תפריט נגישות

ללא זיכרון וללא תשוקה: זרקור על הגותו של וילפרד ביון

  • 9/7/21

  • אוסף מאמרים והרצאות המתכתבים עם התיאוריה של ביון

  • כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 28/21
  • וילפרד רופרכט ביון, בשמו המלא, היה אחד הפסיכואנליטיקאים המסקרנים, המהפכניים והפוריים שפעלו במאה הקודמת בשדה הפסיכואנליטי. החל בילדותו בהודו ובשירותו הצבאי הנרחב, וכלה בכתיבתו העשירה אשר נגעה בנושאים מגוונים כמו טיפול קבוצתי ודינמיקה המתהווה בקבוצות, תהליכי חשיבה והפנמה, וכמובן הנחיות ורשמים מן העבודה הקלינית.

    השבוע בגיליון אספנו מאמרים והרצאות המתכתבים עם הגותו של ביון, ועוזרים לנו לפגוש אותה מחדש בדרכים מפתיעות ומעניינות.


  • נפתח עם הכנס המרתק של התכנית לפסיכותרפיה במרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה באוניברסיטת ת"א, "פרשנות ומעבר לה: מבט רב-מימדי". במסגרת הכנס הציגה חגית צאן 2 תיאורי מקרה של ביון, כאשר לאחר כל אחד מהם התדיינו דוברים מפרספקטיביות פסיכואנליטיות שונות, ביניהם אלינה שלקס, ד"ר עפרה אשל, ד"ר אבי ברמן, ד"ר מירב רוט, ד"ר גבי מן, ד"ר רוני באט, ד"ר רינה לזר וד"ר בעז שלגי.

    לצפייה בהרצאות >>


  • נמשיך עם מאמר מאת ליטל מור, "להציל נפש אחת – פנטזיית ההצלה והמסגרת הטיפולית בהשראת חשיבתו של וילפרד ביון". המאמר נכתב עבור הגיליון פנטזיית ההצלה והמסגרת הטיפולית בעריכת ד"ר עמית פכלר והוא חוקר, תוך התכתבות עם הגותו של ביון ושל אחרים, את הרעיון כי המטפל נעזר בטיפול כדי להציל את נפשו שלו מפני חוויות של סופיות ואובדן.

    למאמר המלא >>


  • נעבור כעת לסקירת הכנס "כאב, אימה והתפתחות בחשיבתו של ביון". חלקו הראשון של הכנס עסק בחוויית הריתמוס בתיאוריה של ביון ובמסגרתו הרצו משה לנדאו ונעמה קינן. החלק השני התמקד בדיאלקטיקה שבין נטייה להימנע ממגע עם כאב נפשי ובין הנטייה לחפש אחר אמת נפשית, וכלל שני מושבים אשר התכתבו עם מקורות השראה ספרותיים ותנ"כיים. בחלק זה הרצו אתי לנדאו, המשוררת אגי משעול, דוד אוהד ורובי שונברגר.

    למאמר המלא >>


  • ישנם עוד לא מעט מאמרים והרצאות במאגר הרחב אצלנו באתר אשר עוסקים באופנים שונים בתיאוריה הביוניאנית. לנוחיותכם ריכזנו לכם אותם כאן, ובכלל, שווה להציץ באזור המושגים וההוגים הנבחרים שלנו, אשר מרכז מאמרים והרצאות לפי נושאים ותיאורטיקנים מובילים!

    לכל המאמרים >>