תפריט נגישות

תהליך הכניסה להתמחות בפסיכולוגיה

צוות בטיפולנט

על מנת לעבוד כפסיכולוג או פסיכולוגית בישראל ולהציע טיפול או אבחון פסיכולוגי, כל פסיכולוג נדרש לעבור תקופת התמחות לפי דרישות תחום המומחיות בה הוא מעוניין לעסוק, ובסופה לעבור מבחן מומחיות.

ישנם מצבים בהם פסיכולוגים למדו תואר שני בתחום מסוים והם מעוניינים להתמחות בתחום אחר. המעבר בין תחומי מומחיות מתאפשר כאשר מדובר בתחום בו יש מחסור משמעותי בפסיכולוגים, כמו בפסיכולוגיה חינוכית. קרא עוד על דרישות להתמחות חינוכית עבור בוגרי מגמות אחרות.

שני הנתיבים למציאת התמחות

קיימים שני נתיבים למציאת והגשת מועמדות להתמחות הנבדלים במקורות המימון שלהם. חשוב להכיר את שני הנתיבים, משום שהם מבהירים לאילו מוסדות ניתן להגיש בכל שלב של סיום התואר השני, וכן מכתיבים את הפעולות הבירוקרטיות הנדרשות שיוסברו בהמשך. 

1. מלגה של משרד הבריאות: עבור פסיכולוגים עם זכאות לתואר שני (כולל תזה\עבודת גמר) שסיימו את הליך הרישום בפנקס ולאחר מכן הגישו בקשה למלגה של משרד הבריאות.

2. מקומות התמחות פרטיים או תקן ציבורי שאינו מלגה (כמו שפ״ח, עמותות וכו׳): עבור כל מי שלכל הפחות זכאי לאישור 'סיום חובות שמיעה' (ללא תזה/עבודת גמר). במידה והמועמד טרם נרשם בפנקס, לאחר הקבלה למקום ההתמחות, עליו יש לבקש אישור זמני להתמחות

בעבר הייתה מלגה של משרד הקליטה עבור תושבים חוזרים או עולים חדשים, אך היא אינה קיימת עוד. 

נתיב ראשון: מוסדות התמחות עם מלגה של משרד הבריאות 

בנתיב זה מצויים רוב המוסדות המוכרים להתמחות (מלבד התמחות חינוכית שמתקיימת על ידי הרשויות המקומיות). מדובר במרפאות ובתי חולים בהם מאויישים פסיכולוגים מתמחים במימון מטעם משרד הבריאות. הזכאות למלגה ניתנת רק לפסיכולוגים רשומים בפנקס, כלומר בוגרי M.A או דוקטורט בפסיכולוגיה לאחר סיום עבודת הגמר/תזה/דוקטורט. ראשית יש להגיש בקשה למלגה ורק לאחר מכן להתחיל בהגשת המועמדות להתמחות. 

בקשת מלגה של משרד הבריאות

הגשת הבקשה למלגה של משרד הבריאות מתקיימת דרך פורטל העוסקים במקצועות הרפואה ומתאפשרת רק עבור זכאים לתואר שני לאחר שנרשמו בפנקס הפסיכולוגים. כעבור כמה ימים מהגשת הבקשה, ישלח לפסיכולוג אישור במייל על זכאות למלגה. בהתמחויות בהן מונהגת שיטת האשכולות וידוע כי ישנה רשימת המתנה להתמחות (כמו בהתמחות קלינית), מומלץ להגיש בקשה מוקדם ככל הניתן, זאת משום שבקשת המלגה ממקמת את הפסיכולוג ברשימת ההמתנה להתמחות במסגרת מלגה של משרד הבריאות. 

