תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Unconditioned Stimulus - גירוי בלתי מותנה

גירוי בלתי מותנה הוא גירוי אשר באופן טבעי מעורר באדם תגובה אינסטינקטיבית וספונטנית, ללא צורך בניסיון קודם. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על גירוי בלתי מותנה והקשרו להתניה קלאסית.

גירוי בלתי מותנה הוא מונח מרכזי בתהליך הלמידה של התניה קלאסית. גירוי מסוג זה, הוא גירוי אשר מייצר באדם תגובה בלתי מותנית - כלומר תגובה שמתרחשת באופן ספונטני וטבעי, כרפלקס. הסיבה שגירוי זה נקרא בלתי מותנה, היא העובדה שהיותו מייצר תגובה שכזו, לא מותנית בלמידה. כך, גירויים בלתי מותנים הם למעשה גירויים אשר ללא נסיון עבר או למידה, מייצרים תגובה טבעית.

דוגמה מחיי היומיום לגירוי בלתי מותנה, היא מגע של מים רותחים על העור. המים הרותחיים הם גירוי שבאופן מיידי, כבר מהניסיון הראשון, יגרמו לתגובה מסוימת של האדם - רתיעה ותנועה מהירה של הגוף לשם מניעת הכאב. העובדה שתגובה בלתי מותנית כזו תתרחש בתגובה לגירוי זה, גם אם זו הפעם הראשונה שהדבר קורה, ללא תלות בלמידה, הופכת אותו לגירוי בלתי מותנה.

גירוי בלתי מותנה כחלק מהתניה קלאסית

בתהליך ההתניה הקלאסית, לומדים אדם או חיה לקשור בין גירויים אשר אינם קשורים באופן טבעי, אלא הופכים קשורים בעקבות התנסויות עבר. התופעה התגלתה לראשונה על ידי הפיזיולוג הרוסי איוואן פטרוביץ' פאבלוב דרך ניסויים בהם הצמיד צלצול של פעמון להענקת מזון לכלבים במעבדה. בעוד טרם הניסוי כלבים ריירו באופן טבעי בתגובה למזון (תגובה בלתי מותנית לגירוי בלתי מותנה) לאחר שהחל הניסוי, זיהה פאבלוב כי הכלבים מריירים לא רק בתגובה למזון, אלא כבר בתגובה לצלצול הפעמון לבדו, אשר קדם למתן המזון.

כך, בתוך הניסוי הגירוי הבלתי מותנה היה המזון - שכן הוא עורר תגובה טבעית ובלתי תלויה של ריור, לשם הקלה על מערכת העיכול. אל הגירוי הבלתי מותנה אשר היה המזון, נוסף גירוי שהותנה בלמידה - הצליל. הריור שהתעורר בתגובה לצליל (הגירוי המותנה) ולא למזון ישירות (הגירוי הבלתי מותנה) נחשב לגירוי מותנה - שכן הופעתו מותנית בתהליך של למידת הקשר שבין הצליל והמזון.


מקורות

ביטמן, א. ואחרים (1992). אישיות: תיאוריה ומחקר. תל-אביב: האוניברסיטה הפתוחה.

ראובינוף, ר., ברקוביץ, ח., ואופנהיימר, א. (1991). מבוא לפסיכולוגיה (יחידה 4: למידה). תל-אביב: האוניברסיטה הפתוחה.

אנשי מקצוע בתחום

טיפול קוגניטיבי התנהגותי - CBT