תפריט נגישות

סליחה לא משנה את העבר, אך מרחיבה את העתיד: גיליון מיוחד ליום הכיפורים

צוות בטיפולנט

כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 36/18

בושה, אשמה וכפרה של מטפלים | אשמה כמכשול לשינוי נפשי |
סליחה עצמית בהפרעות אכילה | "כולנו זקוקים לחסד": על חמלה עצמית | לב העניין: חמלה וביופידבק

פסיכותרפיה יום כיפור


יום הכיפורים מזמין את כולנו לחשבון נפש - אקט המוכר במיוחד לנו, הפסיכולוגים, מעבודת היום-יום שלנו. בקליניקה אנו נדרשים להתמודד עם תחושות האשמה והחרטה העוצמתיות אשר משתקות את מטופלינו (ולא פעם גם אותנו), כמו גם עם הניסיונות לתקן ולכפר על חטאי העבר. בגיליון מיוחד זה, אספנו עבורכם מאמרים אשר מבקשים להעמיק במושג הסליחה, ובתפקידו המרכזי באפשרות לצמיחה ושינוי.

בסיכום מאמרו בושה, אשמה וכפרה של מטפלים, מציע ביירנברודספוט (1991) כי תחושות מוגברות של אשמה הן נפוצות במיוחד בקרב מטפלים, ונובעות לא פעם דווקא מאופיו הייחודי של תהליך ההכשרה המקצועי. במאמר הוא סוקר את השפעותיה הרודפניות של האשמה על העמדה הפסיכואנליטית ועל התהליך הטיפולי, וכן את ניסיונותיהם הלא-מודעים של מטפלים להעניש את עצמם בדרכים שונות. זאת ועוד, במאמרה אשמה כמכשול לשינוי נפשי, מבקשת הפבורן (2012) לבצע הבחנה חשובה מאוד בין אשמה, חרטה ותיקון. על בסיסה, היא מתארת כיצד לקיחת אחריות אמיתית טומנת בחובה את ההבנה הכואבת מנשוא לפיה ישנם דברים אשר אינם ברי-תיקון, המובילה לא פעם לתקיעות בטיפול ולקושי לחולל צמיחה והתפתחות משמעותית.

כידוע, אחת הדרכים להתמודדות עם אשמה היא באמצעות הסליחה – באם כזו הניתנת לאחר אשר פגע בנו, או כזו שאנו מעניקים לעצמנו. בתקציר מאמרם של ווטסון ושות' (2012) סליחה עצמית באנורקסיה ובולימיה, ניתן להעמיק בערכה התרפויטי של המחילה, המקדמת בריאות נפשית ופיזית. במחקרם, זיהו הכותבים כי היעדר סלחנות עצמית מערב היאחזות מוגברת בכעס, בכאב ובאשמה, אשר מתבטאת בחשיבה רומינטיבית וביקורתית כלפי העצמי, המשמרת את ההפרעה. לכן, הציעו החוקרים כי יש לשלב אסטרטגיות לקידום סליחה עצמית בפרוטוקולים טיפוליים להפרעות שונות.

מושג דומה אשר נקשר במושג הסליחה הוא החמלה העצמית, אשר נמצא כגורם חוסן משמעותי לפסיכופתולוגיה. במאמרה "כולנו זקוקים לחסד": על חמלה עצמית", סוקרת בהרחבה ד"ר אלינוער פרדס את הנושא, ומביאה עדויות מחקריות עדכניות לחשיבותה של החמלה בשלל תחומי הטיפול. על כך מוסיף יוסי ארנרייך במאמרו הכפול לב העניין: חמלה וביופידבק של קצב הלב, אשר מציע סקירה של הבסיס הפסיכו-פיזיולוגי של החמלה, וכן כלים מעשיים המאפשרים לתרגל יכולת חשובה זו בתוך חדר הטיפולים.

נסיים בברכת שנה טובה וגמר חתימה טובה לכולנו,
צום קל לצמים ונסיעה בטוחה לרוכבים,
צוות בטיפולנט