תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Group Psychotherapy - פסיכותרפיה קבוצתית

פסיכותרפיה קבוצתית הנה צורת טיפול אשר מתבססת על ההנחה כי שיפור במצב הנפשי של הפרט יכול להתרחש באמצעות עבודה משותפת של מספר משתתפים, בליווי איש מקצוע אשר מנחה את הקבוצה. פסיכותרפיה קבוצתית מסייעת במגוון רחב של מקרים וגילאים, תוך התבססות על גישות טיפוליות שונות.

פסיכותרפיה קבוצתית – מבנה הטיפול

פסיכותרפיה קבוצתית מורכבת לרוב מ8-10 משתתפים ומנחה אחד, או שניים. המנחה במרבית המקרים הנו פסיכולוג או עובד סוציאלי, אשר עבר הכשרה ייעודית בהנחיית קבוצות. מבנה הקבוצה יכול להשתנות, בין "קבוצה סגורה" אשר הרכב המשתתפים שלה קבוע, לבין "קבוצת רכבת", אשר פתוחה להוספה ועזיבה של משתתפים. פסיכותרפיה קבוצתית מותאמת כיום למגוון גילאים, מילדות מוקדמת ועד לגיל הזהב. במרבית המקרים, טיפול באמצעות פסיכותרפיה קבוצתית מתמקד בנושא ספציפי, קושי אשר חולקים כל חברי הקבוצה. לדוגמא, דיכאון, התמודדות עם אבל ושכול, בעיות חברתיות, טראומה מורכבת (PTSD) ועוד. ישנם מקרים בהם חלק ממשתתפי הקבוצה נמצאים במקביל בטיפול במסגרת פסיכותרפיה פרטנית, כך ששני הטיפולים מעצימים ומשלימים אחד את השני. פסיכותרפיה קבוצתית קיימת הן בפורמט של טיפול ארוך טווח, אשר יכול להמשך שנה ואף יותר, והן בפורמט של טיפול קצר מועד, אשר נמשך לרוב חודשים בודדים.

פסיכותרפיה קבוצתית – כיצד הטיפול עובד?

במסגרת פסיכותרפיה קבוצתית, מתבקשים חברי הקבוצה לשתף ברגשותיהם ומחשבותיהם, ולהגיב זה לזה. המנחה לעיתים מתערב, לדוגמא, משקף לחברי הקבוצה תהליכים שמתרחשים בה ועוזר לחברי הקבוצה להבהיר ולהבין את המסרים שהם מעבירים אחד לשני. פסיכותרפיה קבוצתית מסייעת לקדם שינוי נפשי באמצעות מספר דרכים מרכזיות:

שיתוף ולגיטימציה - הקבוצה מספקת מסגרת השתייכות, בה האדם לומד כי הוא לא לבד עם הבעיה שלו. לעיתים חלק גדול מהמצוקה נובע מתחושה של בדידות וחריגות סביב הקושי. חברי הקבוצה יכולים לספק זה לזה תמיכה ובמסגרת זאת לגרום למצוקה שממנה כל אחד סובל להראות יותר נורמלית ולגיטימית.

מרחב בין אישי בטוח להתנסות - לעיתים חלק ניכר מהמצוקה מתבטא ביחסים בין אישיים. פסיכותרפיה קבוצתית הנה זירה בטוחה בה ניתן להתנסות ולבדוק את הקשיים שעולים בתקשורת הזו, באמצעות פידבק הדדי מחברי הקבוצה ומהמנחה. לדוגמא, אדם אשר נוטה להרגיש לא שייך בקבוצות, עשוי להרגיש כך גם במסגרת הקבוצה שבטיפול. חברי הקבוצה והמנחה יכולים לתת לו משוב ולשקף לו מה קורה לו בקבוצה, לדוגמא, כיצד הוא נוטה לייצר סיטואציות שמרחיקות אותו, או מפרש לא נכון מסרים מחברי הקבוצה, בתור מסרים של דחייה.

פסיכותרפיה קבוצתית – התמקדות ביחיד והתמקדות בקבוצה

פסיכותרפיה קבוצתית קיימת כיום בפורמטים אשר נשענים על גישות טיפוליות שונות, לפי התיאוריה עמה מזוהה המנחה. לדוגמא, פסיכותרפיה קבוצתית המתבססת על פסיכותרפיה דינמית, או פסיכותרפיה קבוצתית המתבססת על עקרונותיה של פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. אחד ההבדלים הבולטים בין הגישות השונות, הנו המשקל שהגישה נותנת לתהליך שהפרט עובר בקבוצה, לעומת המשקל שהיא נותנת לקבוצה עצמה כמכלול. לדוגמא, טיפולים קבוצתיים אשר מסתמכים על עקרונותיה של פסיכותרפיה דינמית, רואים בקבוצה בתור זירה בה קשיים נפשיים של הפרט מתקופת ילדותו, משתחזרים במסגרת האינטראקציות עם חברי הקבוצה ועם המנחים. כחלק מכך חברי הקבוצה עשויים להתנהל מול המנחה כפי שהתנהלו מול הוריהם, ומול המשתתפים האחרים כפי שהתנהלו מול אחיהם. לעומת זאת, ישנם טיפולים קבוצתיים אשר יותר מתרכזים בתהליכים אשר קיימים ברמה הקבוצתית, לדוגמא במתחים, פנטזיות והנחות יסוד של הקבוצה כולה, אשר כל חבר בקבוצה משתלב בהם באופן אחר. במקרים אלו המטפל עוזר לחברי הקבוצה באמצעות התייחסות לתהליכים שמתרחשים ברמת הקבוצה, ובאמצעות שיקוף המקום והתפקיד שכל אחד מהמשתתפים תופס בתוך המכלול.


תחומי מומחיות:
טיפול קבוצתי

אנשי מקצוע בתחום

טיפול קבוצתי