תפריט נגישות

במה דרומית לפסיכואנליזה

תקצירי ההרצאות והמרצים

 

2.4.25   מחשבות על טראומה קולקטיבית – עכשווית והיסטורית, אופני התמודדות ופוטנציאל לשינוי – ד”ר שרון שטרית

בהרצאה אדון בהמשגה של טראומה, בהתבסס על פרויד, ובהמשך בהמשגה של טראומה קולקטיבית ואתייחס לאופני התגוננות. המשגות אלו יעזרו לנו לחשוב ולנסח משהו מהטראומה הקולקטיבית העכשווית, אסון השבעה באוקטובר והמלחמה המתמשכת. אתייחס גם  לטראומה קולקטיבית מהעבר הישראלי- הטראומה המזרחית, ואדגים את אופני האינטראקציה בין הטראומות- העכשווית ומהעבר- כפי שבאו לידי ביטוי במפגש עם ניצולי טבח מהפריפריה. אסיים בפוטנציאל לשינוי שיש במצבי טראומה- הקמת מרכז גפנים, מודל העבודה בו נשען על ההמשגות שתוארו ועל למידה מתוך הניסיון בשטח ועם הקהילה מאז השבעה באוקטובר ועד היום.

המודל שהתפתח במרכז גפנים מבוסס על ידע פסיכואנליטי ואינטר-דיסציפלינרי שהצטבר ביחס לטראומות קולקטיביות מהעבר וכן על למידה תוך כדי תנועה, מתוך העבודה עם ניצולים, מאז השבעה באוקטובר ועד היום.  המודל מתייחס לסוגיות של קבוצות מוחלשות וקבוצות חזקות, פריפריה ומרכז ועוד.  בהקשר זה אתייחס גם לפוטנציאל הקיים במצבי טראומה ליצירתם של חיבורים חדשים ולשינוי.

את ההרצאה נערוך במרכז גפנים, וכן יערך סיור והכרות עם המקום.

ד”ר שרון שטרית, פסיכואנליטיקאית מנחה ופסיכולוגית קלינית. מורה ומדריכה במכון ובמרכז הלימודים של החברה הפסיכואנליטית ובתוכנית שונות לפסיכותרפיה. עוסקת בהשלכות הטראומה הקולקטיבית המזרחית על היחיד וכן על החברה הישראלית בכללותה. יוזמת ומקימת מרכז גפנים באופקים.

הצגת מקרה: נעם רימר, עו״ס ופסיכותרפיסט, סטודנט שנה שניה בתכנית הלימודים המתקדמים במרכז ויניקוט.
עובד בקליניקה פרטית בבאר שבע

7.5.25   ‘מדוע יד מושטת לא פוגשת יד אחות?’ – עיון פסיכואנליטי בשירי רחל – מר אורי פליישמן

השאלות “מי אתה? מדוע יד מושטת לא פוגשת יד אחות?” מלוות את הקשר הטיפולי מראשיתו ועד סופו ופותחות את שירה של רחל “גן נעול”. לאחר הקדמה תיאורטית שתעסוק בדחפי החיים והמוות וברעיון הפנטזיה הלא-מודעת נקרא יחד מספר שירים של רחל המשוררת. תוך שיחה משותפת על השירים, נכיר את מהלכי הנפש שרחל מציגה, את מרכזיותם של הדחפים, את נוכחותן של ארכיטקטורות נפשיות (כגון מקלטים נפשיים); נעמוד על הדילמה הטיפולית שעשויה לעלות במפגש עם אישיות שכמוה. נראה כיצד עולמה הפנימי מעצב את המפגש עם האחר האהוב וגם את האופן שבו רחל שבשירים חווה את האביב. באמצעות כלים אלו נשווה את האביב של רחל לזה של ביאליק.
המושגים שמפותחים בהרצאה עשויים לשמש בעבודה הקלינית, כפי שנראה באמצעות חומר שיציג אחד המשתתפים.

אורי פליישמן, פסיכולוג קליני ופסיכואנליטיקאי מנחה.