תפריט נגישות

מה נשתנה? - מחשבות על פסיכותרפיה ושינוי

צוות בטיפולנט

קושי בהנעה לשינוי בפסיכותרפיה | שינוי נפשי בטיפולים מבוססי התקשרות |
ערכה של יציאה מחדר הטיפול אל העולם הממשי בעידוד תהליכי שינוי |
אשמה כמכשול לשינוי נפשי

"מה נשתנה?": מחשבות על פסיכותרפיה ושינוי

בטקסט "ארבע הקושיות" בהגדת חג הפסח שבה וחוזרת השאלה "מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות?". באופן קונקרטי, הילד הצעיר מפנה את שאלתו למסובי שולחן ליל-הסדר, ומנסה להבין את ייחודו של ערב זה. באופן סמלי, ניתן לראות בשאלה זו הזמנה למרחב של אמונה, יצירה וחירות, שחיה באופן מודע ולא-מודע במטופלינו בבואם לטיפול נפשי: "מה הפעם יהיה שונה?" "האם אצליח להשתנות?" "האם יחול שינוי בחיי?" "האם המטפל יוכל לסייע לי לעשות את השינוי?" "האם שינוי בכלל אפשרי?" בגיליון זה ליקטנו עבורכם מגוון חומרים העוסקים בשינוי בפסיכותרפיה.

המילה שינוי נגזרת מהשורש ש.נ.י/ה, ואי לכך אולי מרמזת על השניות שבו. מטופלים מגיעים לטיפול כי הם רוצים שינוי בחייהם, ובו בעת, הודפים אפשרויות לשינוי. יום העיון המעניין - שינוי ואי נחת - קושי בהנעה לשינוי בפסיכותרפיה: התבוננות מפרספקטיבת ACT ופרספקטיבות אחרות - עסק בקושי בהנעה לשינוי ובמנגנונים המקשים על יצירת שינוי. כל זאת, דרך התבוננות מפרספקטיבה של ACT ופרספקטיבות נוספות. ביום העיון השתתפו ד"ר רן אלמוג, מר ליאור בירן, גב' ליאור גילעד, ד"ר יונתן הנדלזלץ, ד"ר שרון זיו ביימן, ד"ר יפתח יובל, ד"ר יפעת כהן, גב' אורית קובץ', גב' אירית רווה ברזל. נביא בפניכם חלק מההרצאות המצולמות באדיבות מכון מפרשים ובהסכמת המרצים.

ומזווית פסיכודינמית, כיצד הבנת הדינמיקה הפנימית של המטופל ויחסי-האובייקט המופנמים יכולה לסייע לנו בזיהוי הקושי של המטופל לשינוי? דוגמא לכך, ניתן לראות בסיכום המערכת למאמרו של הפבורן(2012) - אשמה כמכשול לשינוי נפשי - שעוסק בהבחנה בין אשמה לבין 'אשמה רודפנית', ובגורמים הקשורים ליצירתה ולשימורה של האחרונה. בעוד לדבריו אשמה יכולה להוביל לחרטה ולתיקון ולהיות הסנונית המבשרת שינוי, 'אשמה רודפנית' יוצרת התנהגויות הרסניות, ומעכבת אפשרות לשינוי.

מה דרוש למטופל על מנת שיוכל להשתנות? טיפול ומחקר מבוסס-התקשרות (Attachment) מצאו כי, חוויה של 'בסיס בטוח' בטיפול ושימוש במטפל כ'בסיס בטוח', מהווה מצע חשוב ליצירת שינויים תוך-אישיים ובין-אישיים אצל מטופלים. מסקירה שערכה אור ב. שמש (2016) להרצאותיהם של פרופ' רוג'ר קובאק ופרופ' גארי דיימונד בכנס האגודה לחקר הפסיכותרפיה בנושא שינוי נפשי בטיפולים מבוססי התקשרות: תוצאות מחקרים, ניתן להתרשם מהאפשרויות הטיפוליות היישומיות והמרתקות של המחקר בנושא.

ולסיום, כיצד גמישות המטפל ושימושו בסטינג ובמטלות "קונקרטיות" יכולים לסייע לתהליכי שינוי בפסיכותרפיה? פרופ' חיים עומר ונחי אלון (2018) משוחחים בסרטונם החדש - ערכה של היציאה מחדר הטיפול אל העולם הממשי - על חשיבות הקונטקסט לתהליך של שינוי, ועל הפוטנציאל הטרנספורמטיבי של התמודדות עם אתגרים ממשיים או התנהגותיים בטיפול ובחיים. מומלץ!

חג חירות שמח! שנגדיל את דרגות החופש שלנו ושל מטופלינו,
ונכיר בטבע האדם והעולם - להשתנות.


בטיפולנט מזמין אתכם לצפייה בשידור חי (וובינר) בהרצאתו של רוברט וויטאקר

עיתונאי חוקר בתחום התרופות הפסיכיאטריות והשפעתן ברמת הפרט והחברה.

להרצאה תגיב עו"ס אילאיל צין, פעילה חברתית בתחום בריאות הנפש

ההרצאה תתקיים ביום א' הקרוב (25.3) בשעה 14:00 במסגרת המרכז ללימודי

מוגבלותשל בית הספר לעבודה סוציאלית וישראל מעבר למגבלות

בשיתוף קרן קרן לזלו נ.טאובר.

ההרצאה תתקיים בחדר 365 בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטה העברית

ותשודר בשידור חי באמצעות בטיפולנט.

לקבלת קישור לצפיה בשידור חי לחצו כאן