תפריט נגישות

עבודה עם התוקפן: טיפול במחשכי הנפש

  • 5/3/2021

  • פדופיליה, דיסוציאציה, גילוי עריות, נרקיסיזם ובוחן מציאות חלקי

  • כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 10/21
  • יש נושאים שקשה לדבר עליהם, לגעת בהם ולחשוב אותם. הם מפגישים אותנו, כבני אדם וכמטפלים, עם אזורים לא נוחים ועם תחושת אימה או חוסר אונים. נראה כי עבודה טיפולית עם התוקפן היא אחד הנושאים הללו, וגם אנחנו במערכת לא פעם מעדיפים להתמקד בכתב העת שלנו בנושאים אחרים, אטרקטיביים ונעימים יותר.

    ובכן, דווקא משום כך, החלטנו השבוע להקדיש את הגיליון לנושא המאתגר של עבודה עם התוקפן, בתקווה שנוכל להרחיב את ההבנה שלנו אודות אבחון, טיפול ושיקום במצבי פוגענות שונים.


  • נפתח עם שתי הרצאות שניתנו ביום העיון "פגיעה מינית בילדות: השלכות ארוכות טווח, תאוריה, מחקר וטיפול" שהתקיים במרכז הקליני הבין-תחומי של הפקולטה למדעי הרווחה והבריאות באוניברסיטת חיפה. בהרצאה הראשונה הציג פרופ' אליעזר ויצטום את נושא המציצנות והפדופילה, תיאר את ההקשרים בהם התנהגויות אלה נקשרות בפגיעה מינית, וסקר את התפתחות ההבנה הקלינית והמחקרית בתחום.


  • נמשיך עם הרצאתה של ד"ר עפרה אשל אודות "טיפול במרתפי הנפש והדיסוציאציה של פוגע מינית". במסגרת דבריה תיארה עבודה טיפולית ארוכת טווח עם מטופל פוגע מינית אשר כללה שהייה באזורי נפש חשוכים והתמודדות עם שאלות קשות. מטעמי חיסיון המקרה לא מוצג במלואו, אך הדיון שד"ר אשל קיימה בנושא מאפשר להעמיק בהתמודדות המורכבת של המטפלת, במושג ה'הינכחות' ובתהליך ההתחברות הנפשית שבין מטפל למטופל.


  • נעבור לתקציר מאמרם של Nathan ו-Ward אודות נשים המבצעות פגיעה מינית. הכותבים שופכים אור על מאפיינים וסוגים של פגיעות מיניות מצד נשים, עורכים השוואה לפגיעות מצד גברים, מציעים דגשים לאבחון וטיפול, ומציינים כי מיעוט ההתייחסות לגורמים אלה במחקר ובספרות מצביע על הטאבו החברתי העמוק המונע מאתנו לתפוס נשים ואימהות כדמויות פוגעניות.

    למאמר המלא >>


  • סיכום מאמר קצר נוסף המבקש לבחון דינמיקה הורית פוגענית, הוא "נרקיסיזם ובוחן מציאות חלקי של אבות פוגעים מינית" מאת Hirsh. במסגרת טקסט מציג הירש שני תיאורי מקרה של מצבים בהם אבות חצו גבולות מיניים במערכות היחסים עם בנותיהן, תוך שהוא מבקש לשים דגש על תרומתם של מאפיינים נרקיסיסטיים במבנה האישיות של האב לעיוותי חשיבה.

    למאמר המלא >>


  • נסיים עם השקת ספרה של פרופ' דנה אמיר, "וידויי מסך", במסגרת פרויקט "יוצרים כאן ועכשיו - שיחות על ספרים אומנות וחברה" של קמפוס רפסודה. לצד נושאים נוספים אחרים, תיארה פרופ' אמיר בפני ד"ר ענר גוברין וד"ר שרון זיו ביימן את הבנותיה לגבי הדינמיקה הייחודית של שפת המעוול ואת האופנים בהם ניתן לנסות לעבוד עם שפה זו בחדר הטיפול.