תפריט נגישות

הרצאות מצולמות מהכנס השנתי של איט"ם 2018

צוות בטיפולנט

כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה 46/18

שרי אופיר לביא ; ד"ר מיכל לוריא ; ד"ר עמליה רוזנבלום ; מיכל לב ; פרופ' מולי להד

הכנס השנתי של איטם


הרצאות מצולמות מהכנס השנתי של איט"ם
זוויות הסתכלות חדשות על טיפול מיני – תיאוריה והדגמה

בחודש אוקטובר התקיים הכנס השנתי של האגודה הישראלית לטיפול מיני (איט"ם), אשר מבלי משים הפך לאחד האירועים המרכזיים והפופולריים ביותר בקהילה הטיפולית בישראל. בשנה זו, ביקש הכנס להתמקד בעושר ההולך וגדל של שיטות וטכניקות עבודה בתחום הטיפול המיני, אשר לא פעם מזמינות שיתוף פעולה ייחודי בין פסיכולוגים, רופאים ומטפלים זוגיים ומשפחתיים. חלקו הראשון של היום הוקדש להיכרות מעמיקה עם שיטות עבודה עדכניות ומבוססות-מחקר, ואילו חלקו השני התמקד ביישום והדגמה, זאת בעזרתם של תיאורי מקרה מרתקים.

את הכנס פתחה שרי אופיר לביא, מטפלת מינית ומדריכה מוסמכת, אשר הציגה את הטיפול המיני בראי גישת הסכמה-תרפיה. שיטה זו מבקשת לטעון כי השינוי הנפשי יכול להתרחש רק מתוך חוויה רגשית עמוקה שיעבור המטופל, אשר מצריכה גם את השתתפותו הפעילה, הכנה והחשופה של המטפל.

בהמשך הציגה ד"ר מיכל לוריא, מומחית לגניקולוגיה ומנהלת המרכז לבריאות מינית, כמה מהחידושים המרכזיים בתחום הטיפול בהפרעות בתפקוד המיני. בפרט, התמקדה באבחון וטיפול בחוסר חשק מיני – תופעה אשר נחשבה שנים רבות לפסיכופתולוגיה של ממש, וכיום מובנת מחדש באופן מורכב ומדויק הרבה יותר.

בנושא דומה העמיקה גם ד"ר עמליה רוזנבלום, מטפלת זוגית מוסמכת, אשר תיארה את יתרונותיו של הטיפול הזוגי ממוקד-רגש (Emotion-Focused Therapy) בפתרון בעיות מיניות בזוגיות. טיפול זה, הנחשב למודל קלאסי בתחום, מתבסס על ההנחה כי חשיפת הפגיעות של כל אחד מבני הזוג מובילה להתקרבות ומייצרת קשר בטוח. על בסיסו, ביקשה רוזנבלום להציע גישה אינטגרטיבית ומדויקת יותר, אשר משלבת כלים ממוקדים מתחום הטיפול המיני, הנתפרים במיוחד למידותיו המדויקות של כל זוג מחדש.

מבט ייחודי בנושא האינטימיות במרחב המיני הציגה מיכל לב, פסיכותרפיסטית וחוקרת בתחום הטיפול באמנות. לב הציעה כי בכוחו של הטיפול בהבעה ויצירה להציע מעין מגרש משחקים הרפתקני, בו יכולים בני הזוג לחוות שינוי ממשי בתקשורת ביניהם, ביכולתם להבין ולזהות רגעים אינטימיים, ואף לייצרם. לאורך הטיפול, משמש התהליך היצירתי של בני הזוג מקום בטוח עבורם, והיצירות נוכחות כעדות מרגשת לתהליך שעברו.

את הכנס חתם פרופ' מולי להד, פסיכולוג רפואי וחינוכי המתמחה בטיפול במצבי לחץ, אשר הציע סקירה מקיפה בנושא השימוש בדמיון ככלי טיפולי עוצמתי, בייחודי בעבודה עם מטופלים אשר חוו טראומה. תוך שילוב של תוצאות אמפיריות מחזית המחקר, דימויים היסטוריים ודוגמאות מהתרבות הפופולרית, עמד להד על הצורך לשלב בעבודתנו הטיפולית כלים "משחקיים", כגון הדמיון המודרך ומשחקי התפקידים.