תפריט נגישות

דיכאון, סיכון ואובדנות בצל משבר הקורונה: עבודה טיפולית (מקוונת) מצילת חיים

צוות בטיפולנט

כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 47/20

פרופ' גיל זלצמן | פרופ' יוסי לוי-בלז | ד"ר דניאלה איזנברג-שפרן | ד"ר ניר מדג'ר | פרופ' אלן אפטר | ד"ר יעל אפטר-לוי | ד"ר ג'וי בנטוב

נדמה שמאז שנגיף הקורונה נכנס לחיינו, "הכל עומד במקום והזמן ממשיך ללכת". השבועות חולפים, אנו נעים בין סגר שני להקלות, אך אצל רבים המציאות הנפשית מלווה בחוויה של תקיעות, דכדוך וחוסר אונים. כאנשי טיפול, הדבר קורא אותנו לרגישות מוגברת בכל הנוגע לדכאון, סיכון ואובדנות, כמו גם לדיון בשאלה כיצד עובדים עמם בטיפול מקוון. בגיליון הנוכחי בחרנו להביא מאמרים העוסקים בנושא והרצאות מן הכנס "נפגשים להציל חיים" של מכללת לוינסקי לחינוך, המרכז לחקר האובדנות והכאב הנפשי על שם ליאור צפתי במרכז האקדמי רופין, והשדולה למניעת אובדנות בהשכלה גבוהה.

נפתח עם הרצאתו של פרופ' גיל זלצמן, על אתגרים ויתרונות לאנשי מקצוע בהערכת הסיכון האובדני online. במסגרת ההרצאה (שמתחילה בערך בדקה השישית של הסרטון) ביקש פרופ' זלצמן לבחון כיצד השפיעה התפרצות הקורונה על דיכאון ואובדנות, תוך שימוש בממצאים מחקריים עדכניים אשר שופכים אור על הנושא.

נמשיך עם המאמר נעמוד בכך יחד: אובדנות ומניעה בקרב מבוגרים במהלך משבר הקורונה ואחריו מאת פרופ' יוסי לוי בלז וד"ר דניאלה איזנברג שפרן. לאורך המאמר מפרטים הכותבים את הגורמים לכך שבני הגיל השלישי מצויים בסיכון אובדני מוגבר בעת משבר הקורונה, ומציעים פעולה בשלושה מישורים מרכזיים: זיהוי, התערבות ומניעה.

בנוסף למאמר המצורף לעיל, פרופ' יוסי לוי בלז נתן גם הוא הרצאה במסגרת הכנס "נפגשים להציל חיים", אודות גורמי סיכון וחוסן במציאות החדשה. בהרצאתו הציג מודל קליני להבנת התהליך האובדני והתמקד במה שמכונה "כאב נפשי בלתי נסבל" בתור התמריץ המרכזי לאקט של ניסיון אובדני.

נמשיך עם הרצאתו של ד"ר ניר מדג'ר אשר דיבר על תסמיני דיכאון בקרב ילדים ומניעה ראשונית. במהלך ההרצאה סקר ד"ר מדג'ר את התסמינים המתעתעים של דכאון בקרב ילדים, את גורמי הסיכון להם ואת האופנים בהם אלו עשויים להתגבר בתקופה הנוכחית. בהמשך הציג קווים מנחים לזיהוי, מניעה והתערבות ראשונית בעת הצורך.

הרצאה חשובה נוספת אודות כלים לעבודה בחדר טיפולים וירטואלי ממבט פסיכולוגי קליני ופסיכיאטרי, ניתנה על ידי פרופ׳ אלן אפטר וד"ר יעל אפטר לוי. ד"ר אפטר-לוי התייחסה ליתרונות והחסרונות של העבודה המקוונת, כמו גם לאתגרים שמייצר השינוי בסטינג, ופרופ' אפטר הציג קווים מנחים לביצוע הערכה פסיכיאטרית מרחוק של מצבים אפקטיביים וסיכון אובדני.

נסיים עם ההרצאה "כלים להתמודדות עם כאב נפשי ואסטרטגיות לוויסות רגש במניעת אובדנות לאור משבר הקורונה" אותה נתנה ד"ר ג'וי בנטוב. בדבריה התמקדה ד"ר בנטוב בתהליכי היווצרות רגשות, ורגשות דכאוניים ואובדניים בפרט, ותיארה כיצד ניתן לעבוד עמם באמצעות ויסות רגשות בימי הקורונה ובכלל.