תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Compulsiveness - כפייתיות

"היא חולת ניקיון! ממש כפייתי איך שהיא מנקה כל יום במשך שעות ועדיין זה לא נראה לה מספיק"

"בחיים לא הייתה לי כזאת בוסית כפייתית, חייבת שהכל יעבור דרכה, כל הזמן בשליטה"

"הוא ממש כפייתי בקשר אליה, קנאי בצורה חולנית..."

ציטוטים אלו מדגימים את שלושת המצבים המרכזיים אליהם אנו מתכוונים כאשר אנו מתייחסים לכפייתיות: הפרעה אובססיבית קומפולסיבית, הפרעת אישיות אובססיבית קומפולסיבית ומצבים ספיציפיים המתייחסים למצבים של עיסוק יתר בפעולה או אדם.

הפרעה אובססיבית קומפולסיבית

לא מפסיק לשטוף ידיים? מנקה שעות אבל מרגישה שהבית מלוכלך? מתקשה לנהוג מפחד שתפגע בהולך רגל? בודק עשרות פעמים ביום שהגז כבוי? מנסה להיפטר ממחשבות על ידי פעולות חזרתיות? מצבים אלו, ורבים אחרים, מהווים דוגמאות להתנהגויות כפייתיות המאפיינות את ההפרעה האובססיבית קומפולסיבית.

הפרעה זו, המשתייכת לקבוצת הפרעות החרדה, מורכבת בדרך כלל משני אלמנטים:

אובססיות- מחשבות, דחפים ודימויים חוזרים אשר מופיעים באופן בלתי רצוני ונחווים כמטרידים, מוגזמים ובלתי נשלטים, וגורמים למצוקה ו/או חרדה.

קומפולסיות- פעולות או ריטואלים מחשבתיים אשר מכוונים להפסקת המחשבות האובססיביות, השגת הקלה או מניעת התרחשות קטסטרופלית.

ביטויים שכיחים של ההפרעה האובססיבית קומפולסיבית הם בדיקה חוזרת ונשנית של נעילת הדלת, כיבוי הגז וכד' כדי למנוע עיסוק חוזר בשאלה האם אכן כובו; נקיונות או רחצה מוגזמים למניעת חרדה מזיהום; חזרה ממושכת על פעולות כדי לוודא שבוצעו כראוי; ואגירת חפצים מתוך חשש שפעם יהיה בהם צורך.

האובססיות וההתנהגויות הקומפולסיביות המלוות אותן מביאות במרבית המקרים למצוקה, פגיעה תפקודית וקשיים בין אישיים (למשל, המנעות מיחסי מין מתוך פחד לא מבוסס מאיידס, קושי להגיע לעבודה מאחר ובדיקת נעילת הדלתות אורכת שעות והגבלת משחקם של ילדים מתוך חשש שיבלגנו את הבית).

הגורמים להפרעה הם ככל הנראה ביולוגיים ופסיכולוגיים, והטיפול היעיל ביותר בה הוא טיפול תרופתי משולב בטיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי אשר מסייע בשליטה בדחף לביצוע התנהגויות כפייתיות ובנטרול החרדה. במקרים קיצוניים, ניתן לבצע ניתוח ייחודי אשר מביא להקלה משמעותית.

הפרעת אישיות אובססיבית קומפולסיבית

כולנו פגשנו במהלך חיינו לפחות אדם אחד כזה: נוקשה וקפדני, מוסרני וצדקני, פרפקציוניסט, חסכן ועקשן. כאשר מכלול תכונות אלו ואחרות מביאות לפגיעה בתפקוד (למשל, קושי לסיים פרוייקט או להגיע להסכמה עם קולגות עקב הפרפקציוניזם), לפגיעה ביחסים הבין אישיים (חיכוכים תכופים עם משפחה וקולגות עקב הנוקשות וחוסר הפשרנות) או למצוקה נפשית המתבטאת, למשל, בחרדה או דיכאון- ייתכן ומדובר בדפוס אישיותיהמכונה הפרעת אישיות אובססיבית קומפולסיבית.

הגורמים להתפתחות ההפרעה אינם ידועים בוודאות, אך נראה כי הם קשורים בגורמים פסיכו-סוציאליים הנוגעים בין השאר לערכים והמודל החינוכי שהציגו ההורים בילדות. בעבר הניחו חוקרים כי קיים קשר בין הפרעת האישיות האובססיבית קומפולסיבית לבין התנהגויות כפייתיות, אך כיום המחקר מראה כי קשר זה אינו מבוסס.

חלק מהסובלים מהפרעת האישיות האובססיבית קומפולסיבית יפנו לטיפול עקב הקשיים התפקודיים והבין אישיים הנגרמים להם, אך בחלק גדול מהמקרים הפניה לעזרה מקצועית תהיה בלחץ בני משפחה המתקשים להתמודד עם דפוס האישיות הנוקשה.

פנים נוספות לכפייתיות

השימוש הנפוץ במונח כפייתיות מתייחס בדרך כלל להפרעה אובססיבית קומפולסיבית ובחלק מהמקרים להפרעת האישיות האובססיבית קומפולסיבית. עם זאת, יש לזכור כי המונח כפייתיות מתייחס במהותו לדחף בלתי נשלט ומופרז, אשר האדם חש כי הוא "נכפה" לממש אותו. בהתאם, התנהגויות כפייתיות עשויות להתבטא לאו דווקא בסימפטומים אובססיביים קומפולסיביים או בסגנון אישיותי נוקשה, אלא בעיסוק יתר בפעולה, אדם או רעיון. דוגמאות להתנהגויות כפייתיות אלו עשויות להיות אהבה אובססיבית או הפרעות שליטה בדחף, המתבטאות בדחף בלתי נשלט לגניבות, הצתת אש, הימורים ועוד. גם בהפרעות התמכרות ניתן לראות ביטוי להתנהגות כפייתית מאחר והן מערבות היעדר שליטה בדחף לשימוש בחומרים שונים.


תחומי מומחיות:
טיפול ב-OCD

אנשי מקצוע בתחום

טיפול ב-OCD