תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

איך מטפלים בחרדה?

איך מטפלים בחרדה?

צוות בטיפולנט

חרדה היא מצד אחד תגובה רגשית טבעית ונורמלית, ומצד שני, כשהיא לא פרופורציונלית, היא יכולה לגרום למצוקה ולפגוע מאוד באיכות החיים. אז איך יודעים האם החרדה שלי נורמלית או שצריך לטפל בה?

בכתבה הבאה נכיר את החרדה על מאפייניה השונים, את ההבדל בינה לבין פחד "רגיל", ונבחן מה הוא בדיוק טיפול בחרדה.

מהי חרדה?

חרדה היא תגובה רגשית אשר מתעוררת בציפייה לגירוי שנתפס כמאיים. לפעמים היא מרגישה כמו פחד, אך יש ביניהן הבדל משמעותי - פחד מתעורר מול סכנה בהווה, ואילו חרדה מול סכנה אפשרית עתידית.

חרדה יכולה לעזור לנו להתכונן טוב יותר לאתגרי החיים. למשל, לחץ לקראת מבחן גדול יעזור לנו להקדיש עוד שעה ללמידה גם כשייגמר לנו הכוח. עם זאת, כאשר במקום לאותת לנו על סיטואציות מלחיצות המצריכות את תשומת ליבנו, חרדה משתקת אותנו ואף גורמת לנו להימנע מדברים מסוימים, אנחנו נמצאים בעולם הפרעות החרדה.

הפרעות חרדה הן למעשה קבוצה רחבה ושכיחה של מצבים נפשיים המאופיינים בחוויה של דאגה ופחד מוגזמים. יש כל מיני סוגי חרדות, וביניהן אפשר למצוא פוביות, הפרעת פאניקה, חרדה חברתית ועוד.

איך מזהים חרדה ומהם התסמינים?

לחרדה יש מאפיינים רגשיים, קוגניטיביים, פיזיולוגיים והתנהגותיים, כאשר אופי החרדה משתנה בהתאם לאדם ולמצב: חלק חווים חרדה ותסמינים מתונים יחסית ועבור אחרים החרדה פוגעת באופן משמעותי ביכולת לתפקד בסיטואציות תעסוקתיות וחברתיות. לכן, גם אם התסמינים שלכם הם ברמת המחשבות והרגשות וגם אם ברמה הגופנית - ייתכן שמדובר בחרדה וכדאי לברר זאת עם אנשי מקצוע.

דרך נוספת לזהות חרדה היא בהימנעות שהיא מייצרת. הסובלים מהפרעת חרדה יעשו הרבה בשביל להימנע ממגע עם גירויים מאיימים, בין אם על ידי הימנעות מטיסות, מאירועים חברתיים או אפילו בנטילת כדורים נוגדי חרדה באופן מניעתי לפני שהחרדה מתעוררת - תלוי סביב מה החרדה שלהם מתעוררת. חשוב לדעת כי הימנעות משחקת תפקיד מרכזי בשימור החרדה ולמעשה מרחיקה מהתמודדות (גם אם עוזרת בטווח הקצר).

מה גורם לחרדה?

הגורמים להפרעות חרדה מגוונים ונובעים בדרך כלל משילוב בין גורמים מולדים המתבטאים בפגיעות מולדת גבוהה לחרדה, לבין גורמים פסיכוסוציאליים הקשורים בנסיבות החיים ומבנה האישיות של האדם.

בנוסף, חרדה יכולה להתעורר כתוצאה ממפגש טראומטי עם גירויים מאיימים, המכתיבים את האופן בו נגיב לגירויים כאלו גם בהמשך.

בפעמים אחרות, חרדה יכולה להעיד על תכנים נפשיים מאיימים ולא מודעים, אשר לובשים צורה של חרדה מגירויים שונים.

איך מטפלים בחרדה?

