28/5/2025
במה שונה הקשר עם הפסיכולוגית שלי מקשר עם חברה טובה? איך אדע שאוכל לסמוך על המטפל שלי? והאם אופי הקשר שנוצר בינינו יכול להשפיע על הטיפול עצמו? באופן טבעי, שאלות אלו ואחרות מעסיקות רבים הפונים לטיפול. בחדר הטיפול עשוי להתפתח קשר קרוב ומשמעותי עבורנו, אך הייחודיות של הקשר הזה וההבדלים בינו לבין קשרים אחרים לא תמיד ברורים לנו. היבט זה יכול להקשות עלינו, בעיקר בתחילת הטיפול, להבין כיצד להתנהל בסיטואציה.
אהוד עינת, פסיכולוג בהתמחות קלינית, מסייע לעשות סדר בנושא ועונה על שאלות המעסיקות רבים, כמו מה מייחד קשר זה? מה מאפיין את המפגשים הראשוניים בהם מתחיל להיווצר הקשר? ומהי האחריות של המטפלים בתוך כל זה?
כאשר אנו פונים לטיפול אנו למעשה נדרשים לתת אמון באדם זר ולהפקיד בידיו מידע רגיש ואישי, דבר שעשוי להיות לא פשוט. בתוך קשר כזה, הצורך שלנו לדעת שאנחנו "בידיים טובות" הוא לגיטימי וחשוב. אך כיצד נוכל לוודא זאת? מה המשמעות של "אתיקה" בטיפול? ואיך נדע אם נחצו גבולות במסגרת קשר טיפולי?
כדי להבין נושא זה יותר לעומק, אירחנו באולפן בטיפולנט את ד"ר רוני אורן יגודה, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית ומשפטנית, על מנת להסביר על אתיקה, הקוד האתי ועבירות אתיות בטיפול.
רבים עוסקים בשאלה כיצד הקשר שאנו יוצרים עם המטפל או המטפלת יכול להשפיע עלינו ולייצר שינוי בחיינו. אחת הדרכים לענות על שאלה זו נעוצה במונח "דפוס התקשרות", הנוצר ביחסים המוקדמים בחיינו וממלא מקום מרכזי בסוגי טיפולים רבים.
אז מה המשמעות של "דפוס התקשרות"? אילו סוגי דפוסים כאלה קיימים? ואיך הקשר הטיפולי קשור לדפוסים אלו? איילת שקד שילוני, עובדת סוציאלית קלינית, עונה על שאלות אלו ומסבירה באמצעות המושג "התקשרות" כיצד הקשר בין המטפל למטופל יכול לייצר שינוי נפשי משמעותי.
ביחסים קרובים, ובוודאי בתוך המשפחה, כסף יכול להפוך לנושא רגיש ומוקד לקונפליקטים. בדומה לשאר החגים, גם חג שבועות הקרב והמפגשים המשפחתיים הצפויים בו, יכולים לעורר מתיחות סביב כסף ולפגום באווירת החג והמשפחתיות. למה זה קורה? ואיך ניתן למנוע מנושאים כספיים לפגוע ברגעים הטובים יחד ולעבור את החג בשלום?