<
תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

פורום פסיכולוגיה

  • נכתב ע"י מאיה ב - 31/03/2026 15:13:50

    כבר הרבה זמן אני מסתובבת עם השאלה מי אני ואני לא בטוחה איך עונים על זה.
    זה מרגיש שאף פעם לא הייתה לי אישיות משלי, תמיד התאמתי את עצמי לסביבה ואף פעם לא באמת הפסקתי פשוט עם השנים כילתה אותי מבפנים המחלה, הסבל והכאב הפכו להיות כל מה שיש לי והחיים שלי סובבים סביבם. אני "נלחמת" בהם אבל גם מנציחה אותם כי זה כל מה שאני מצליחה למצוא בעצמי ואני לא יודעת לראות משהו אחר ואני לא יודעת אם אי פעם היה בכלל משהו אחר. כל מה שאני זוכרת זו ילדה מרצה ונערה מלאה בסבל, ולא שום דבר אחר.
    בטח יש לי כל מיני תשובות בפנים אבל אני לא יודעת לאסוף אותן ושהן מה שיוצר "אני", אם שואלים אותי מי אני אין לי מושג מה לענות.
    אני יודעת שהאישיות שלי מורכבת, אני יודעת שאני גבולית, אני יודעת שאני היסטרית, אני יודעת שאני נרקיסיסטית ואני יודעת שאני אובססיבית אני יודעת מה ההגדרות הרפואיות לאישיות שלי ומה רשימת האבחנות שמסבירות את הדפוסים וההתנהגויות שלי, אבל אני רוצה להאמין שאני לא רק המחלה שלי. אני גם, בכל זאת, הפרעת האישיות זה לא משהו שעובר וזה שהאישיות שלי מופרעת זה חלק ממי שאני. אבל מי אני? מה הם שאר החלקים?
    מה מגדיר "אני"? אני זה הצבע האהוב עלי? זה התחביבים שלי? זה הדברים שגורמים לי להרגיש? זה השם שלי? מה מאפיין "אני" מה יוצר "אני" ממה מורכבת אישיות, זהות של אדם מה הופך מישהו למי שהוא?
    אני מטופלת כבר כמעט עשור והפסיכולוג שלי הוא הקשר הכי מורכב בחיים שלי, הוא הקשר הכי קשה אבל גם הכי חשוב וכבר ניסיתי לשאול את השאלות האלו בטיפול, זה לא קידם אותי לשום מקום.. אז אני מנסה למצוא תשובות או כיוון במקום אחר.

    תשובה: מה זה אני?
    נכתב ע"י ליטל פלג ב - 12/04/2026 14:12:27

    שלום לך.
    את שואלת שאלה מורכבת, שגדולי הפילוסופים והפסיכולוגים ניסו להשיב עליה, אך אני שומעת תחתיה את הכאב והכמיהה להרגיש שיש משהו שאותו את יכולה לזהות כ"אני".
    גרעין שאיתו תוכלי להזדהות ומאחוריו תוכלי לעמוד. ואכן, הגדרות פסיכיאטריות עשויות לסייע בהיבטים מסוימים, אך לא מייצרות בדרך כלל גרעין מסוג זה.
    טיפול פסיכולוגי הוא אכן דרך טובה להשיב על השאלה ועל הכמיהה שלך, משום שתפקידו הוא לזקק, לחדד, לעבד ולמצוא את דרכו הייחודית של המטופל להבין ולספר את עצמו לעצמו. 
    הוא גם דרך טובה להשיל שכבות של ריצוי ולהרחיב את החופש האישי לחשוב, להרגיש ולדבר עם יותר תעוזה ומרחב. 
    עם זאת, אני מבינה מדברייך שלמרות הדרך המשמעותית שאת עושה באמצעות התהליך הטיפולי, עדיין נותרת איתך שאלה פתוחה בהקשר זה.
    לא אתיימר להציע כאן פתרון או כיוון מפני ששאלתך מורכבת, ואני מתארת לעצמי שמכילה עוד רבדים נוספים שכדאי לנסות לבודד ולהבין טוב יותר בטיפול.
    הכיוון היחיד שעולה בדעתי הוא שלפעמים מה שגורם לנו לייצר תחושה של "אני" הוא לאו דווקא לגלות או להבין את עצמנו יותר, אלא העשייה. ליצור במו ידינו את החיים והאנשים שאנו רוצים להיות.
    ברגעים האלו, נדמה לי לפעמים שכאשר אדם מוצא דבר מה שהוא אוהב ויכול לעשות, הוא אולי לא פותר את השאלה הגדולה כל כך "מי אני", אך הוא יכול לומר שהוא קצת מהדבר היקר לו שבחר לעשות. או במילים אחרות, נדמה לי שלפעמים היכולת שלנו לתפוס מה אנחנו באמת רוצים, ולעשות את הדבר הזה גם אם הוא חסר "תועלת" מיידית- מחזקת את התחושה והידיעה של מי אנחנו.
    בין אם כיוון זה מדבר אלייך ובין אם לא, מציעה לשוב אל הטיפול ולבדוק שוב ושוב את הסוגיה החשובה שמעסיקה אותך.
    ליטל

אנשי מקצוע ומכונים

ענת תנעמי

ענת תנעמי

גבעתיים
מירב ירושלמי

מירב ירושלמי

תל אביב - יפו
ענת ברנע

ענת ברנע

עמק חפר
לי נרובאי לנגר

לי נרובאי לנגר

קרית אונו
שמרית הרפזי

שמרית הרפזי

פרדס חנה-כרכור
רוני ברק

רוני ברק

גדרה
בטי השכל

בטי השכל

רמת גן
קים הגיתי גרין

קים הגיתי גרין

כפר סבא