תפריט נגישות

אומץ הוא הכוח להרפות מן המוכר: מרעננים את הקליניקה עם מודלים טיפוליים

צוות בטיפולנט

כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 50/18

הדיאלוג הפתוח וחמלה בודהיסטית: פרדיגמה חדשה לטיפול בפסיכוזה  |  שימוש בריצה ככלי תרפויטי בשדה הטיפולי | פסיכותרפיה פיננסית | C.A.R.E.S.S: מודל להבנה וטיפול בנפגעי טראומה

כפי שכולנו יודעים היטב, ההכשרה הטיפולית היא מסע אין-סופי; היא לא מסתיימת בתואר השני, בהשלמת ההתמחות, ואף לא בבתי-הספר לפסיכותרפיה ולפסיכואנליזה. המקצועות הטיפוליים תובעים למידה מתמדת לאורך הקריירה כולה, והיכרות עם המודלים והמחקרים החדשניים ביותר. בגיליון זה ריכזנו עבורכם כמה מהפיתוחים המסקרנים ביותר בתחום, המציעים לנו כמה טכניקות חדשות להוסיף לארגז הכלים.

נפתח במאמרן המצוין של לימור דר וסיוון בר און אודות גישת "הדיאלוג הפתוח" – מודל שהגיע אלינו היישר מפינלנד, אשר מציע שינוי רדיקלי בעבודה הטיפולית עם הסובלים מפסיכוזה. היתכן כי חמלה היא התערבות יעילה לא פחות מפרמקולוגיה? האם ניתן לקיים ישיבות צוות בנוכחות המטופלים ומשפחתם? והאם כל הדבר הזה באמת יכול להצליח מחוץ לגבולות בית החולים? עיינו בממצאים המחקריים בכדי להתרשם בעצמכם.

גישה נוספת אשר הופכת את הקערה הטיפולית על פיה היא הטיפול בריצה, אשר מבקש להגדיר מחדש את גבולות הקליניקה. מאמרו המקיף של אמיר וייס אודות השימוש בריצה ככלי טיפולי הוא הזדמנות מצוינת להכיר כלי תרפויטי חדש ויצירתי, המתפתח בצעדי ענק.

תחום נוסף שעושה כיום את צעדיו הראשונים הוא הפסיכותרפיה הפיננסית. במאמרו, מתאר יוסי ארנרייך את הנושא הפיננסי כמוקד רב-עוצמה בייעוץ הפסיכולוגי, אשר עשוי להישמע חתרני עבור רבים, אך למעשה נשען על רעיונות פסיכואנליטיים קלאסיים, כגון עקרון העונג הפרוידיאני.

לסיום, נזמין אתכם להכיר את ה-C.A.R.E.S.S: מודל להבנה וטיפול בנפגעי טראומה הפוגעים בעצמם. במאמרה המקיף, סוקרת אלינער פרדס הרקע לצמיחתו של מודל חדשני זה, אשר מבוסס על ההבנה כי השיטות הרווחות לטיפול בפגיעה עצמית אינן יעילות ואף עלולים לגרום לנזק, וכן את העקרונות המנחים לעבודה עם מטופלים מורכבים הנמצאים במצוקה רבה.