תפריט נגישות

על חוסר ודאות ואי ידיעה במעשה הטיפולי: פסיכותרפיה במציאות משתנה

צוות בטיפולנט

כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 22/20

ד"ר יוסי טריאסט | ד"ר אלינער פרדס | ד"ר עמית פכלר | ד"ר עירית קליינר פז | פרופ' ענת קולמק ברונשטיין | ד"ר שחף ביתן



נגיף הקורונה טלטל את השגרה המוכרת לנו, וגזל מרבים מאיתנו את תחושת הביטחון ביציב ובבטוח שבחיינו. נזרקנו, אנו ומטופלינו יחד, אל תוך מציאות חיים חדשה המוסיפה להשתנות מדי יום לאורן של הקלות והנחיות חדשות. באחד משיריו הגנוזים של יהודה עמיחי הוא כותב "ודאות שוקעת בערב / ספק עולה בבקר במזרח", ולוכד את טבעה השברירי והחמקמק של תחושת הודאות. כך, גם בימים כסדרם ובוודאי בימי הקורונה הנוכחיים, חוסר ודאות מצויה בלב העבודה הטיפולית. בגיליון הנוכחי ריכזנו עבורכם מאמרים אשר מבקשים להקנות נקודות אחיזה כמו גם להציב סימני שאלה, על המפגש עם חוסר ודאות בטיפול ובשיח הטיפולי.

נפתח עם המאמר המרתק "זוּמותרפיה (Zoom-therapy) בשטוחלנדיה" של ד"ר יוסי טריאסט, בו הוא משרטט באופן צבעוני ועשיר את הטלטלה המהפכנית והמערערת שבמעבר אל מציאות חיים דו-מימדית של טיפול מקוון. ד"ר טריאסט בוחן את השלכותיה הנפשיות של מגיפה על האנושות, משרטט קווים לדמותו של המטופל במאה ה-21 ודן בשאלה האם מפגש טיפולי מקוון מצליח לאפשר עבודה אנליטית-דינמית על תהליכים לא מודעים.

נמשיך עם מאמרה של ד"ר אלינער פרדס אודות הכנסת אורחים טיפולית בימי הקורונה. במסגרת כתיבתה מציגה ד"ר פרדס את תפקיד המטפל כמארח ודנה בשאלות של אחריות, זמינות רגשית, קבלת פנים והתמודדות עם המפגש עם האחר.

לאחר שפרסמה אצלנו בגיליון קודם מאמר אודות זוגיות בימי קורונה, ד"ר עירית קליינר פז כותבת עבורנו בשנית ומביאה מבט פסיכו-פילוסופי על אי ודאות: בין הדחף להטיל ספק לבין הצורך בביטחון. ד"ר קליינר פז מביאה התבוננות מרעננת ומולטי-דיסציפלינרית על האופן בו ניתן ליישם בשדה הטיפולי הבנות פילוסופיות לגבי הצורך האנושי בודאות, תוך שילוב של תיאור מקרה קליני מעולם הטיפול הזוגי המתרחש בימי הקורונה.

נמשיך עם המאמר הנהדר של פרופ' ענת ברונשטיין קלומק אודות התמודדות עם אי ודאות ואי ידיעה בעזרת גישת הפסיכותרפיה הבינאישית (IPT). פרופ' ברונשטיין קלומק מתארת בשפה מקצועית בהירה כיצד טיפול בגישת ה-IPT יכול לסייע בהתמודדות עם אי ודאות, באופן כללי ובימי קורונה בפרט, ועושה זאת תוך התייחסות אל שלבי הטיפול השונים והדגמת המיומנויות הרגשיות, הבינאישיות וההתנהגותיות המצויות במוקד העבודה הטיפולית.

לאחר שכתב עבורנו בגיליון קודם על דילמות טיפוליות בימי הקורונה, גם ד"ר עמית פכלר חוזר אלינו במאמר מצוין נוסף, להשתחרר מכוח הקוביד, בו הוא מפתח בחדות את רעיונותיו לגבי תפקידנו ומחויבויותינו כמטפלים בימים אלו. בדבריו, ד"ר פכלר מתייחס אל מקומה של פעולת ההשלכה בתיוג קבוצת ה"מצורעים התורנים", סוגיית התשלום בימי אי-יציבות כלכלית והאתגר שמזמן לנו הלא-מודע כאשר הוא מעמת אותנו עם עובדת סופיותנו.

נסיים עם המאמר המצוין משמעות בצל הקורונה: מבט פסיכואנליטי של ד"ר שחף ביתן, אשר דן במשמעותו של משבר הקורונה דרך המפגש עם אמת האלביתי שיצאה ממחבואה. בכתיבתו, ד"ר ביתן מתייחס אל האמצעים הרבים שאנו מפעילים בניסיון להימנע מלחוות את מה שבלתי ניתן לחוויה ואת אי הודאות המטלטלת את חיינו. בתגובה אל אלו, הוא מזמין אותנו להתמסר אל האימה המזדחלת ללבנו ולפגוש דווקא את הפגיעות וההזדקקות שבנו.