23/4/2025
כיצד מתמודדים עם טראומה? איך ניתן לשמור על חוסן נפשי גם מול אובדן וקושי? והאם ניתן גם לצמוח מתוך כאב? שאלות אלו מעסיקות רבים מאיתנו בתקופה הנוכחית, והתשובות אליהן יכולות להימצא בקרב אלה שעברו חוויות קשות מנשוא ומצאו משמעות ותקווה לאחריהן – ניצולי השואה. במציאות הנוכחית, שבה רבים מתמודדים עם חוסר ודאות, טראומה ומשבר, סיפוריהם של ניצולי השואה יכולים לפתוח צוהר לתקווה ולצמיחה.
ד"ר דרור גולן, פסיכולוג קליני בכיר, מסביר מה זה בעצם חוסן נפשי ומזמין אותנו ללמוד מניצולי שואה כיצד ניתן לשמור על חוסן נפשי ולבנות חיים מלאי משמעות גם לאחר אובדן בלתי נתפס.
פעמים רבות, ההשפעות של טראומת השואה מהדהדות גם בדורות הבאים –ילדיהם של שורדי השואה, בני הדור השני לשואה, ואף נכדיהם של השורדים, בני הדור השלישי, עלולים לשאת בקרבם את הטראומה ואת השלכותיה ואף לפתח בעצמם סימפטומים פוסט-טראומטיים.
מדוע מתרחשת תופעה זו? איך היא באה לידי ביטוי בחייהם של בני הדור השני והשלישי לשואה? וכיצד טיפול נפשי יכול לסייע בהתמודדות עם טראומת השואה העוברת מדור לדור? על כל אלו בכתבה הבאה.
בשנים האחרונות מתחזקת בישראל ובעולם תנועת "זיכרון בסלון", יוזמה חברתית במסגרתה ניצולי שואה חולקים את עדותם באופן אינטימי. כיצד מתן העדות מסייע בהתמודדות עם טראומת השואה? ומה תפקידם של העדים המאזינים בתהליך זה?
אור שמש וד"ר הדר קשת, פסיכולוגיות קליניות, בשיתוף עם אלון שמורק, ממייסדי יוזמת זיכרון בסלון, עונים על שאלות אלו ומסבירים על המשמעות וההשפעה שיש לשיתוף הסיפור האישי של שורדי השואה.
בחלק מהמקרים, לאחר שהתגובה הראשונית לטראומה פוחתת, אנשים מופתעים לגלות שהם חווים תסמינים בעלי השפעה חיובית יותר. חלקם עשויים להרגיש שהחיים קיבלו משמעות חדשה, לחוות שיפור במערכות היחסים עם הקרובים אליהם, או לחוש שהחוסן הנפשי התחזק – שלל המאפיינים האלו הם חלק מתופעה חשובה הנקראת ״צמיחה פוסט טראומטית״. בכתבה הבאה ננסה להבין מה היא צמיחה פוסט טראומטית? ומה עשוי לסייע לה להתרחש?