תפריט נגישות

אובדנות בקליניקה – האם אתם ערניים לסימנים ובקיאים בטיפול?

צוות בטיפולנט

כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה, גיליון 15/16

גורמי סיכון לאובדנות | פרספקטיבות | דרכי אבחון וגישות טיפוליות מגוונות באובדנות הנשענות על מחקרים עדכניים העוסקים באובדנות

הניוזלטר השבועי יעסוק באובדנות, אך לפני שנצלול לנושא מאתגר זה, אנו מבקשים להציג את הראיון המוקלט "לשוחח ואפילו לשיר" בו ד"ר ארנון רולניק מראיין את הדי שלייפר על עבודתה ומחקריה בתחום הטיפול הזוגי.

***

מעל 500 אנשים מתאבדים בכל שנה בישראל, והחשש פן אחד ממטופלינו ייטול את חייו מהווה את אחד הפחדים הגדולים של מרבית המטפלים. מחד גיסא חשש שכזה יכול להעלות את רמת הערנות שלנו, אך מאידך גיסא תמיד קיים החשש פן הפחד יצור הדחקה או הכחשה של הסכנה האובדנית, או לחילופין - לחוסר בקיאות בדרכי הטיפול היעילות באובדנות המתאימות למטופל. גיליון זה יסקור גורמי סיכון שונים לאובדנות, פרספקטיבות וגישות טיפוליות כמו גם מחקרים עדכניים העוסקים באובדנות, דרכי אבחון וטיפול באובדנות.

שני כנסים שהתקיימו לאחרונה בישראל מאפשרים הצצה למחקר העדכני הנוגע למניעת, אבחון וטיפול באובדנות. כך, בסקירת הכנס להבין בכדי למנוע 4 – הכנס המדעי לחקר האובדנות בישראל 2016 מובאים עשרות מחקרים מהשנים האחרונות שיכולים לסייע לכל מטפל ומטפלת בטיפול באובדנות. זאת ועוד, סקירת יום העיון התמודדות עם אובדנות ומצבי סיכון בו הרצה פרופ' גולן שחר, מאפשרת מבט רחב ואינטגרטיבי אודות המשגה ואבחון אובדנות על רקע הפרעות מצב רוח, וכן מספקת ידע תיאורטי אודות התערבויות במשבר ופסיכותרפיה במטופל השרוי במשבר אובדני.

על האופנים השונים שבאמצעותם דחף המוות יכול להוביל לאובדנות ולהתנהגויות פגיעה עצמית ניתן לקרוא בתקציר מאמרו של קרנברג – דחף המוות: פרספקטיבה קלינית.

פגיעה עצמית מהווה גורם מנבא ומסכן לאובדנות, אך לעיתים קרובות קשה לסביבה כמו גם למטפל להבחין בין פגיעה עצמית ללא מטרה אובדנית לניסיון אובדני. על כך ניתן לקרוא בתקציר מאמרם של קלונקסי, מאי וגלן – בין פגיעה עצמית ואובדנות.

מאמרים נוספים העוסקים בגורמי סיכון לאובדנות הינם אובדנות והתנהגות אלימה בזמן טיפול תרופתי בנוגדי דיכאון – מאמרם של שארמה ועמיתיו, העוסק בשאלה האם ומתי תרופות נוגדות דיכאון מסוג SSRI ו-SNRI עלולות להגדיל את הסכנה לאובדנות. המאמר פירוד כגורם לסיכון להתאבדות מצביע על כך שבניגוד לתפיסה המקובלת, סכנה אובדנית עולה לאחר פרידה ולפני גירושין אף יותר מאשר לאחר גירושין. מוסטנסקי וליו מציעים במאמרם גורמי סיכון לאובדנות הרלוונטיים במיוחד לקהילה הגאה, במאמר אובדנות בקהילה ההומו-לסבית: גורמי סיכון.

לבסוף – האם על המטפל לפעול בנחישות למניעת כל אובדנות? קין מציע הבחנה בין אובדנות שלדעתו עלינו כמטפלים למנוע לבין אובדנות שלדעתו לא מחובתנו למנוע, במאמרו אובדנות ורמייה עצמית.