תפריט נגישות

והתחלנו את שירנו מהתחלה: על צמיחה, תקווה ושינוי

צוות בטיפולנט

כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 40/20

פרופ' יוסי לוי בלז | נורית רוקח | עינת פורת עמוס | עפרה אשל | מתי בן צור | יעל שדה

עם בוא חודש אלול, הנקשר ביהדות בהכנות לשנה החדשה ובחשבון נפש, קשה שלא להרהר באירועי השנה החולפת. הקורונה, שהייתה רק אחד מן האירועים הסוערים בזירה הציבורית, הביאה עמה עיסוק מוגבר וטבעי בחוסר ודאות, חרדה ומשבר. לצד זאת, אל מול הניסיונות הראשוניים לחזור לשגרה, נראה כי על אנשי הטיפול להחזיק בימים אלו גם בנקודת מבט הרואה בקושי כמרחב לצמיחה, שינוי ותקווה. לפיכך, השבוע בגיליון אנו מביאים לכם מאמרים והרצאות שנוגעים באזור המפגש שבין כאב וטראומה לבין טרנספורמציה נפשית.

נפתח עם ההרצאה "מתחת לשמיים השחורים" שנתן פרופ' יוסי לוי בלז במסגרת יום עיון של פסיכו-דהרמה, בית ספר לתורת הנפש הבודהיסטית. ההרצאה התמקדה במסע הצמיחה הנפשית אשר עשוי להתרחש על רקע של אובדן, אבל וטראומה, ובאופן ספציפי בצמיחה פוסט-טראומטית בקרב שאירי התאבדות.

נמשיך עם סקירת יום העיון כל עוד בלבב תקווה – בטיפול, חינוך וייעוץ מאת נורית רוקח. יום העיון נערך במכון רוטנברג לפסיכולוגיה יהודית, בשיתוף הקרן לירושלים ומכללת דוד ילין, וביקש לעסוק בסוגיה של יצירת תקווה במצבי קושי ואתגר במסגרות טיפוליות וחינוכיות.

מאמרה של עינת פורת עמוס עוסק בתנועה הגמישה שבין בדידות, לבדיות וסולנות ולפיכך עוסק גם הוא בעולמות כואבים ואופטימיים כאחד. בהשראת ימי הקורונה פורת עמוס מבחינה בין בדידות ובין סולנות, אותה היא מתארת כהלך רוח הכולל הנאה והזדמנות להתפתחות אישית על אף שהוא כרוך בהימצאות "לבד".  

הרצאה מצוינת נוספת אשר מהלכת על התפר שבין כאב לצמיחה ניתנה על ידי עפרה אשל ומתי בן צור תחת הכותרת "אמת ותקווה בימי טראומה". ההרצאה התקיימה במסגרת סדרת הרצאות לימי קורונה של התכנית לפסיכותרפיה של המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה באוניברסיטת תל אביב.

נסיים עם סקירתה של יעל שדה ליום העיון של האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה "היבטים של תקווה בטיפול". ההרצאות ביום העיון עסקו במקורה של התקווה במפגש הטיפולי, התבוננות פילוסופית ודיאלקטית ביסודה הנפשי ובחינת מקומה ביחס למושג האלביתי ולפסיכוזה.