25/7/25
במציאות של ריבוי טראומות ולחימה מתמשכת, נגלה במלואו תפקידה הייחודי של הפסיכולוגיה השיקומית. הצורך לסייע לרבים כל כך אשר מתמודדים עם השלכותיהן הרגשיות, החברתיות והקוגניטיביות של פציעות, מוגבלויות ומצבים רפואיים מורכבים, מביא עמו צורך בעבודה שיקומית מעמיקה.
בפועל, הפרספקטיבה השיקומית מזמינה אותנו לחשוב על פסיכותרפיה בעת התמודדות עם מגבלה לא רק כתהליך השואף להחזיר את האדם לתפקוד, אלא כמפגש עם אירוע מציאותי ונפשי בעל משמעויות נרחבות. אלו, לרוב דורשות התבוננות מחודשת בחוויית הזהות של האדם, ארגון מחדש של תחושת ההשתייכות שלו, ולא פעם גם עיבוד של אובדנים וכאבים שונים בדרך להבניית משמעות חדשה.
הגיליון הנוכחי מוקדש לעבודה טיפולית זו ומכיל מאמרים פרי עטם של אנשי טיפול מובילים בתחומם – ד"ר אילה בלוך, ד"ר עדי גרנט וד"ר אייל חלד, אשר עוסקים בתהליכי שיקום בימים אלו. תודתנו והערכתנו לכותבים אשר התגייסו במסירות ובנדיבות כדי לתרום מניסיונם המקצועי העשיר ולשתף בעשייתם הטיפולית החשובה. כולנו תקווה כי המאמרים שלפניכם יוכלו להרחיב את החשיבה הטיפולית ולהציע ידע תיאורטי וקליני יקר ערך לנשות ואנשי הטיפול הפועלים בזירות אלה.
עורכת ראשית: אילאיל ארוך
עורכת ניהולית: דנה תור זילברשטיין
עורכת מדור כתב עת מקצועי: דנה להט ביגון
עורכת בכירה: נועם גלזר
עורכות: נעה רובין, עדי ליבנה מימון ומור ברנאי
נפתח עם מאמרו של ד"ר אייל חלד – "מוגבלות נרכשת בעקבות אירועי השבעה באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל: המשגה פסיכודינמית". במאמר זה, מתאר ד"ר חלד את ההשלכות הנפשיות של מוגבלויות גופניות אשר נגרמו בעקבות אירועי ה-7.10 והמלחמה, ומסביר כיצד אלו שונות באופן מהותי מi התמונה הקלינית האופיינית למוגבלות נרכשת. בתוך כך, מובאת סקירה של הספרות הפסיכואנליטית בנושא ותיאור מקרה נוגע ללב של טיפול בשורדת ממסיבת הנובה.
נמשיך עם מאמרה של ד"ר אילה בלוך – "פגיעות הדף מוחיות: מבט על השלכות, אבחון וטיפול" במאמר מציגה המחברת את נושא פגיעות המוח הטראומטיות הנגרמות בעקבות פיצוץ, ושופכת אור על תהליכים של אבחון נוירופסיכולוגי לפגיעת הדף מוחית. בצד דיון מעמיק בהשלכות המרובות של פציעות אלו, מציגה הכותבת דגשים וקווים מנחים לתהליכי שיקום וטיפול.
נעבור למאמר מאת ד"ר עדי גרנט – "התערבויות פסיכולוגיות בשיקום ילדים ונוער: מבט קליני ומערכתי" אשר עוסק בשיקום הפסיכולוגי הנדרש לילדים בישראל, תוך התחשבות הן בפגיעות פיזיות והן בהשפעות הנפשיות של אירועים טראומטיים. במאמרה, מציעה ד"ר גרנט עקרונות התפתחותיים, משפחתיים ומערכתיים לתהליך השיקום בילדים ונוער, ומציגה את ארבע הגישות הטיפוליות המרכזיות בתחום, בצירוף יישומים קליניים.
נסיים עם המלצה לעיין באוסף פסיכולוגיה שיקומית באתרנו, אשר מכיל שלל מאמרים והרצאות בנושא. בין היתר, תוכלו למצוא בו חומרים מקצועיים אשר עוסקים בטיפול בצל מחלות פיזיות, פגיעות קוגניטיביות ומוגבלות, כמו גם בתהליכים שיקומיים בעבודה עם קשישים, ילדים ואחרים בעקבות חשיפה לאירועים טראומטיים.