תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Retirement Preparation - הכנה לפרישה

במשך שנים חיכית שיגיע הרגע הזה: הרגע בו תצא לפנסיה ותוכל להקדיש את מרבית זמנך למשפחה (ובמיוחד לנכדים), לתחביבים ואולי אפילו לטיול או שניים במדינה אקזוטית. אחרי שנים ארוכות בהן מילאה העבודה את מרבית זמנך, הפרישה היא שינוי דרמטי אשר יכול להביא להנאה רבה אך גם לקשיים. הכנה נכונה ומקיפה לפרישה עשויה להפוך את התהליך לפשוט וחיובי יותר.

משמעות הפרישה מהעבודה

"העבודה היא חיינו" נאמר, ולא לחינם: אנו מבלים את מרבית שעות היום בעבודה וזו משפיעה על קשרינו החברתיים, תפיסתנו העצמית ואורח חיינו. בהתאם, הפרישה מהעבודה מלווה פעמים רבות בשינויים משמעותיים במספר היבטים מרכזיים בחיינו.

השינוי המרכזי ביותר המתרחש עם הפרישה הוא שעות הפנאי הרבות המתפנות. שינוי זה מאפשר השקעה בתחומי עניין, תחביבים ובילויים חברתיים ומשפחתיים אך עשוי להיות מלווה גם בחששות ואכזבות הנלווים לגילויים כי מנוחה שלמה נמאסת מהר יחסית וכי מערכת שעות מלאה באוניברסיטה אינה מהנה כפי שהייתה בגיל 25. במקביל, מביא השינוי באורח החיים גם לשינוי בדפוסי היחסים המשפחתיים והחברתיים, אשר עשוי להביא להתקרבות והשקעה מחודשת אך גם לקונפליקטים ופערי ציפיות. פערים אלו עשויים להתגלות בין בני זוג ("מה פתאום הוא נדחף לי למטבח?", "ציפיתי שאחרי הפנסיה הוא יעזור יותר בבית") ומול הילדים הבוגרים ("הנכד כבר בחטיבה! הוא לא רוצה לבוא כל יום לסבא וסבתא!"). כמו כן, פעמים רבות מלווה הפרישה בהתרחקות מהמעגל החברתי של קבוצת העובדים.

שינויים אלו ועצם הפרישה מעוררים לא פעם גם תחושות, חרטות ותהיות של האדם לגבי עצמו: איך "בזבזתי" שנים בלי להקדיש זמן למשפחה? מדוע החיים שלי נדמים ריקים כל כך ללא העבודה? מה אני שווה, בעצם, כאשר איני אחראי עוד על מאות האנשים שהעסקתי רק לפני חודשיים?

הכנה לפרישה

פרישה מהעבודה, אם כן, מלווה באתגרים הנוגעים להיבטי חיים מרכזיים. גם כאשר לא מתעוררים קשיים יוצאי דופן, מצביעים מחקרים על כך שהכנה לפרישה מפחיתה את החרדות ואי הוודאות הנלווים לשינוי המשמעותי.

הכנה לפרישה כוללת התארגנות והיערכות מבחינה טכנית, רגשית, קוגניטיבית ובין אישית.

בהיבט הקוגניטיבי כוללת ההיערכות תכנון והכנה מראש של החיים שלאחר הפרשה. הכנה זו כוללת בחינה של מידת הריאליות שלהן- האם חברותיי באמת ימלאו את כל שעות הפנאי שלי? לאיזה קורסים או סדנאות אני יכולה להירשם?- ובהתאם להתארגנות זו מומלץ להתחיל בהכנות קונקרטיות עוד לפני הפרישה ולערוך מראש בירורים על אפשרויות לפעילויות, עלויות וכן הלאה. באופן טבעי שלב זה אמור לכלול גם היערכות כלכלית הכוללת בחינה ריאלית של התוכניות (האם אני באמת יכולה להרשות לעצמי לנסוע לחו"ל מספר פעמים בשנה?) וחלוקת משאבים. בשלב זה חשוב להתעדכן במצב הקרנות והחסכונות, כדי להימנע מ"הפתעות" והערכות כלכליות שגויות. 

היבט משמעותי נוסף בו כדאי לערוך הכנה לפרישה הוא ההיבט המשפחתי-בין אישי. השינוי המשמעותי באורח החיים מעורר פעמים רבות ציפיות ושינויים ביחסים, וחשוב לערוך תיאום ציפיות: האם הילדים מצפים שתטפלי בנכדים על בסיס קבוע? האם אתה מצפה שאשתך תבלה איתך את מרבית שעות היום? האם תהיו מעוניינים בחלוקת תפקידים מחודשת בבית, לאחר הפרישה?

במקביל להכנה בהיבטים משמעותיים אלו, היבט משמעותי לא פחות הוא ההכנה במישור הרגשי: עצם העיסוק בהכנות והדיבור עליהן מאפשר לשתף גם ברגשות והתחושות בנוגע לפרישה המתקרבת, ויכולת זו מהווה "הכנה נפשית" משמעותית.

כיצד והיכן עורכים הכנה לפרישה?

מרבית האנשים עורכים תהליך של הכנה לפרישה באופן טבעי, גם מבלי שיגדירו אותו כך. כמו כן, כיום קיימת מודעות רבה יותר לחשיבות ההכנה לפרישה וארגונים ומסגרות תעסוקתיות מציעים סדנאות וייעוצים אישיים לעובדים על סף פרישה. מומלץ להשתתף בסדנאות אלו גם כאשר ההכנה לפרישה אינה מלווה בחששות- סדנאות ההכנה לפרישה מספקות מידע על אפשרויות לפנסיונרים, הטבות, היבטים כלכליים של הפרישה ומאפשרות עיבוד רגשי-חוויתי שלה.

כאשר הפרישה מלווה בחששות ומצוקה, כדאי אף לפנות לייעוץ אישי בו ניתן יהיה לזהות את הגורמים לקושי (חשש מבדידות או קשיים בזוגיות, קשיים בהתארגנות הכלכלית), לעבד אותם ולקבל הנחייה והכוונה בהתמודדות עמם.


ביבליוגרפיה

החיים כנהר/ניצה אייל, הוצאת ספרי חמד 1997.
הפרישה כפרשת דרכים/ אינה פוקס, הוצאת כרמל 2006.
לקראת שנות חיינו המאוחרות/ נירה ברגמן (פיתוח ועריכה מדעית), הוצאת אשל 1992.

תחומי מומחיות:
הכנה לפרישה

אנשי מקצוע בתחום

הכנה לפרישה