תפריט נגישות

אפר ואבק: יום הזיכרון לשואה ולגבורה

צוות בטיפולנט

כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה, גיליון 18/19

ההומור כמנגנון הגנה בשואה | סקירת הכינוס "טראומה, חוסן וצמיחה" | המעבר מן העמדה הסכיזו-פרנואידית לעמדה הדיכאונית בערב יום השואה | טיפול בין-אישי (IPT) בהפרעה פוסט-טראומתית | יגון ללא הכרה

אפר ואבק: יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשע"ט

עבור רבים האלבום המצמרר והיפיפה של יהודה פוליקר ויעקב גלעד, דור שני להורים ניצולי שואה, הוא פסקול אשר מלווה את יום הזיכרון לשואה ולגבורה מדי שנה. עברו קצת יותר מ-30 שנים מאז צאת האלבום והוא עודנו אחד התיאורים הרגישים והייחודיים, המנסים להתמודד עם הדי המאורע הבלתי נתפס. מבלי להזכיר את המילה "שואה" ולו פעם אחת, מצליחים פוליקר וגלעד להעביר למאזין רבדים שונים, אשר נוגעים בזיכרון השואה. שיריהם מביאים פרספקטיבות על כאב שמקורו בטראומה ובזוועות, אבל על אנשים ומקומות שאבדו לעד ומורכבות ההתמודדות של דורות ההמשך. ניתן לחשוב על האלבום כהצגת מקרה פסיכולוגי, שמתוך נקודות מבט מרובות, נותן שפה ומאפשר תהליך של עיבוד. בגיליון הנוכחי בחרנו גם אנחנו להביא אופני התבוננות שונים על זיכרון השואה ועל ההיבטים הפסיכולוגיים שלה.
נפתח עם המאמר הומור כמנגנון הגנה בשואה מאת ד"ר חיה אוסטרובר אשר מביא את מחקרה המרתק בתחום. ד"ר אוסטרובר ערכה ראיונות עומק עם 55 ניצולי שואה, בניסיון לבחון איתם את השימוש בהומור כמנגנון התמודדות בתקופת השואה. המאמר מביא שלוש קטגוריות מרכזיות של הומור שעלו בראיונות, כמו גם ציטוטים ודוגמאות מן הראיונות שערכה.


בהמשך לשימוש בהומור כהגנה אנו מוצאים את סקירת המערכת לכינוס "טראומה, חוסן וצמיחה" מבית הוצאת הספרים אמציה ואתר Family Care, כמתאימה ורלוונטית לשאלת ההתמודדות עם טראומה מאסיבית, תוך דגש על טיפוח גורמי חוסן ועל העצמת צמיחה פוסט טראומטית. בכנס הוצגו מגוון רחב של פרויקטים וכלים, העוסקים בהיבטים אלו של התמודדות עם טראומה, ביניהם Efast, SEE FAR CBT, EMDR ועוד.


נמשיך עם מאמרו של אורי פריד אודות המעבר מן העמדה הסכיזו-פרנואידית לעמדה הדיכאונית בערב יום השואה. פריד מקביל בין השיח הישראלי המפוצל לגבי השואה ובין העמדה הסכיזו-פרנואידית של מלאני קליין. בתוך כך, הוא שואל האם ישנה אפשרות להחזיק יחד תפיסה של היבטים קורבניים ותוקפניים בשיח לגבי קורבנות ופושעי מלחמה מתקופת השואה, כיוון שייתכן שאלו התקיימו זה לצד זה בכל אחד מן הצדדים.


נמשיך עם סדנא מרוכזת שהעביר פרופ' ג'ון מרקוביץ' בנושא טיפול בין-אישי (IPT) בהפרעה פוסט-טראומתית, שצולמה והתפרסמה באתרנו בשנה שעברה. הסדנא נערכה ביוזמה משותפת של תכנית מבטים באונ' בר-אילן והמחלקה לפסיכולוגיה באונ' בן-גוריון בנגב, והציעה מידע מקיף ויקר ערך לצד כלים פרקטיים לבניית טיפול במודל בין אישי עבור PTSD.


נסיים עם המאמר יגון ללא הכרה אשר מביא סקירה ממליאה בשם זהה, שנערכה ביום העיון "מסע במילים ובזמן: התמודדות עם אובדן ושכול". יום העיון, פרי יוזמת הפורום לאבל, אבדן ושכול, ונערך במבנה של קבוצות שיח. בסקירה זו מובאות השאלות והמחשבות שעלו בקבוצה אשר דנה בתהליכי אבל שאינם מקבלים הכרה. המאמר מתייחס לכאבם של בני דור שני ושלישי לשואה, אך גם לאבל המתקיים סביב חוויות חיים כמו גירושין ומוות של בן משפחה.