תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Clinical Psychology - פסיכולוגיה קלינית

פסיכולוגיה קלינית הנה ענף מקצועי אשר מתמחה במחקר, טיפול ואבחון של נפש האדם. מטרתה העיקרית של פסיכולוגיה קלינית היא להבין ולסייע במקרים של מצוקות נפשיות, ובייחוד במקרים שונים של הפרעות נפשיות.

פסיכולוגיה קלינית – מה לומדים ובמה עוסקים?

לימודי פסיכולוגיה קלינית כוללים בסיס תיאורטי ומעשי רחב יריעה. ההכשרה כוללת לימוד טכניקות לאבחון וסיווג של הפרעות נפשיות, לצד למידה על גישות שונות של פסיכותרפיה כאשר כל גישה משתייכת לזרם המספק נקודת התבוננות שונה לגבי האופן בו האדם מתפתח ומתנהל, בעולמו הפנימי ומול הסביבה. חלק מהזרמים הנם למשל פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית, פסיכותרפיה דינמית, פסיכותרפיה חיובית ועוד. פסיכולוגיה קלינית מתמקדת במגוון קבוצות גילאים, משנת החיים הראשונה ואל תוך הזקנה.

אלו העוברים הכשרה במסלול של פסיכולוגיה קלינית מכונים פסיכולוגים קליניים ומורשים לעסוק בפסיכותרפיה. בהמשך חלקם עשויים להתמקצע בפורמטים ספציפיים של טיפול, למשל במסגרת של טיפול אישי, טיפול זוגי או טיפול קבוצתי לסוגיו. כמו כן אלו שהוכשרו במסגרת של פסיכולוגיה קלינית מורשים לבצעאבחון פסיכודיאגנוסטי - מבחנים שמספקים הערכה נפשית מקיפה, במסגרתה ניתנת אבחנה לגבי המצב הנפשי של הפרט ונוכחותן של הפרעות נפשיות. לימודי פסיכולוגיה קלינית אף מספקים בסיס לעיסוק מתקדם במחקר. כיום פסיכולוגיה קלינית בארץ ובעולם שואפת להתבסס יותר ויותר בתור תחום מדעי. במסגרת זאת גדלה כמות המחקרים הפסיכולוגיים אשר בודקים בכלים אמפיריים מצוקות נפשיות שונות ואת אפקטיביות הטיפולים בהן.

פסיכולוגיה קלינית – אודות מסלול ההכשרה בישראל

בישראל, פסיכולוגיה קלינית הנה תחום לימודי המתקיים במסגרת של תואר שני במוסד אקדמי מוכר, לאחר סיום תואר ראשון בתחומי הפסיכולוגיה. כיום המוסדות השונים מציעים מספר מסלולים של פסיכולוגיה קלינית כגון פסיכולוגיה קלינית הממוקדת בטיפול במבוגרים, פסיכולוגיה התפתחותית קלינית הממוקדת בטיפול בילדים צעירים, פסיכולוגיה שיקומית ועוד. פסיכולוגיה קלינית מתבססת על תהליך קבלה הכולל בחינת סינון מקדימה המכונה מתא"ם. מתוך כלל מקצועות הפסיכולוגיה, פסיכולוגיה קלינית הנה תחום לימודי מבוקש מאוד. לכן מוסדות הלימוד מציבים דרישות רבות, הכוללות ציונים גבוהים והשתתפות בתהליך מיון רב שלבי הכולל למשל כתיבת חיבורים, מבחנים בקבוצה או ראיונות אישיים. לימודי פסיכולוגיה קלינית נמשכים בישראל שנתיים וכוללים לימודי תיאוריה, התנסות מעשית, והגשת עבודת גמר (תזה).

עם סיום לימודי פסיכולוגיה קלינית הבוגרים נדרשים להתמחות במשך שנתיים במשרה מלאה או במשך 4 שנים בחצי משרה במוסד טיפולי אשר מוכר להתמחות, כאשר על ההתנסות לשלב טיפול במסגרת של מרפאה ציבורית או מכון פרטי, וכמו כן מסגרת טיפול אשפוזית. תהליך ההתמחות של פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה קלינית כולל המשך התמקצעות בתחום הטיפול והאבחון. בסיום התמחות של פסיכולוגיה קלינית נערכת בחינת התמחות במסגרתה נבדק הידע בשני תחומים אלו. המסיימים את תהליך ההכשרה במסגרת פסיכולוגיה קלינית מקבלים רישיון בתור פסיכולוג קליני או פסיכולוגית קלינית עצמאית.

 


אנשי מקצוע בתחום

טיפול פסיכולוגי