תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Anorexia Treatment - טיפול באנורקסיה

אנורקסיה נרבוזה היא הפרעת אכילה המאופיינת בירידה דרסטית במשקל הגוף, המלווה בפחד עצום מאכילה והשמנה, ומרבית הסובלים ממנה נזקקים לסיוע נפשי. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על דרכי הטיפול באנורקסיה.

אנורקסיה נרבוזה היא הפרעת אכילה המאופיינת בסירוב לשמור על או להגיע למשקל גוף תקין, ונקיטת פעולות אקטיביות להפחתה במשקל או למניעת השמנה באמצעות הגבלה קיצונית של תפריט המזון, פעילות ספורטיבית אינטנסיבית ו/או שימוש במשלשלים ויזימת הקאות. אנורקסיה מאופיינת בדימוי גוף לקוי המביא את הסובל/ת ממנה להעריך באופן מוגזם את משקל גופו ולעסוק באופן אובססיבי במשקל, קלוריות ותפריט התזונה.

אנורקסיה נוטה להשתלט על חיי הסובלים ממנה ולהביא לפגיעה משמעותית בתפקוד בהיבטי חיים שונים וביניהם, כמובן, התחום הבריאותי. פעמים רבות אנורקסיה מובילה לשיבושים במחזור של נשים, פגיעה במערכות הגוף הפנימיות, נשירת שיער, ריח רע מהפה, פגיעה בשיניים ובמקרים קיצוניים יכולה לגרום אף למוות עקב תת משקל. אנורקסיה היא הפרעה קשה במיוחד, והסובלים ממנה מתקשים להחלים באופן מלא, כך שיש חשיבות מכרעת בפנייה לטיפול מקצועי, כמו גם לשמירה על רצף טיפולי לשם מניעת הישנות ההפרעה.

כיצד מטפלים באנורקסיה נרבוזה?

כיום, טיפול באנורקסיה נעשה באמצעות מספר שיטות מרכזיות, כאשר כאמור ההמלצה היא לשלב בין שיטות שונות, בהתאם למקרה הספציפי ולהמלצת מומחים להפרעות אכילה:

פסיכותרפיה לטיפול באנורקסיה

טיפול באנורקסיה באמצעות פסיכותרפיה מבוסס על ההנחה כי תסמיני ההפרעה, ועיסוק היתר באכילה והמשקל התפתחו על רקע קשיים רגשיים. אנורקסיה יכולה להתפתח בהיעדר דרכים חלופיות לנסח ולבטא את המצוקה הרגשית. כך, לדוגמא, העיסוק באוכל עשוי להחליף את העיסוק במוקד המצוקה הרגשית, להקנות תחושת שליטה ולאפשר ביטוי כעס כלפי העצמי וכלפי הסביבה. עם הזמן המרחק בין האדם לבין גורמי המצוקה המקוריים הולך וגדל והעיסוק במשקל הופך למוקד קושי בעל אופי התמכרותי בפני עצמו.

בין אם ההפרעה התפתחה כתוצאה מהתמודדות עם מצוקה רגשית או לא, ההתמודדות איתה הינה בעלת השלכות רגשיות משמעותיות. פעמים רבות, התמודדות עם אנורקסיה כלולה בהסתרה, בדידות ופגיעה בתפקוד בתחומי חיים נרחבים. על כן, טיפול באנורקסיה באמצעות טיפול פסיכולוגי רגשי מתמקד בהבנת הגורמים המקוריים למצוקה ובמקביל מתמקד בהתמודדות עם ההשלכות של הדפוסים ושל הרגלי האכילה ההרסניים המאפיינים אנורקסיה.

טיפול תרופתי לאנורקסיה

טיפול באנורקסיה באמצעות טיפול תרופתי בלבד אינו יעיל דיו במרבית המקרים, מאחר והתרופות אינן משפיעות על דימוי הגוף, הפרפקציוניזם והעיסוק האובססיבי במשקל. עם זאת, טיפול תרופתי יכול לסייע לסימפטומים אחרים, הנלווים להפרעה או שעומדים בבסיסה, כמו דיכאון, חרדה ואובססיביות. בהתאם, טיפול באנורקסיה באמצעות תרופות יהיה תמיד תוספת לטיפול באנורקסיה באמצעות פסיכותרפיה ולא טיפול בפני עצמו.