פורטל העוסקים במקצועות הרפואה 

חיפוש מלגה פנויה: מסמך 'מוסדות להתמחות בפסיכולוגיה בהם מתפנה מלגה של משרד הבריאות'

רשימה המתעדכנת מידי 2-3 חודשים ומכילה את מקומות ההתמחות הפנויים עבור פסיכולוגים הזכאים למלגה של משרד הבריאות. כאמור, רשימה זו רלוונטית עבור פסיכולוגים עם זכאות לתואר שני (כולל תזה או עבודת גמר) שסיימו את הליך הרישום בפנקס ולאחר מכן הגישו בקשה למלגה של משרד הבריאות. התמחות הממומנת על ידי מלגה של משרד הבריאות חייבת להתפרסם באתר משרד הבריאות, זאת על מנת לאפשר לכולם הזדמנות שווה להגשת מועמדות. הפסיכולוג האחראי במוסד ימתין עד למועד האחרון להגשת מועמדות בחצות ולאחר מכן יזמן את המועמדים לראיון.

לצפייה במלגות המתפנות במשרד הבריאות
גללו מטה עד רשימת תחומי ההתמחויות

בהתמחות קלינית, רפואית, שיקומית והתפתחותית מונהגת שיטת האשכולות. שיטת האשכולות עברה גלגולים רבים ומשמעויותיה השתנו לאורך השנים. לחצו כאן אל המסמך העדכני ביותר המסדיר את עניין האשכולות (2018). שימו לב כי עדיין קיים פער בין המסמך למציאות, שכן ניתן לראות שיש כמה אשכולות שאינם בשימוש כיום ולא ניתן למצוא אותם במלגות המתפנות המתפרסמות באתר משרד הבריאות. 

הגשת מועמדות למלגה של משרד הבריאות

לאחר איתור המלגה שמתאימה לכם, יש לשלוח מייל לפסיכולוג האחראי ולצרף:

1. טופס ״הגשת מועמדות לצורך ראיון לקבלת מלגה במוסד מוכר להתמחות בפסיכולוגיה"

2. אישור זכאות למלגה (נשלח במייל ממועצת הפסיכולוגים לאחר קבלת המלגה)

3. שתי המלצות מהדרכה בפרקטיקום או במוסד הלימודים

4. רישיון לעסוק בפסיכולוגיה

5. בדרך כלל יבקשו לציין את מיקומכם ברשימת ההמתנה (מבררים ב5400*)

לעיתים יבקשו גם קורות חיים מקצועיים. מומלץ להוסיף מכתב אישי באורך פסקה ולספר על עצמכם

נתיב שני: מקומות התמחות פרטיים או תקן ציבורי שאינו מלגה

נתיב זה פתוח עבור כל מי שלכל הפחות זכאי לאישור 'סיום חובות שמיעה' (ללא תזה/עבודת גמר). מוסדות התמחות שאינם ממומנים על ידי מלגה של משרד הבריאות לא יפרסמו באתר משרד הבריאות על משרה פתוחה, אלא בלוח מודעות דרושים, ברשתות החברתיות וכו׳. מעבר לכך, מוסדות אלו אינם מחוייבים להודיע כי התפנה תקן, כך שבמידה ומוסדות אלו בעלי ביקוש גבוה, ייתכן שלא יפרסמו כלל על תקן שהתפנה והאיוש יתבצע מפה לאוזן. לכן, מול מוסדות אלו, מומלץ לפעול באופן אקטיבי יותר – לעבור על הרשימה, לבחון אילו מקומות מעניינים אתכם ומתאימים לכם, לשלוח מייל או להתקשר ולברר האם מתפנה משרה.

חיפוש התמחות שאינה דורשת מלגה: מסמך 'מוסדות המוכרים להתמחות בפסיכולוגיה'

רשימה זו כוללת את כל המוסדות שניתן להתמחות בהם: בתי חולים, מרפאות, מכונים פרטיים, עמותות, אגודות, מרכזי טיפול במימון רשויות מקומיות וכו׳. על מנת לאתר מוסדות התמחות שאינן דורשות מלגה של משרד הבריאות, יש לעבור על הרשימה ולאתר מקומות התמחות שמסומנות במימון ״פרטי״ או ״אחר״. בנוסף, רשימה זו, הכוללת גם מוסדות התמחות עם מלגה, ולכן יכולה לשמש את מי שמעוניין לבחון אילו מוסדות יפתחו בהמשך.  

