תפריט נגישות

הרצאות מרתקות על ליבת העצמי וחידושים מהשדה הנוירופסיכואנליטי - חלק א'

בטיפולנט

כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 40/18

מנגנוני ליבת העצמי וקישורים לגזע המוח | נוירו -CBT: מחקר המוח אל חדר הטיפול
מנגנון החיקוי כבסיס ליצירתיות ולקונסולידציה של העצמי | על טבעו של ה-mind

בטיפולנט

הלב שבראש: הרצאות מרתקות על ליבת העצמי
וחידושים מהשדה הנוירופסיכואנליטי - חלק א'

הנוירופסיכואנליזה, כתחום מחקרי אינטגרטיבי ושוקק, פרצה לתודעה בשנת 2000 בהובלת פרופ' מארק סולמס, ומאז התפתחה רבות בעולם ובישראל. לאחרונה, התקיים בארץ יום עיון מעניין במיוחד - "על טבעו של ה-MIND: מנגנוני הליבה של העצמי וקישורים לגזע המוח השלכות מחקריות וקליניות" - מטעם הפורום הישראלי לנוירופסיכואנליזה בשיתוף פעולה עם הסתדרות הפסיכולוגים (הפ"י) ומכון מפרשים לחקר והוראת הפסיכותרפיה.

ביום העיון השתתפו פרופ' אוליבר טרנבול - ממקימי החברה הבינלאומית לנוירופסיכואנליזה, ושורת חוקרים מובילים בתחום הנוירופסיכואנליזה בארץ: גב' אירית ברזל-רווה, ד"ר הדס מור-אופק, ד"ר יפתח בירן, גב' טלי מרון ומר קובי טיברג. לשמחתנו, ד"ר הדס מור-אופק סקרה את ההרצאות המרתקות, ואנו מביאים אותן בפניכם בגאווה בשני הגיליונות הקרובים.

מהי ליבת העצמי? ומהם האזורים המוחיים המעורבים ביצירתה? בהרצאתו הראשונה - "על טבעו של המיינד" - פרופ' אוליבר טרנבול, הסביר כיצד המונח "האיד המודע", שנטבע על ידי פרופ' מארק סולמס, ותיאוריית מערכות הרגש שנחקרה על ידי פרופ' יאק פאנסקפ, מאפשרים לנו לדייק את ההבנות אודות ליבת העצמי. בהרצאתו השנייה - מנגנוני ליבת העצמי וקישורים לגזע המוח - פרופ' טרנבול התייחס לארבעת מרכיבי המיינד (מודעות, אמוציות, תחושת סוכנות ואינטלגנציה), ודן בקישור שבין מבני רום גזע המוח (upper brain stem) לבין ליבת העצמי.

מה הקשר בין חיקוי, יצירתיות וליבת העצמי? בהרצאתה המעניינת - המנגנונים של החיקוי כבסיס ליצירתיות וקונסולידציה של העצמי - גב' אירית ברזל-רווה, מייסדת ויו"ר של הפורום הישראלי לנוירופסיכואנליזה, פירטה על עבודת המחקר שלה בנושא מנגנון החיקוי, ולרלוונטיות שלו בטיפול במטופלים וגטטיביים. לדידה, מדובר במנגנון יצירתי, שמניב יצירה חדשה (ולעולם לא העתק מדוייק) וחיבור בין חלקים תת-קורטיקליים לקורטיקליים. לבסוף, ברזל-רווה ממשיגה את התנודה בין חיקוי לחידוש כמייצרת את ליבת העצמי.

כיצד תובנות ממחקר נוירופיסכואנליטי יכולות לשמש אותנו הקלינאים בחדר הטיפולים? ד"ר הדס מור-אופק, שגם סקרה כאמור את כל ההרצאות (!), הרצתה על היישומים הקליניים של הבנות לגבי מנגנוני ליבת העצמי בתוך טיפול קוגניטיבי-התנהגותי. בהרצאתה החשובה - נוירו CBT: ממחקר המוח אל חדר הטיפול - ד"ר מור-אופק מפרטת על עקרון האנרגיה החופשית (FEP) ומחברת זאת לעולם ה- CBT, כמו גם, הדגימה את תרומתן של התיאוריה הפולי-וגאלית ותיאוריית מערכות-הרגש בהערכה ובטיפול קוגניטיבי-התנהגותי.

בגיליון הבא נשתף אתכם בעוד הרצאות חדשניות מיום העיון הנוירופסיכואנליטי. ועד אז - שתהיה לכולנו חזרה נעימה לשגרה.