תפריט נגישות

איך לעמוד בין המציאויות והגישות השונות? ברכת חג בסימן אינטגרציה

צוות בטיפולנט

כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 36/17

אינטגרציה בפסיכותרפיה נכון לעכשיו | הגישה האינטגרטיבית - בסיס היסטורי, פילוסופי ומדעי | אינטגרציה בין מחקר לפסיכותרפיה: נוירו-ביולוגיה בינאישית |
העמקת הבנתנו את מטופלינו דרך ספרות ושירה

איך לעמוד בין המציאויות והגישות השונות? ברכת חג בסימן אינטגרציה


ראש-השנה הוא חג מיוחד, המאפשר לנו להרהר אודות השנה שחלפה, ולהודות על כל מה שחווינו ולמדנו. כמו כן, בראש-השנה מוצעת לנו הזדמנות פז - לדמיין, לחלום, לייחל ולתכנן את כל מה שנרצה עבור עצמנו לשנה הקרובה. צוות בטיפולנט רוצה לאחל לכל אחד ואחת מכם שנה נפלאה, שמחה ואותנטית - שנה של שקט נפשי; שהפוטנציאלים הרבים שבכם יתממשו ויעשירו אתכם ואת מטופליכם; שנמשיך להתפתח כל אחד לחוד אישית ומקצועית ולהתגבש יחד כקהילה, שמקדמת אינטגרציה בין שפות טיפוליות שונות, ומעודדת חיבורים מיטיבים בין תאוריה, מחקר וניסיון קליני.

אינטגרציה של הפסיכותרפיה שמה במוקד עשייתה את השאלה מה הן הדרכים השונות והמיטביות לייצר חיבורים והמשגות מעבר לגישות הטיפוליות המובחנות. האתגר של המשגת האינטגרציה עמד במרכזו של יום העיון אינטגרציה בפסיכותרפיה נכון לעכשיו בסקירתה של אור ב. שמש (2016). יום העיון התקיים ב"מכון מפרשים לחקר והוראת הפסיכותרפיה", וכלל את הרצאותיהם של פרופ' גולן שחר, פרופ' גארי דיימונד, פרופ' סיגל זלכה-מנו וד"ר שרון זיו-ביימן.

על מנת להכיר לעומק את הרקע לגישה האינטגרטיבית, ולהתוודע למודל הקוגניטיבי-אקזיסטנציאליסטי (C.E.P) שפיתח פרופ' גולן שחר, אנו מפנים אתכם לעיין בסקירתו של יוני שלום (2016) את יום העיון הגישה האינטגרטיבית לפסיכותרפיה - בסיס היסטורי, פילוסופי ומדעי. יום העיון הונחה כולו על-ידי פרופ' גולן שחר במגמה הקלינית בחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה.

כיצד האינטגרציה בין ידע קליני לבין ידע מחקרי יכולה לסייע לטיפול מיטבי במטופל? ניתן ללמוד רבות על התרומה של מחקר בתחום הנוירופסיכולוגיה לבין הפסיכותרפיה מסקירתה של כנרת שפירא (2015) את הסדנה הקלינית עם דן סיגל - נוירו-ביולוגיה בינאישית: האם מדעי המוח יכולים לקדם את יכולותנו הקליניות? סדנה זו התקיימה מטעם מרכז סגול למחקר יישומי במדעי המוח במרכז הבינתחומי בהרצליה ובשיתוף עם בית הספר החדש לפסיכותרפיה והפורום הישראלי לנוירופסיכואנליזה. אנשי מקצוע מגוונים לקחו חלק בסדנה כמברכים, כמרצים או כמתדיינים: אירית רווה-ברזל, ד"ר נאווה לויט בן-נון, ד"ר עופר מאורר, ד"ר יוליה גולנד, ד"ר יפתח בירן, פרופ' אורי הדר, ד"ר שרון זיו-ביימן, ד"ר שלמה מנדלוביץ', אסנת כהן-גנור.

מזווית קצת אחרת, אנו מצרפים ראיון מוקלט עם יהודה אטלס שנערך על-ידי ד"ר ארנון רולניק (2017), כדוגמא נפלאה לאפשרות לפנות לתחום אחר - לספרות ולשירה - כדרך להתקרב לחוויה האנושית, להעמיק את יכולתנו להבין את מטופלינו ולתת להם טיפול מיטיבי.

ולסיום, בהשראת הסיכום שערכו סיגל האס ותמי גולן (2016) לפרק "דבר! כדי שאוכל לראות אותך" - מחשבות על דיסוציאציה והקשבה פסיכואנליטית מתוך ספרו של פיליפ ברומברג (1998), שבו מוזכרת חשיבות היכולת להיות עם ריבוי קולות מבלי לאבד תחושת "עצמי", נאחל לכולנו ללמוד יותר ויותר איך לעמוד בחללים ("stand in the spaces") - במונחיו של ברומברג - בין המציאויות והגישות השונות מבלי לאבד אף אחת מהן. חג שמח ושנה טובה!