צוות בטיפולנט
כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 37/20
בחודש יולי אירחנו בקמפוס רפסודה את פרופ' אסתר כהן שהגיעה לשוחח על טיפול בהורות ברוח תיאוריית ההתקשרות. פרופ' כהן היא פסיכולוגית מומחית ומדריכה בפסיכולוגיה קלינית, בפסיכולוגיה התפתחותית ובטיפול משפחתי, אשר שימשה כחברת סגל וראש המגמה לפסיכולוגיה חינוכית וקלינית של הילד באוניברסיטה העברית בירושלים, ועד לאחרונה גם כראש התכנית לפסיכולוגיה קלינית של הילד במרכז הבינתחומי בהרצליה. השיחה המרגשת וכמות הנרשמים העצומה לאירוע, הדגישו עבורנו שוב כמה ייחודית ופורצת דרך עבודתה בתחום. מתוך הערכה רבה לפועלה, בחרנו בגיליון הנוכחי להביא לקט של מאמריה והרצאות שנתנה לאורך השנים.
כמובן שנפתח עם ההרצאה טיפול בהורות: מהחוץ פנימה ומהפנים החוצה במסגרתה שוחחה פרופ' כהן עם ד"ר ענר גוברין וד"ר שרון זיו ביימן. ההרצאה, בה השתתפו 1000 צופים, התמקדה בשאלת התפתחותו של תחום הטיפול בהורות וביקשה לבחון אילו מכשולים עמדו ועומדים בדרכו, כמו גם כיצד המפגש עם המטפל חותר ליצירת חוויה מתקנת עבור ההורה.
נמשיך עם ההרצאה עבודה טיפולית עם הורים: עקרונות, שאלות יסוד ואתגרים אשר ניתנה במסגרת יום עיון של מכון מפרשים אודות עבודה טיפולית אינטגרטיבית עם הורים. בהרצאתה עסקה פרופ' כהן בהגדרת המוקד הטיפולי, רתימת ההורה לתהליך ובניית הפורמולציה לקשר בין הורה לילד במסגרת של טיפול בהורות.
מאמר מצוין שכתבו במשותף עדית סתר-רונן ופרופ' כהן התפרסם לאחרונה באתרנו והתמקד בהתמודדות של מטפלים במציאות טראומטית משותפת עקב מגפת הקורונה. במסגרת המאמר הכותבות מתמקדות בדינמיקה הרגשית והתפקודית של התמודדות עם משבר בכלל ומשבר הקורונה בפרט ושופכות אור על המעבר לטיפול מקוון אשר מצריך טכניקות טיפוליות חדשות.
נמשיך עם ההרצאה טיפול בהורות: זרקור על רגשות וויסות רגשי של ההורה בטיפול בילדים באמצעות הוריהם, אשר ניתנה בכנס הדו-השנתי של האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי. ההרצאה הביאה דיון מרתק אודות חמלה עצמית אצל הורים, סגנון ההתקשרות שלהם והיכולת הרפלקטיבית שלהם כמנבאים מרכזיים של קשיים ביכולת לויסות רגשי.
עבודתה ומחקרה של פרופ' כהן בתחום הטיפול בהורות מוצגת בצורה מקיפה ומרתקת ביותר בספר שערכה בשנת 2017, "טיפול בהורות: גישה אינטגרטיבית לטיפול בבעיות ילדים באמצעות הוריהם". באדיבות הוצאת "אח", אנו מביאים לקוראי בטיפולנט את הפרק השלישי מן הספר אשר מעמיק בפרקטיקה של טיפול בהורות.
הרצאה מצוינת נוספת של פרופ' כהן ניתנה בכנס ישראל השני להורות בגיל הרך שנערך מטעם האגודה הישראלית למען הילד בגיל הרך, הסתדרות הפסיכולוגים בישראל וגורמים נוספים מן התחום. ההרצאה עסקה בתהליכי התפתחות ושינוי בהורות ובטיפול בהורות, והתמקדה בהתבוננות בהורים כסוכני השינוי המרכזיים בחיי ילדיהם.
נסיים עם סקירתו של רועי אלוני לסדנא אינטנסיבית בנושא טיפול בהורות אותה העבירה פרופ' כהן בשנת 2018. הסדנא, שהועברה במרכז הבינתחומי בהרצליה, התמקדה בהיכרות עם מודלים תיאורטיים עדכניים ויישומיהם הקליניים לשם יצירת תהליכי צמיחה בחוויה ההורית, שינוי בדפוסי ההורות ובאיכות האינטראקציה עם הילד.