טיפול משפחתי באנורקסיה

פעמים רבות, ובפרט בקרב ילדים ומתבגרים, אנורקסיה מתפתחת על רקע קשיים משפחתיים. לעיתים, הנער/ה מפתח את ההפרעה כדי להסיח את הדעת מקשיים נוספים במשפחה, כמובן באופן בלתי מודע. כמו כן, לעיתים אנורקסיה מתפתחת מתוך צורך להעביר מסר של מצוקה. כמו כן, משפחות המתאפיינות בהורות חודרנית ושתלטנית משתמשים לא פעם באכילה כדי לסמן גבול ולהשיב שליטה לחייהם, באמצעות הרעבה וסירוב לאכול - "זה הגוף שלי ואני אחליט מה נכנס אליו ומה לא". בהתאם, טיפול משפחתי בהפרעות אכילה, ובאופן ספציפי באנורקסיה, כולל לעיתים קרובות מתן כלים וסיוע לכלל בני המשפחה לצורך התמודדות עם ההפרעה ומיומנויות תקשורת טובות יותר אשר יאפשרו לבטא במילים את הקשיים אשר בוטאו עד כה באמצעות תסמיני ההפרעה.

ליווי רפואי ותזונתי לאנורקסיה

כאמור, אנורקסיה מביאה לפגיעה תפקודית מקיפה, בעיות בריאותיות ולעיתים אף לסכנת חיים. לכן, טיפול באנורקסיה אינו מתמקד רק בגורמים רגשיים ופסיכולוגיים, אלא מסייע גם בחזרה להרגלי אכילה תקינים המבוססים על תפריט מאוזן. בהתאם, טיפול באנורקסיה מלווה על ידי גורם רפואי ותזונאית קלינית בעלת ידע בתחום הפרעות האכילה. כך, ניתן דגש על ההשלכות הבריאותיות של ההפרעה ועל הרכבת תפריט אשר יאפשר להגיע למשקל תקין באופן המותאם ביותר ליכולותיה, קשייה והעדפותיה של המטופלת.

טיפול באנורקסיה במסגרת אשפוז או אשפוז יום

טיפול באנורקסיה יכול להתקיים במסגרות שונות בהתאם לחומרת הבעיה, החל מטיפול בקליניקה פרטית, דרך מסגרת של אשפוז יום (שהייה במחלקה בשעות היום בלבד) ועד לאשפוז מלא. טיפול באנורקסיה במסגרת אשפוז מתאים לאנשים אשר מתמודדים עם אנורקסיה ברמת חומרה גבוהה אשר מהווה סכנה להתפתחות, לבריאות, או במצבים בהם יש קושי להתמודד עם המחלה והם זקוקים למסגרת טיפולית אינטנסיבית יותר. טיפול באנורקסיה במסגרת אשפוז כולל השגחה ומעקב על הרגלי האכילה לצד מערכת טיפולית מקיפה הכוללת טיפול פרטני וקבוצתי, מפגשים עם דיאטנית ובניית הרגלי חיים אדפטיביים אשר אינם סובבים סביב אכילה ומשקל.

איזו שיטת טיפול הכי מתאימה?

מחקרים אינם מראים עדיפות לסוג טיפול כזה או אחר עבור אנורקסיה, אלא בעיקר לשילוב בין שיטות טיפול שונות ולשמירה על רצף טיפולי אשר מונע הישנות ההפרעה לאחר הגעה למצב של רמיסיה (החלמה חלקית). יחד עם זאת, טיפול מוקדם בהפרעה וכן טיפול באמצעות מסגרת אשפוזית מובילים לעלייה מהירה יותר במשקל. כמו כן, נראה כי מתבגרות ומתבגרים נוטים להעדיף טיפול משפחתי, ומבוגרים לרוב פונים לטיפול רגשי פרטני. זאת, על אף שלא נמצא יעילות מוכחת לאף אחת מהגישות, בעבור אף אחד מהגילאים.

כיוון שמדובר בהפרעה נפשית קשה הכוללת פגיעה פיזית ובריאותית משמעותית, יש לפנות לטיפול מערכתי, הכולל שילוב בין מספר שיטות טיפול. יחד עם זאת, מרבית הסובלות והסובלים מאנורקסיה מתנגדים נחרצות לטיפול, ולכן פעמים רבות הפנייה לטיפול נעשית באמצעות הורים, משפחה או סביבה קרובה של הסובלים מההפרעה. כיוון שמדובר בהפרעה עיקשת, המשפיעה על תחומי חיים רבים, וכן מלווה פעמים רבות בהפרעות נפשיות נלוות, יש חשיבות לשמור על רצף טיפולי ועל מעטפת טיפולית גם לאחר עלייה במשקל או החלמה, לשם מניעת הישנות המחלה, בעיקר בתקופות מאתגרות לאורך החיים.


מקורות

DSM-V (2013) American Psychiatric Association: Diagnostic and Statistical Manual of Mental

Zeeck, A., Herpertz-Dahlmann, B., Friederich, H. C., Brockmeyer, T., Resmark, G., Hagenah, U., ... & Hartmann, A. (2018). Psychotherapeutic treatment for anorexia nervosa: a systematic review and network meta-analysis. Frontiers in psychiatry, 9, 158.Disorders, Fourth Edition. Washington DC: American Psychiatric Press

תחומי מומחיות:
אנורקסיה

אנשי מקצוע בתחום

אנורקסיה