תפריט נגישות

המשפחה כקרקע לפרט: גישות וכלים חשובים בטיפול משפחתי

צוות בטיפולנט

הגישה ההקשרית בטיפול במשפחה | טיפול משפחתי מבוסס-התקשרות | מנטליזציה בטיפול משפחתי ודיאדי | טיפול פסיכולוגי בבית המשפחה

פעמים רבות כשאנחנו יושבים מול מטופל, ושומעים את האתגרים עימם הוא מתמודד, אנו מנסים להבין מדבריו (ולעיתים נדרשים אף לדמיין) את האקלים הייחודי בו צמח. איזו הורות חווה? באיזו "קרקע" פיזית, רגשית, בינאישית, בינדורית ותרבותית שורשיו נעוצים, וממנה הוא יוצא אל העולם? בטיפול משפחתי, יש לנו כמטפלים הזדמנות פז להעריך את כל אלה הלכה למעשה, ולטפל במערכת השלמה. אילו גישות וכלים חשוב להכיר בעבודה עם משפחות?

אחת הגישות המעניינות והחשובות שפותחו לאורך השנים בתחום הטיפול המשפחתי היא גישתו של איבן בוזורני-נאז'. גישה זו מתוארת בסקירתה של לי ליבר (2017) את יום-העיון אתיקה במשפחה ובטיפול - ערב עיון לציון עשור למותו של איבן בוזורמני-נאז' מטעם האגודה לטיפול המשפחתי. במסגרת יום-העיון ד"ר עופרה שחם ואמיתי מגד תיארו את הגישה ההקשרית של בוזורמני-נאז' ומורשתו דרך התייחסות למושגים של אמון, נאמנות, מובחנות וראויות וטיפוח דיאלוג אמיתי.

בשנים האחרונות עקרונות של התקשרות החלו להיות מיושמים בטיפול במשפחות, ופותח טיפול משפחתי מבוסס-התקשרות (ABFT) ע"י פרופ' גארי דיימונד ועמיתיו (2002;2010). בסקירתה של אור ב. שמש (2016) לפאנל שינויים נפשיים כתוצאה מטיפולים מבוססי התקשרות במהלך כנס האגודה לחקר הפסיכותרפיה, פרופ' גארי דיימונד ופרופ' רוג'ר קובאק מציגים מחקרים מעניינים ועדכניים בתחום. בנוסף, במאמרו תגובות הוריות ליציאה מהארון של ילד פרופ' גארי דיימונד (2017) מתאר יישום קליני ומחקרי מעניין של טיפול ממוקד-קשר, המבוסס בין היתר על עקרונות ABFT, עם להט"בים והוריהם.

לצד כך, גם היכולת למנטליזציה- היכולת לדמיין פעילות מנטלית שלנו ושל אחרים- החלה לקבל יותר ויותר התייחסויות בטיפול משפחתי לאורך השנים. בסקירתה של מיכל פרי (2014) את יום-העיון מנטליזציה בפסיכותרפיה בילדים מטעם החטיבה לטיפול בילדים ונוער של האגודה הישראלית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית הובאו הרצאותיהם של ד"ר אילן דיאמנט ושרה עמיאל בנושא שימוש במנטליזציה בפסיכותרפיה תוך הדגמות מעניינות מתוך טיפול משפחתי וטיפול דיאדי.

במשפחות יש חוזים לא-כתובים, מה קורה כשהם מופרים וכיצד להתייחס לכך בטיפול עם משפחות? כפי שעולה מסקירתה של ד"ר עפרה שלו (2017) נושא זה היה במוקד הדיון ביום-העיון זה לא מה שסיכמנו שהתקיים במסגרת תוכנית ההשתלמויות של האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי בהשתתפות ד"ר חני מן-שלוי, ד"ר אהרון פלשמן, דאנה תבור, ד"ר נגה נברו, עדנה רשף.

ולבסוף, הבית של המשפחה הוא מצע הגידול הפיזי, הרגשי והמטאפורי של הפרט. במאמרו החשוב טיפול פסיכולוגי משפחתי בבית המשפחה Home based family therapy עמית וולק (2016) מתאר מודל מעניין של עבודה טיפולית עם משפחות בסביבת המחייה הטבעית שלהן – בית המשפחה - תוך התייחסות למאפיינים הייחודים ולאתגרים שבעבודה בסטינג זה.