תפריט נגישות

מעבר לזהות הטרונורמטיבית

צוות בטיפולנט

כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה 11/19

סקירת יום עיון- טיפול פסיכולוגי בקהילה הלהט"בית הדתית | מיקרו-אגרסיה וביטוייה ביחסים הטיפוליים | אסטרטגיות חוסן בקרב טרנסג'נדרים | טיפול בנפגעי אונס הומוסקסואלים: מבט מתוך הקליניקה

בטיפולנט

"כִּי הַמַּהֻיּוֹת שֶׁלָּכֶם אֲחֵרוֹת, וְהֵן שׁוֹתְקוֹת וּמֻשְׁתָּקוֹת ":

מעבר לזהות הטרונורמטיבית

בקולה המיוחד והמתריס עוסקת יונה וולך לא רק בזהות מינית ומגדרית כחוויה פלואידית ומורכבת, אלא גם בהיעדרן של חוויות מגוונות אלו מן השיח הציבורי-חברתי. בחדר הטיפול היעדרות זו יוצרת פער בהיכרות ובהמשגה, הנדרשים כדי להגדיל את המרחב האמפטי והמתקף שאנו מציעים למטופלים הנמצאים על הקשת הלהטב"קית. אין בכך כדי לומר שאיננו מצליחים לייצר קשרים טיפוליים מיטיבים עם מטופלים שזהותם שונה משלנו, אך נדמה כי בעולם הטיפול מוטלת עלינו אחריות יתרה להתוודעות לנרטיבים רבים ככל האפשר. לכן, בחרנו להביא בגיליון זה מספר מאמרים הדנים בסוגיית הזהות המינית והמגדרית, לעתים לצד זהויות נוספות.

ראשית נפתח ביום עיון חשוב ביותר אשר התקיים בחודש האחרון באוניברסיטת בר-אילן: "הטיפול הפסיכולוגי בקרב הקהילה הלהט"בית הדתית: הלכה, תיאוריה והמעשה הטיפולי". יום העיון הוא פרי היוזמה המשותפת של החטיבה הקלינית בהסתדרות הפסיכולוגים בישראל, ארגון שב"ל ושירותי הייעוץ והמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר-אילן. הכנס ביקש לתת במה לדילמות ייחודיות ומורכבות, איתן מתמודדים חברי וחברות הקהילה הלהט"בקית הדתית, בעולם הנפשי והחיצוני כאחד. אחת האמירות החשובות שהדהדו לאורך ההרצאות השונות עסקה בצורך בקירוב לבבות בין המטפל והרב, ובחשיבותה של ראייה הוליסטית בבחינת השאלות המעצבות את חייו של המטופל הדתי שזהותו איננה הטרו-סקסואלית.

נמשיך עם מאמרם של ד"ר אלינער פרדס וחיים פינקלמן, העוסק במיקרו-אגרסיה וביטוייה ביחסים הטיפוליים. המונח "מיקרו-אגרסיה" מסייע לזהות ולהבין מסרים סמויים ופוגעניים המועברים באינטראקציות יום-יומיות, בהקשרים חברתיים ובין-תרבותיים שונים. במאמר מנסים פרדס ופינקלמן לאפיין מופעי מיקרו-אגרסיות בחוויה של מטופלים מקהילת הלהטב"ק הפונים לתהליך הפסיכותרפויטי. בנוסף, הם מציעים כי ניתן לגייס את ממצאי המחקר בתחום ואת המודעות לתופעה של מיקרו-אגרסיה בטיפול לטובת פיתוח היכולת להכרה הדדית, רב-תרבותיות ודיאלוג במצבי קונפליקט.

מאמר מועיל נוסף הינו תקציר המחקר אסטרטגיות חוסן בקרב טרנסג'נדרים, שסקרה עבורנו אור ב. שמש. במאמר ניתן למצוא חמש אסטרטגיות חוסן מרכזיות אותן תיארו טרנסג'נדרים כגורמים המסייעים להתמודדות עם אתגרי חיים שונים. אסטרטגיות חוסן אלו מסמנות למטפלים נושאים אשר חשוב להביא לחדר הטיפול, למשל הדיכוי שעוברת הקהילה הטרנסג'נדרית, לצד מאפיינים שיש להעצים באישיות המטופל או באורח חייו.

נסיים עם סקירת הרצאתו של רני לוי, עובד סוציאלי ופסיכותרפיסט, בנושא טיפול בנפגעי אונס הומוסקסואלים: מבט מתוך הקליניקה. ההרצאה ניתנה במסגרת יום עיון באוניברסיטת ת"א אשר עסק בפגיעה מינית במרחב להטב"קי, וביקשה להצביע על מורכבות המפגש בין פגיעה מינית לאוריינטציה המינית של הנפגע. לוי מדגיש את המאפיינים הייחודיים שבפגיעה מינית הומוסקסואלית, לצד ההנחה כי טראומה היא, במובן הראשוני והבסיסי ביותר, אינה תלויה במגדר או בנטייה מינית.


כתיבה על פסיכותרפיה בוערת בכם?
בטיפולנט מהווה במה לכתיבה ועשייה מקורית בתחומי הפסיכולוגיה ובריאות הנפש. 
אנו מזמינים אתכם, מטפלים מכל גווני הקשת המקצועית, לשלוח אלינו טקסטסים איכותיים וחדשניים, אשר יקדמו ויעשירו את הקהילה הטיפולית בישראל. בואו לחלוק מהידע והניסיון שלכם ! 
נשמח תמיד לקבל חומרים מקוריים, ולהציע ליווי צמוד בתהליך בתהליך הכתיבה והעריכה.

הנחיות להגשת מאמרים – דגשים לכותבים