עקב שכיחותן הגבוהה, ריבוי סוגי חרדות, המצוקה שהן גורמות והפגיעה התפקודית הנלווית להן, הפרעות חרדה זכו לתשומת לב רבה ועם השנים התפתחו שיטות טיפול שונות:

פסיכותרפיה דינמית – הגישה יוצאת מהנחה כי חרדה נובעת מגורמים לא מודעים המתבטאים בסימפטומים החרדתיים. לפיכך, מרכיב מרכזי בהצלחה בטיפול הינו היכולת להכיר בדחפים הלא מודעים, ובמנגנוני ההגנה בהם נעזרים כדי להתמודד איתם. טיפול דינמי במצבי חרדה יתמקד בזיהוי הגורמים הלא מודעים לסימפטומים ועיבודם, פיתוח אסטרטגיות התמודדות וחיזוק המבנה הנפשי.

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) – על פי הגישה, חרדה היא תוצר של הפנמת דפוסי חשיבה והתנהגות אשר מעוררים חרדה ומקבעים אותה. בהמשך לכך, הטיפול יתמקד בזיהוי ונטרול דפוסים אלו, וכן בפיתוח יכולות ואסטרטגיות לנשיאת חרדה, שיכוכה והתמודדות עמה. היכולת "לשרוד" חרדה, על ידי חשיפה הדרגתית לגירויים מאיימים, תאפשר לגלות שהנורא מכל לא קרה, ובעקבות זאת עם הזמן מושגת הפחתה בעוצמת החרדה והתסמינים. מעבר לגישות CBT קלאסיות, גישות הגל השלישי ב-CBT, כמו ACT (טיפול בקבלה ומחויבות) או MBSR (טיפול מבוסס מיינדפולנס להפחתת דחק) נמצאו כיעילות במיוחד לטיפול בהפרעות חרדה.

טיפול תרופתי – מסייע בוויסות ושיכוך רמות גבוהות של חרדה באמצעות איזון חומרים נוירו-כימיים המופרשים במוח. כדורים נגד חרדה נמצאו יעילים מאוד לטיפול בחרדה, אך חשוב לזכור שתרופות מפחיתות את החרדה באופן נקודתי, מבלי להוביל לשינוי ארוך טווח בחשיבה או בהתנהגות. לעיתים, אפילו טיפול תרופתי ממושך עלול לשמר את החרדה לאורך זמן בכך שהוא מונע את האפשרות להתמודד עימה ולגלות שאפשרי להתגבר עליה. לכן, פעמים רבות יעילות הטיפול התרופתי גוברת לצד טיפול פסיכולוגי המשכלל את מיומנויות ההתמודדות עם נסיבות חיים מלחיצות ועם תחושות של חרדה. כך או כך, חשוב מאוד להיוועץ בפסיכיאטר בעת נטילת תרופות נגד חרדה.

איך בוחרים?

עבור חלק מיינדפולנס נשמע נפלא, אחרים יעדיפו טיפול עמוק היורד לשורשים, ונוספים יעדיפו להתחיל בטיפול תרופתי - איך בוחרים בין כל הגישות מה הכי מתאים לי?

במידה והחרדה משבשת את השגרה, מגבילה מלחיות את החיים במלואם ומעוררת מצוקה לעיתים קרובות, בהחלט כדאי לפנות לאיש מקצוע מוסמך, בעל ניסיון בתחום טיפול בחרדה. תהליך ההערכה יאפשר להבין את עוצמת החרדה, מאפייניה, וגם את גישת הטיפול המתאימה.

בכל מקרה, חשוב לזכור שחרדה היא הפרעה נפוצה מאוד, אשר בהחלט ניתן להתמודד איתה ולהביא לשיפור משמעותי במקרים רבים. לעיתים עצם הפנייה לטיפול יכולה לעורר חרדה, אך לאור הידע והניסיון שהצטבר בטיפול בחרדה - בהחלט שווה לנסות.

מקורות

American Psychiatric Association: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition. Arlington, VA, American Psychiatric Association, 2013

https://www.psychologytoday.com/us/basics/anxiety

https://www.psychologytoday.com/us/basics/anxiety/treatment-anxiety

תחומי מומחיות:
חרדה

אנשי מקצוע בתחום

חרדה

עוד מאמרים שיעניינו אותך