ניתן לצפות כאן ברשימות המלאות של המוסדות המוכרים להתמחות בכל תחום מומחיות

פסיכולוגיה התפתחותית

פסיכולוגיה חברתית-תעסוקתית-ארגונית

פסיכולוגיה חינוכית

פסיכולוגיה קלינית

פסיכולוגיה רפואית

פסיכולוגיה שיקומית

הגשת מועמדות למוסדות ללא מלגה 

משום שמדובר בהתמחויות בעלות מקורות מימון שונים, יש צורך לברר פרטנית אילו מסמכים נדרשים להגשת מועמדות בכל מוסד. בדרך כלל יבקשו שתי המלצות (בחלק מהמקומות דורשים שלוש), רישיון בפסיכולוגיה או אישור על סיום חובות שמיעה וקו״ח מקצועי. מומלץ להוסיף מכתב אישי באורך פסקה ולספר על עצמכם.  

לאחר קבלה להתמחות – טופס אישור התמחות

על מנת שזמן ההתמחות יתחיל להיחשב, יש צורך להגיש טופס אישור מוסד להתחלת התמחות ב'פורטל העוסקים במקצועות הרפואה'. שימו לב, יום תחילת ההתמחות ייחשב התאריך בו החל את התמחותו במוסד בפועל או מועד הגעת המסמכים לוועדה המקצועית – לפי התאריך המאוחר יותר. לכן, מומלץ ליצור קשר עם מקומות ההתמחות טרם תחילת העבודה על מנת שההתמחות תתחיל להיחשב מהיום הראשון שבו המתמחה החל בעבודתו. כעבור יום או יומיים הוועדה המקצועית שולחת מייל עם אישור על תחילת התמחות. המלצה נוספת היא לשים לב על קבלת המייל על כך שהרישום לההתמחות אושרה.

עבור מי שעוד לא רשום בפנקס הגשת בקשה להתמחות זמנית 

מתמחה שאינו רשום בפנקס, יכול להתחיל את ההתמחות עם אישור התמחות זמני עד הרישום בפנקס. הגשת בקשה לאישור זמני להתמחות מתבצעת גם היא דרך 'פורטל העוסקים במקצועות הרפואה'. ברישום זמני להתמחות ניתן לצבור רק עד כמחצית מתקופת ההתמחות, וזאת במהלך שלוש השנים שקדמו למועד הרישום בפנקס הפסיכולוגים. חשוב להבהיר כי רישום זמני להתמחות הינו עבור מוסד התמחות מסוים אליו המתמחה התקבל, ואינו מהווה רישום זמני בפנקס הפסיכולוגים המזכה במלגה של משרד הבריאות.

כדאי להכיר את ההשלכות של הרישום הזמני להתמחות אל מול הקבוע. ראשית, כאמור, מתמחה שאינו רשום בפנקס הפסיכולוגים אינו זכאי למלגה, ולכן פחות מוסדות התמחות פתוחים בפניו. מעבר לכך, על מתמחה שאינו רשום בפנקס, לא חלים הסכמי הפסיכולוגים הכוללים תוספות שכ״ר וימי חופשה. למשל, בתקנים שנמצאים תחת הסכמי מח״ר (כמו השפ״חים) פסיכולוגים בוגרי תואר שני מתחילים בדרגה גבוהה יותר, ומקבלים הטבות כמו ותק מואץ ושהייה קצרה יותר בדרגה ההתחלתית. 

קישורים, טלפונים וכתובות מייל שימושיים 

שאלות ותשובות על התמחות בפסיכולוגיה 

משרד הבריאות  מערך הפסיכולוגיה 

הגוף במשרד הבריאות שאחראי על המערך המקצועי של תחום הפסיכולוגיה בישראל, לרבות התמחות, רישום בפנקס וכדו׳
כתובת: רחוב הרבי מבכרך 5, תל אביב – יפו מיקוד: 6684937

פקס: 02-6474804

קול הבריאות 

עוסקים בכל התחומים שנמצאים תחת משרד הבריאות, כאשר חלקם רלוונטים למתמחים בפסיכולוגיה. בניהם: מיקום המתמחה ברשימת ההמתנה להתמחות, קביעת חיסונים עבור עבודה בבתי חולים ומרפאות וכו׳. 

 5400*
עדכון אחרון: 1.2023 אם מצאת מידע שאינו עדכני או חסר, ניתן לפנות אלינו במייל