תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Amnesia - אמנזיה

אמנזיה היא הפרעת זיכרון ומשמעותה היא שכחה גורפת או חלקית של ידע, זכרונות, עובדות או חוויות הגורמת לפגיעה משמעותית בתפקוד האדם בתחומים חיוניים שונים בחייו. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על סוגים שונים של אמנזיה.

תארו לכם שאתם קמים בוקר אחד ואינכם זוכרים דבר על עברכם, או לחילופין אינכם מצליחים לזכור למשך יותר מכמה רגעים את השיחה שניהלתם עם השכן. היכולת לזכור מידע אשר צברנו בעבר ולאחסן בזיכרון מידע חדש שאנו קולטים, נתפסת בעינינו כיכולת טבעית ובסיסית. על כן, ניתן רק לשער כמה נתקשה להתמודד עם אובדנה של יכולת חיונית זו.

אמנזיה יכולה להיגרם כתוצאה ממצב רפואי-פיזיולוגי (חבלת ראש, גידול סרטני, הרעלות שונות הפוגעות במערכת העצבים), כתוצאה משימוש לא מבוקר בחומרים (אלכוהול, סמים, תרופות) וכאשר לא ניתן לייחסה לפגיעה מוחית או פיזיולוגית – כתוצאה ממצב נפשי (טראומה, לחץ נפשי). אמנזיה יכולה להיחשב כסימפטום של הפרעה קוגניטיבית רחבה יותר כגון דמנציה או דליריום, או לעמוד בפני עצמה כהפרעה אמנזית (Amnesic Disorder). ישנם שני סוגים של אמנזיה:

אמנזיה אנטרוגרדית (Anterograde Amnesia)

אמנזיה אנטרוגרדית מתארת שכחה של פרטים ואירועים מנקודת זמן מסוימת ואילך. במקרה של חבלת ראש למשל, נקודת הזמן ממנה מתחילה השכחה וחוסר היכולת ללמוד דבר מה חדש, נרשמת מרגע הפציעה. במצב זה, אמנם אין אפשרות לרכוש מידע חדש, אך כל מה שקרה לפני הפציעה שמור בזיכרון וניתן לשליפה. כך למשל, האדם מסוגל לספר על מסיבת בר המצווה שלו מלפני שנים רבות, אך לא לזכור מה אכל לפני עשר דקות.

ישנם שני חולים מפורסמים בספרות המחקרית אשר לקו באמנזיה אנטרוגרדית: המקרה הראשון הוא של N.A אשר לא היה מסוגל לנהל שיחת חולין, מפני שחוט מחשבתו נקטע בכל פעם שהתרחשה לידו הסחת דעת, גם המזערית ביותר. המקרה השני הוא של H.M אשר סבל בגיל 27 מאפילפסיה קשה וכטיפול לכך, נותח באופן שפגע במוחו ושיבש את יכולתו ליצור זיכרונות חדשים, אך לא פגע בזיכרון האירועים שהתרחשו לפני הניתוח. כך למשל, H.M לא זכר את רופאיו שטיפלו בו למרות התדירות הגבוהה שבה פגש אותם.

אמנזיה רטרוגרדית (Retrograde Amnesia)

אמנזיה רטרוגרדית מתייחסת לשכחה של פרטים ואירועים שקרו לפני נקודה מסוימת בזמן. בעיית הזיכרון במקרה זה הולכת אחורה בזמן. כך למשל, כל אירועי החיים שהתרחשו לפני פגיעת הראש אינם נגישים לאדם ואין ביכולתו להיזכר בדבר, אך הזיכרון נשאר תקין לאירועים שקרו מאותו רגע והלאה כמו גם היכולת להטמיע ולזכור מידע חדש. במקרה זה האדם יוכל לרכוש מידע חדש באופן תקין אך לא יוכל לספר על עברו.

יש לציין כי הלוקים באמנזיה יכולים להיות בעלי אינטיליגנציה ואוצר מילים תקינים, מלבד הפגיעה בזיכרון. פעמים רבות הזיכרון המרומז שלהם (אשר מכיל את הכישורים המוטורים התפיסתיים והקוגניטיביים שנרכשו, כגון רכיבה על אופניים) אינו נפגע ובמישור זה הם מסוגלים לתפקד כרגיל.

כאשר לא ניתן להסביר את האמנזיה על ידי גורמים פיזיולוגיים או רפואיים, נהוג להסבירה על ידי גורמים פסיכולוגים

אמנזיה דיסוציאטיבית (Dissociative Amnesia)

על פי ה-DSM-5 (המדריך האמריקאי לאבחון ולסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות), אמנזיה דיסוציאטיבית מוגדרת כחוסר יכולת לזכור מידע אוטוביוגרפי, לרוב בעל אופי טראומטי או מעורר לחץ, באופן אשר אינו מוסבר על ידי שכחה רגילה. אמנזיה זו יכולה להתאפיין בשכחה של ארוע או ארועים ספציפיים אשר ככל הנראה גרמו למצוקה נפשית רבה, או שהיא יכולה להתבטא בשכחה כללית של הזהות וההיסטוריה האישית של האדם.   


מקורות

Atkinson & Hilgard's Introduction to Psychology ,14 edition: Wadsworth Publishing, 2002

Kaplan H.I, Sadock B.J, Grebb J.A (1997) Synopsis of psychiatry, Behavioral sciences, Clinical Psychiatry, eighth edition

תחומי מומחיות:
טיפול נפשי ,פסיכותרפיה

אנשי מקצוע בתחום

פסיכותרפיה