תפריט נגישות

חושבים מחדש על טיפול בפסיכוזה: אינטגרציה, קהילה ודיאלוג

  • 18/6/21

  • גיליון בשיתוף איגוד ISPS לקידום גישות פסיכולוגיות וחברתיות לפסיכוזה

  • כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 25/21
  • לאור שבוע דרמטי במיוחד בזירה הציבורית, אנחנו שמחים לפגוש אתכם בסוף השבוע הזה עם אתנחתא מקצועית שהיא פשוט תענוג אמיתי.

    כבר זמן מה שאנו עובדים במשותף עם האיגוד לקידום גישות פסיכולוגיות וחברתיות לפסיכוזה (ISPS) על מנת ליצור את הגיליון הנוכחי, ואנחנו נרגשים להביא לכן ולכם במסגרתו שיח רחב, חדשני ומרתק אודות טיפול בפסיכוזה.

    עורכת ראשית: אילאיל ארוך


  • דבר נציגות ISPS – ד"ר רננה שטנגר אלרן, יו"ר האיגוד, וד"ר נעמה שפרן

  • פטרישיה דיגן, מתמודדת עם סכיזופרניה, דוקטור לפסיכולוגיה וקול מרכזי בגישת ההחלמה, כותבת כך:

    "אין זה מתפקידנו לשפוט מי יחלים ומי לא יחלים ממשבר נפשי ומההשפעות שוברות הרוח של עוני, דיכוי, סטיגמה, דה-הומניזציה, וחוסר אונים נרכש.
    תפקידנו הוא לבנות חברה של תקווה שמקיפה אנשים.
    תפקידנו לבנות סביבות שיש בהן הזדמנויות מרובות לשיפור עצמי.
    תפקידנו לטפח את הצוותים בבחירתם לעסוק בשליחות התקווה.
    תפקידנו לשאול אנשים מה הם רוצים וצריכים כדי לגדול, ואז לספק להם קרקע פורייה שעל גביה חיים חדשים יכולים להכות שורש בביטחון ולצמוח.
    ולבסוף, תפקידנו להמתין בסבלנות, להיות עם, להתבונן בפליאה, ולהיות עדים מתוך יראת כבוד לחיים של אדם אחר הנגלים בפנינו."

    על מנת לסייע לאדם העובר משבר פסיכוטי יש לנסות להתקרב ולהבין את החוויה, להכיר את מגוון דרכי ההתערבות והטיפול הזמינות כיום, ואשר יכולות לסייע לאדם מתוך כבוד לרצונו ולצרכיו. לשם קידום ההיכרות עם הידע הקיים, כינסנו בגיליון מיוחד זה מספר מאמרים והקלטות הפותחים בפני הקוראים פתח לעולם העשיר של טיפול בפסיכוזה ושל המפגש האנושי המסייע לאדם במצוקה ולמשפחתו למצוא את הדרך הייחודית להחלמה.

    גיליון זה מוקדש לנושא של פסיכוזה מנקודות מבט שונות, ונבנה בשיתוף פעולה בין אתר בטיפולנט לבין ISPS ישראל – "האיגוד לקידום גישות פסיכולוגיות וחברתיות לפסיכוזה". האיגוד בישראל הוא סניף מקומי של ארגון בינלאומי המקדם מבט רחב על הנושא של פסיכוזה דרך שותפות של אנשי מקצוע, חוקרים, אנשים שחוו פסיכוזה ובני משפחתם. המחויבות הרעיונית של האיגוד איננה לתיאוריה או לגישה טיפולית אחת, אלא זוהי מטריה רחבה המכילה גישות שונות. המכנה המשותף של הגישות השונות הוא השאיפה לראות את האדם בכללותו ולהבין את החוויה הפסיכוטית כחוויית קצה אנושית המתקיימת בתוך הקשר נפשי וחברתי רחב. חברות וחברי האיגוד הפועלים בהתנדבות שואפים לקדם את הידע בנושא פסיכוזה באמצעות כנסים, ימי עיון, הרצאות ופיתוח קורסים והכשרות.

    בהתאם לרוח האיגוד, גיליון זה כולל מגוון של נקודות מבט – ידע מקצועי ביחד עם ידע מניסיון אישי – ומציג רוחות חדשות בבריאות הנפש ופרוייקטים בחוד החנית של העשייה הטיפולית בארץ ובעולם. הגיליון כולל ארבעה מאמרים בתחום הטיפול בפסיכוזה והקלטות המתייחסות אל נקודת המבט הסובייקטיבית על משבר פסיכוטי והחלמה.


  • מאמרו של פרופ' פסח ליכטנברג על הטיפול בבתי סוטריה מתייחס לחלופת האשפוז של הבית המאזן, ומתאר את עקרונות הגישה הטיפולית ואורח החיים בבית היוצר קהילה המלווה את האדם במשבר.

    למאמר המלא >>


  • מאמרה של ד"ר דינה ויגלין מציג גישה אינטגרטיבית לטיפול פסיכולוגי בפסיכוזה, שבה נעשה שימוש בטכניקות קוגניטיביות-התנהגותיות, מטא-קוגניטיביות ופסיכודינמיות, בדגש על ההמשגה הטיפולית בכל שלבי הטיפול.

    למאמר המלא >>


  • מאמרן של ד"ר לורה שרוני ורוזאנה ג'וסמן מספר על שיטת הטיפול במרפאות "נויגייט" להתמודדות עם משבר פסיכוטי ראשון, ועל הקשר ההדדי בין פסיכוזה לבדידות כפי שבא לידי ביטוי בקרב המשתתפים בתכנית.

    למאמר המלא >>


  • המאמר הרביעי נכתב במשותף על ידי מטפלים ומטופלים במרכז הירושלמי לבריאות הנפש: ד"ר נעמה שפרן, אדם לאוב, ד"ר יסכה בריס גינת, יעל כהן חזני, ד"ר אליזבטה יובן וצלר, מ' והוריה. במאמר מתואר תהליך טיפולי על פי גישת הדיאלוג הפתוח, שיטת התערבות במצבי משבר ופסיכוזה, בתוך הרשת החברתית של האדם, ולא בבית חולים.

    למאמר המלא >>


  • לבסוף, הגיליון כולל ראיון מצולם של גל נתן עם איתי זיו, אשר מציג את נקודת מבט הפנימית על משבר פסיכוטי שחווה איתי ועל המסע שעבר בדרך להחלמה ומציאת משמעות ודרכי התמודדות אישיות.


  • בנוסף לראיון זה, איתי זיו השתתף גם בפאנל שאלות ותשובות ביום עיון של ISPS "מדברים פסיכוזה" ותשובותיו למספר שאלות אודות התמודדותו האישית מובאות בהקלטה הבאה.