תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

פסיכודרמה

פסיכודרמה היא אחד מסוגי הטיפול באמצעות אמנויות: שיטות טיפול היוצאות מהנחה כי שימוש באמצעים אמנותיים מאפשר עבודה רגשית משמעותית עם היבטים רגשיים הפוגעים ברווחתו הנפשית של המטופל ו/או בתפקודו ההתנהגותי, הרגשי או הבין אישי. במובן זה, פסיכודרמה היא שיטת פסיכותרפיה לכל דבר, ומתאימה לטיפול במגוון סימפטומים וקשיים רגשיים ששיניהם דיכאון, חרדה, הפרעות התנהגות של ילדים ומתבגרים, קשיים חברתיים ועוד. פסיכודרמה יכולה להתקיים במתכונת של פסיכודרמה פרטנית, פסיכודרמה זוגית או פסיכודרמה קבוצתית.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום פסיכודרמה

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום פסיכודרמה

פסיכודרמה
קשיים בתקשורת הזוגית? בואו לשחק עם זה בפסיכודרמה

פסיכודרמה, בדומה לסוגים נוספים של טיפול באמצעות אמנויות, יוצאת מהנחה שהדיאלוג המילולי בו נעשה שימוש במסגרת הטיפול הפסיכולוגי הקלאסי אינו מהווה מענה טיפולי אידיאלי עבור כל המטופלים. בהתאם, טיפול באמצעות פסיכודרמה מאפשר גם למטופלים המתקשים לנהל שיח מילולי ישיר על קשייהם להביא לטיפול אצל איש מקצוע את הנושאים הרגשיים המעסיקים אותם. זאת, באמצעות מגוון רחב של טכניקות בהן נעשה שימוש במסגרת פסיכודרמה.

הטכניקות בהן נעשה שימוש בפסיכודרמה מכוונות ליצירת מרחב אליו המטופל יכול הביא את הנושאים הרגשיים המעסיקים אותו באופן ישיר או עקיף. במרבית המקרים, הטיפול באמצעות פסיכודרמה נפתח בחימום המכוון ל"התרגלות" ויצירת נינוחות במפגש הטיפולי, ולהכנסת המטופל לאווירת המשחק. לאחר מכן, המטופל מוזמן להעלות באופן תיאטרלי כל נושא המעסיק אותו. פסיכודרמה לילדים תכלול פעמים רבות המחזה באמצעות תיאטרון בובות, תחפושת וכן הלאה, ואילו פסיכודרמה למבוגרים תתבצע בהשתתפות ישירה של המטופל. דרך התוכן המוצג, המטופל חושף את הנושאים הרגשיים המעסיקים אותו ובכך מושגות מספר מטרות:

עיבוד התוכן הרגשי: עיבוד תכנים רגשיים נחשב לאחד האמצעים היעילים ביותר להתמודדות עמם ובהתאם, המחזת התוכן רגשי מאפשר למטופל לדבר את התחושות, להתבונן בהם ולעבד אותן במסגרת קשר טיפולי מיטיב ותומך. דרך המחזת הנושאים המעסיקים את המטופל, מתאפשר לו גם לפגוש היבטים של החוויה אליהם הוא בלתי מודע. למשל, מטופל יכול להיות מופתע מעוצמת הכאב או הזעם שעולים ממנו בעת ההמחזה. כך, פסיכודרמה מספקת הן פורקן רגשי, הן תמיכה ואמפתיה לרגשות המתעוררים והן אפשרות להתבוננות ועיבוד של רגשות אלו.

הרחבת זווית הראייה: המחזת התוכן הרגשי והאופן בו השחקנים האחרים (המטפל או חברי הקבוצה, במידה ומדובר בטיפול פסיכודרמה קבוצתי) מגיבים אליו עשוי להפגיש את המטופל עם זוויות ראייה חדשות ומפתיעות של הסיטואציה. לדוגמה, נער שממחיז עימות עם אמו סביב מריבה סטנדרטית על סידור החדר עשוי להיות מופתע כאשר המטפלת, המגלמת את האם, משתפת אותו במסגרת ה"עימות" עם כאבה על הריחוק ביניהם.

בחינת ותרגול אלטרנטיבות חלופיות: המחזת התוכן הרגשי במסגרת פסיכודרמה מאפשרת למטופל להתנסות באסטרטגיות מהן הוא נוטה להימנע בחיי היום יום. למשל, המטופל יכול להתנסות בשיתוף כנה ברגשותיו, בהצבת גבול אסרטיבית או בהפגנת חום ואהבה. התנסויות אלו, ותגובת השחקנים האחרים אליהן, מעודדת התמודדות יצירתית המרחיבה את גבולותיו של המטופל, וזו עשויה ללוות אותו גם מחוץ לחדר הטיפולים. לדוגמה, המטופל עשוי להרגיש שלאחר שהתנסה בהתנהגות אסרטיבית מול שחקן שגילם את הבוס - הוא יכול לגשת אל שיחת בקשה להעלאת שכר מתוך תחושה בטוחה ואסרטיבית יותר.

לאחר שלב ה"הצגה", הטיפול באמצעות פסיכודרמה יכלול בדרך כלל דיון והתבוננות בתכנים שעלו, אשר יאפשרו למטופל עיבוד נוסף של החוויה. במידה ומדובר בטיפול פסיכודרמה קבוצתי, תגובותיהם של חברי הקבוצה יכולות להרחיב עוד יותר את זוויות הראייה של המטופל דרך הפידבק העולה מדברי המשתתפים. כך, למשל, מטופל עשוי להיות מופתע לגלות כמה קר ומרוחק הוא נשמע בעת עימות עם "בת זוגו".