תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Research psychology - פסיכולוגיה מחקרית

פסיכולוגיה מחקרית הנה תחום לימודי אשר מתרכז בהקניית כלי מחקר המתמקדים בהבנת הרגש, החשיבה וההתנהגות של הפרט, כיחיד או כחלק מקבוצה. פסיכולוגיה מחקרית כמסלול לימודי מספקת לבוגריה את הכלים הנחוצים בכדי להמשיך ולפתח את גוף הידע הקיים בפסיכולוגיה במגוון תחומים, למשל בתחום הטיפולי, הקוגניטיבי, החברתי ועוד.

פסיכולוגיה מחקרית – מה לומדים?

בעוד מרבית לימודי הפסיכולוגיה המתקדמים מקנים לבוגריהם ידע משולב, הכולל הכשרה בטיפול לצד הכשרה במחקר, ישנם מסלולים אשר מעניקים ראייה מעמיקה במיוחד בהיבט המחקרי. שדה המחקר נקבע על פי מסלול הלימודים הנבחר. למשל, לימודי פסיכולוגיה קוגניטיבית מתמקדים בתהליכים שונים של ההכרה האנושית, למשל תהליכי קשב, למידה, שפה ועוד. לעומת זאת, במסגרת לימודי פסיכולוגיה נוירולוגית חוקרים את הזווית הביולוגית של תפקודי המוח, למשל את תפקודם של אזורים שונים במוח ודרכי פעילותן של רשתות סינפטיות. לימודי פסיכולוגיה חברתית מתרכזים אף הם בתחום המחקר, ובוחנים את האופן בו האדם מתנהל מול קבוצה, ואת האופן בו הוא נתפס על ידי אחרים. מסלולי הלימודים של פסיכולוגיה מחקרית מאפשרים התנסות בכלי מחקר שונים. למשל במחקרים מבוססי תצפית, שאלונים או ראיונות, ולעיתים גם במכשור ממוחשב האוסף מידע על הפעילות המוחית, כגון FMRI או EEG.

פסיכולוגיה מחקרית – העיסוק בשטח

פסיכולוגיה מחקרית על תחומיה השונים מקנה לבוגריה כלים חשובים באמצעותם מתאפשרת הרחבה מתמדת של גופי הידע השונים בפסיכולוגיה. כך נצבר ידע חיוני, למשל לגבי השפעתם של ניתוחי ראש, תרופות פסיכיאטריות או סוגי פסיכותרפיה למיניהם. עם סיום הלימודים בוגרים רבים בתחומי פסיכולוגיה מחקרית עוסקים בתחום המחקר, באם זאת במוסדות ציבוריים, כגון בתי חולים, או בארגונים פרטיים, בעוד אחרים עשויים להמשיך בעיסוק המחקרי במסגרת האקדמיה, למשל כחלק מלימודי דוקטורט. כמו כן, ישנם מסלולי פסיכולוגיה מחקרית בעלי דגש יישומי. למשל במסגרת לימודי פסיכולוגיה חברתית יישומית, מגשרים בין העשייה המחקרית לבין דרכים ליישום הממצאים בשטח. בוגרי המסלול עשויים לעסוק בהמשך בתפקידים שונים, למשל בתור יועצים ארגוניים, הודות לידע שרכשו באשר לאופן בו האדם חושב ומגיב בקבוצות. כמו כן, בוגרי פסיכולוגיה מחקרית המבקשים לעסוק בטיפול, עשויים להמשיך למסלולי הכשרה בסוגי פסיכותרפיה כגון טיפול קבוצתי או טיפול קוגניטיבי התנהגותי.

פסיכולוגיה מחקרית – ההכשרה בישראל

לימודי פסיכולוגיה מחקרית נלמדים במסגרת תואר שני במוסד אקדמי מוכר. כיום מרבית מסלולי הפסיכולוגיה המתקדמים מעניקים הכשרה של פסיכולוגיה מחקרית, ברמת העמקה משתנה. למשל פסיכולוגיה קלינית לסוגיה, פסיכולוגיה חינוכית קלינית, פסיכולוגיה התפתחותית ועוד. מסלולים אלו מספקים ידע במחקר, אך לעיתים הדגש הנו על הכשרה תיאורטית ומעשית בתחום הטיפולי, כאשר ההתנסות המחקרית מתאפשרת בעיקר באמצעות עבודת הגמר (תזה). לעומתם, ישנם מסלולי פסיכולוגיה המתרכזים בתחומי פסיכולוגיה מחקרית למשל פסיכולוגיה קוגניטיבית ולימודי מדעי המוח לתואר שני. עם סיום הלימודים, חלק ממסלולי הלימוד של פסיכולוגיה מחקרית כגון פסיכולוגיה חברתית, מחייבים מסלול התמחות הנמשך כשנתיים. לאחר מסלול ההתמחות מתקיימת בחינת סיום, ועם צליחתה ניתן רישיון לעיסוק עצמאי.


אנשי מקצוע בתחום

טיפול נפשי