צוות בטיפולנט
כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 45/20
"אסוף את המעשים, את המילים והאותות, כמו יבול ברכה כבד משאת" כתב איתמר פרת בפתיחתו של שיר האסיף. ואכן, חג האסיף הוא הזדמנות מצוינת עבורנו ללקט מן התוצרת המשובחת והמבורכת שגדלה אצלנו בחממה בתקופה האחרונה. באוסף המאמרים המגוון שהכנו לכם השבוע תוכלו לטייל בין מודלים טיפוליים, חשיבה פסיכואנליטית ונושאים אקטואליים שעל סדר היום הציבורי. אנו שמחים לשתף אתכם בפרי עבודתם של הכותבים הנפלאים שלנו ומאחלים לכם חג אסיף שמח.
נפתח עם המאמר רצף טיפולי בבריאות הנפש: איחוי והמשכיות הטיפול באמצעות חשיבה מערכתית אותו כתבו במשותף הפסיכיאטר ד"ר ראול ליפניק, הפסיכולוג עמית וולק והמרפאה בעיסוק אביבית אברג'יל. עבודתם עם מטופלים משותפים הובילה את השלושה לכתוב אודת המכשולים וההזדמנויות שבעבודה טיפולית רב-מערכתית, ולהדגים את מושג המשכיות הטיפול באמצעות דוגמאות קליניות.
מאמר מצוין נוסף, אקטואלי ואף מצמרר, הוא משנים את המשוואה: על השיח המשפחתי של נשים הסובלות מאלימות מצד בני זוגן מאת ד"ר נעמי אפל ושרי אריאס. במאמר חשוב זה מבקשות הכותבות לדון בדינמיקה המשפחתית המורכבת שנוצרת בסביבתן של נשים הסובלות מאלימות מצד בני זוגן, ולהציע מספר קווים מנחים להתמודדות במצבים אלו.
מאמר חדש נוסף שהתפרסם באתרנו הוא כתיבה חופשית ככלי להבעה עצמית: נקודת מבטו של פסיכולוג בראשית דרכו מאת אהוד עינת. במאמר מבקש עינת להתחקות אחר מקומה של הכתיבה ככלי להבעה עצמית באופן כללי וככלי משמעותי בקרב הסקטור הפסיכולוגי. בכתיבתו הוא נע בין דיון במקומה של הספונטניות בתהליך הטיפולי ובתהליך ההדרכתי, ובין דיון בחופש הכתיבה במסגרת ורבטים ודו"חות דיאגנוסטיים.
נמשיך עם מאמרם של ד"ר שחר גלוברמן ודפנה גרינר "מניסיונות המרה לטיפולי הרמה: פרקטיקה הכרתית בטיפול בקהילת הלהטב"ק". לאורך המאמר מתארים גלוברמן וגרינר את ההתפתחות ההיסטורית של טיפולי המרה, את ההשלכות הקליניות ההרסניות של טיפולים מסוג זה, את המשמעות הטיפולית של חקיקה בנושא ואת העבודה ההכרתית שניתן להציע למטופלים שמתמודדים עם נושאים אלו.
נמשיך עם המאמר המרתק של קובי דהן – המחלה שפתחה לי חלון הצצה לאוטיזם: התבוננות אישית על 'הגנות אוטיסטיות'. דהן, פסיכולוג בהתמחות התפתחותית שפוגש במסגרת עבודתו ילדים על הרצף האוטיסטי, כותב בצורה כנה ביותר על התנסות אישית במצב רפואי, אשר הובילה אותו לבחון מחדש את מושג ההגנות האוטיסטיות.
האישי הוא הפוליטי, אבל גם הפוליטי הוא אישי: מאבק חברתי בחדר הטיפול הוא טקסט נוסף אשר מבקש לעסוק בנושאים אקטואליים במיוחד, מאת שי בראונשטיין ונטלי מור. במאמר מבקשים הכותבים לבחון את הדינמיקה הפסיכולוגית ששוכנת בבסיס הבחירה לקחת חלק במאבקים חברתיים, ולשפוך אור על מצבים בהם המחאה עשויה להוות נתיב לבריחה מהתמודדות רגשית.
במסגרת המאמר על ספרו של בולאס 'צלו של האובייקט' ועל תיקון האני כותבת ליאת גולדשטיין אודות מטופלים שחווים שחזור עקשני של סימפטומים וחווים פער מייסר בין ה"אני" לבין ה"אני האידאלי" שלהם. לדבריה, עבור מטופלים אלו, ייתכן כי זה הוא צלו של אובייקט מפתה, מאכזב או נוטש, אשר מעיב על מסלול חייהם ומייצר חוויה של גורל שאין ממנו מנוס.
נסיים עם רשומה מהבלוג של סיגל נוסבוים פלינט אשר כותבת בהשראת ימי הסגר ובהשראת המחזה של ז'אן פול סארטר "בדלתיים סגורות". זה המקום להזכיר שנשמח לקבל מטפלים חדשים לאזור הבלוגים שלנו באתר ואתם מוזמנים ביותר ליצור איתנו קשר לפתיחת בלוג כאן.