תפריט נגישות

פסיכותרפיה במרכזי בריאות הנפש הציבוריים בישראל: מחקרים פורצי דרך בחדר הטיפולים – חלק א'

צוות בטיפולנט

כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 44/18

הרצאות מצולמות ד"ר דנה אציל סלונים; פרופ' אוריה תשבי; ד"ר עמית סעד

בטיפולנט

בחודש שעבר התקיים במרכז לבריאות הנפש שלוותה כנס ייחודי, אשר ביקש לעסוק באחד מהאתגרים הגדולים ביותר העומדים בפנינו בתחום הטיפול בישראל – פסיכותרפיה במערכת הבריאות הציבורית. הכנס תוכנן על ידי חברי הועדה המארגנת: ד״ר דנה צור ביתן, ד״ר שלמה מנדלוביץ, ד״ר אורי גנור ופרופ׳ יובל בלוך מהמרכז לבריאות הנפש שלוותה. מטרת הכנס הייתה לעודד אינטגרציה בין השדה הקליני לבין השדה המחקרי, אשר בכוחה לשפר לאין שיעור את איכות הטיפול הניתן במרכזי בריאות הנפש הציבוריים. מיטב החוקרים בתחום הפסיכותרפיה הציגו ממצאים עדכניים מחזית המחקר בישראל, המבקשים לזהות תהליכי מרכזיים המניעים שינוי וצמיחה בטיפול, כמו גם מדידת יעילותם.

הצילומים המלאים מתוך הכנס יובאו בשני חלקים עוקבים; בגיליון הנוכחי נזמין אתכם לצפות בהרצאותיהם המצוינות של ד"ר דנה אציל סלונים מאוניברסיטת בר-אילן, פרופ' אוריה תשבי מהאוניברסיטה העברית בירושלים, וכן ד"ר עמית סעד ממרכז לבריאות הנפש שלוותה. בגיליון נוסף, אשר יפורסם בסוף השבוע הבא, יובאו הרצאותיהם של פרופ' טוביה פרי, ד"ר שרון זיו ביימן, ד"ר אורי גנור ופרופ' גבי שפלר.

בהרצאתה המקיפה, סקרה ד"ר דנה אציל סלונים מעט מהעשייה המחקרית הנרחבת המתרחשת בקליניקה הקהילתית באוניברסיטת בר-אילן. בפרט, היא תיארה את הניסיון לשאול כיצד הטיפול הפסיכולוגי עובד, מדוע ועבור מי, זאת באמצעות סדרת מחקרים המבקשים להתחקות אחר תהליכים דיאדיים העומדים בבסיס תהליכי שינוי בפסיכותרפיה. בין היתר, נבדקה היכולת של מטפלים לדיוק אמפתי, וכן לשימוש ברגשותיהם כאמצעי להבנה עמוקה יותר של תחושות המטופל. זאת ועוד, נמצא כי מטפלים נוטים להגזים בהערכת רגשותיו השליליים של המטופל, ובמקביל גם מפספסים את התעוררותם של רגשות חיוביים בחדר, החשובים לא פחות להנעת תהליכים מהותיים של שינוי.

בהמשך, העמיקה פרופ' אוריה תשבי את הפרספקטיבה בדיאדה הטיפולית, ותיארה דפוסים של העברה-נגדית והשפעתם על הברית הטיפולית היא תיארה ממצאים מרכזיים בתחום, המעידים כי היכולת של המטפל לנהל את ההעברה הנגדית, קרי לפתח מודעות לתחושותיו במהלך הפגישה ולעבדן, מנבאת תוצאות טיפוליות טובות יותר. בכדי לחקור תהליכים מורכבים אלה, הציגה פרופ' תשבי את מודל ה-CCRT לזיהוי דפוסי קשר קונפליקטואליים, אותו יישמה במחקרה בכדי להתחקות אחר יחסי ההעברה בין המטפל למטופל. ההרצאה לוותה בדוגמאות קליניות מרתקות, אשר המחישו את הקושי הרב לשמר את יציבות הברית הטיפולית, תוך הקשבה אמיתית לצרכי המטופל.

לסיום, ביקש ד"ר עמית סעד להציג את ה'מאטריקס' – כלי מחקר חדשני לניתוח תוכן בפסיכותרפיה, אשר בכוחו להפוך תמלילים של פגישות טיפוליות לרצפים של קודים. במובן זה, מהווה המאטריקס כלי אובייקטיבי ועל-תיאורטי לניתוח ורבטים, המאפשר להתבונן מקרוב בתהליכים עדינים ביותר המתרחשים בטיפול, רגע אחר רגע. כך למשל, נמצא כי על בסיס ניתוח של פגישה בודדת, הצליח המאטריקס לזהות את האוריינטציה הטיפולית של המטפל ואף לאתר התרחשויות דינאמיות בפגישה, כגון הזדהות השלכתית. זאת ועוד, תיאר ד"ר סעד ממצאים חדשניים בנוגע ליכולת של כלי זה לנבא את הצלחת הטיפול, זאת באמצעות גישות סטטיסטיות מתקדמות מעולם ה-Machine lerening.