תפריט נגישות

חידושים בפסיכותרפיה: מודלים טיפוליים מתקופת הקורונה ומעבר לה

צוות בטיפולנט

כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 31/20

ד"ר ליאורה בר-טור | נעמי ברונפמן הולר | שוקי דורבן | תמי קויפמן | עדי כהן | ד"ר הדס מור אופק

השבוע אנו ממשיכים להביא לכם מאמרים והרצאות אשר מבקשים להציג רעיונות ומודלים טיפוליים חדשים, מתקופת הקורונה ומעבר לה. אלו, נוצרו בהשראת ימי הקורונה ומורכבות העבודה הטיפולית בתוכם, כמו גם תנועת ההתחדשות המתמדת בשדה הטיפולי. כמו תמיד אנו מבקשים להודות לאנשי הטיפול אשר משתפים אותנו בפירות עבודתם ומזמינים אתכם ליהנות מן הקריאה וההאזנה.

נפתח עם מאמר מרחיב דעת שכתבה ד"ר ליאורה בר-טור, "סגור-פתוח-סגור" אודות טיפול באוכלוסייה זקנה ופוסט-טראומטית בצל הקורונה. במהלך הכתיבה שוזרת ד"ר בר-טור ציטוטים משיריו של יהודה עמיחי ועוסקת בתנועת הפתיחה והסגירה של חומרים נפשיים בטיפול של אוכלוסיה זקנה, שורדי טראומות ושואה והורים שכולים.

נעבור להרצאה נוספת מפרויקט רפסודה של מכון מפרשים ובטיפולנט, בה שוחחו ד"ר ענר גוברין וד"ר שרון זיו ביימן עם נעמי ברונפמן הולר ושוקי דורבן על החזרה לקליניקה ביום שאחרי הקורונה ועל העבודה הטיפולית עם ילדים בצל השפעות התקופה.

נמשיך עם מאמרה של תמי קויפמן "הבשורה המרה בצד התקווה: טיפול בבני משפחה של מתמודדים עם מחלה נפשית". באמצעות שני תיאורי מקרה, מתארת קויפמן את התנועה הטיפולית שבין ידיעה לבין אי-ידיעה בטיפולים מסוג זה ומציגה את התפקיד הכפול של המטפל כאיש הבשורה המרה וכנושא התקווה בתהליך הטיפולי.

מאמר מעניין נוסף העוסק בטיפול קבוצתי ממוקד מיומנויות חברתיות במודל מקוון לימי הקורונה נכתב על ידי מאיה לב-ארי וגנית סודאי. המאמר פורש את שלבי ההסתגלות הקבוצתית לתקשורת דרך הזום, עבודת ההנחיה בצל אתגרים טיפוליים ותמורות שחלו בקבוצות הטיפול בעקבות המעבר. לב-ארי וסודאי דנות בשימור של ההישגים הטיפוליים מימי טרום הקורונה וביתרונות וחסרונות של שימוש במדיום המקוון בטיפול קבוצתי.

נסיים עם מאמרן של עדי כהן וד"ר הדס מור אופק אודות התיאוריה הפולי-וגאלית ויישומיה בטיפול נפשי. במאמר הנוגע בלב הקשר שבין גוף לבין נפש, מתארות כהן ומור-אופק את המודל ההיררכי של המערכת האוטונומית, לפי התיאוריה הפולי-וגאלית, ואת היישומים הטיפוליים של התיאוריה המוצגים באמצעות דוגמאות קליניות מרתקות.