תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Echolalia - אקולליה

אקולליה היא חזרה אוטומטית על מילותיו של אדם אחר באופן לא מותאם ובלתי תקשורתי. על אקולליה והמצבים בהם היא מופיעה.

אקולליה היא תופעה בה אדם חוזר באופן אוטומטי על מילותיו של אדם אחר, מיד לאחר שנאמרו או זמן מה לאחר מכן. אקולליה מתוארת לרוב כהתנהגות סטריאוטיפית ולא פונקציונלית, ומאופיינת בהיעדר תקשורתיות והיעדר מותאמות לסיטואציה. כך, למשל, כאשר הורה אומר לתינוק צעיר "אור" והתינוק חוזר אחריו – מדובר בחיקוי המהווה חלק חיוני בלמידת ורכישת השפה, אך כאשר אב שואל ילד בן ארבע "אתה רעב?" והילד עונה לו "אתה רעב?" – מדובר באקולליה.

נהוג להבחין בין שני סוגי אקולליה: אקולליה מיידית ואקולליה מאוחרת. אקולליה מיידית מתייחסת למצבים בהם אדם חוזר על מילותיו של אדם אחר מיד לאחר ששמע אותן. אקולליה מסוג זה יכולה להיות חיקוי מדויק של הנאמר, למשל, הורה שואל את ילדו "אתה מרגיש טוב?" והילד עונה "אתה מרגיש טוב?״, או להיות שונה מעט מהמקור.

אקולליה מאוחרת מתייחסת למצבים בהם אדם חוזר על מילותיו של אדם אחר זמן מה לאחר ששמע אותן. למשל, יום לאחר שהילד נשאל על ידי ההורה האם הוא מרגיש טוב, ילד המפגין אקולליה יכול לגשת לגננת ולשאול אותה "אתה מרגיש טוב?״. סוג זה של אקולליה יכול גם הוא להיות מדויק או שונה מעט מהמקור.

באילו מצבים אקולליה מופיעה?

אקולליה מופיעה בדרך כלל במצבים בהן ישנן הפרעות התפתחותיות כמו אוטיזם והפרעות נוספות המצויות על הספקטרום האוטיסטי. ילדים הלוקים באוטיזם עשויים לרכוש שפה או לא להיות וורבליים כלל, או על הרצף שבין השניים. אם אנשים הלוקים באוטיזם מדברים, ישנה סבירות גבוהה שבשלב מסוים הם יפגינו אקולליה בדיבור שלהם. ישנם מחקרים המראים כי עבור אנשים המתמודדים עם אוטיזם, ייתכן ואקולליה משמשת כאסטרטגיה שפתית, הבאה לידי שימוש עבור מגוון מטרות תקשורתיות. כלומר, היא איננה רק שימוש סטריאוטיפי ואוטומטי בשפה, שאיננו תקשורתי. כך למשל, עבור ילדים על הרצף האוטיסטי אקולליה עשויה להוות אסטרטגיית התמודדות אל מול עומס קוגניטיבי גבוה, כאמצעי ליצירת או המשכת קשר חברתי או כאסטרטגיית רכישת שפה.

למרות שכיחותה של אקולליה בקרב אנשים עם לקויות התפתחותיות, אקולליה עשויה להופיע גם במסגרת תסמונת טורט, סכיזופרניה, קטטוניה, דמנציה, אפילפסיה ואפזיה. כמו כן, פגיעות מוחיות מסוימות (למשל, פגיעת ראש או שבץ) עשויות להביא להופעת אקולליה. מלבד מקרים של פגיעות ראש ספציפיות, אקולליה תופיע בדרך כלל כחלק מבעיה תקשורתית או נפשית חמורה יותר ובהתאם, על מנת לטפל במצבי אקולליה יש לטפל במכלול קשייו של האדם.


מקורות

  Arciuli, J. and Brock, J., 2014. Communication in autism. Pg. 55-72

Lovaas, O. (1981). Teaching developmentally disabled children: The me book. Austin, TX: Pro-Ed, Inc

אנשי מקצוע בתחום

הפרעות קשר - PDD