסיכולוגי רק אחרי המחלה- לא פעם הכוחות כולם מופנים למאבק ההישרדותי במחלה ורק לאחר מכן מתפנים כוחות נפשיים להתמודדות עם השלכותיה והשפעותיה.