תפריט נגישות

התמכרויות בקרב בני-נוער: פסיכופתולוגיה או תולדה של המאה ה-21?

צוות בטיפולנט

כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 51/18

מהתבגרות להתמכרות | התחרות שבין הממשי לסטלני בגיל ההתבגרות | התמכרות בני-נוער לעולם הדיגיטלי | אין מתבגר בלי הורים

התמכרויות בקרב בני נוער

גיל ההתבגרות היא תקופה מאתגרת ומורכבת, בה מוטל על בני-הנוער להתנסות בכל מה שיש לעולם הגדול להציע. לכן, יש אשר המפצירים לראות את השימוש של מתבגרים בסמים כתופעה צפויה למדי, ואף כזו שיש בה פוטנציאל ללמידה ולהתפתחות. מאידך, קלינאים רבים החלו לאחרונה לערער על תפיסה רווחת זו, נוכח ההצטברות של ממצאים מחקריים מדאיגים אודות הסמים כגורם סיכון מרכזי לפסיכופתולוגיה. אם כן, כיצד עלינו להתייחס לכך בקליניקה? האם זוהי נורה אדומה או שמא תוצאה בלתי נמנעת של החיים במאה ב-21? כל זאת ועוד בגיליון הנוכחי, בו אספנו עבורכם הרצאות מצולמות של מיטב המרצים בתחום ההתמכרויות, המבואות כאן במלואן באדיבות מכון מפרשים לפסיכותרפיה.

נפתח בהרצאתו המרתקת של דויד בנאי "קיום בסוד הטמטום: התחרות שבין הממשי לסטלני בגיל ההתבגרות". בנאי עסק בסוגיה של היחס לשימוש בסמים בתוך בשיח הציבורי והתרבותי, המתקיימת גם בעולמו הפנימי של הפרט. התבוננות בשאלת השימוש בסמים בקרב בני נוער מתוך פרספקטיבה זו, מאפשרת עמדה שמרנית פחות ואמפתית יותר כלפי התופעה.

מגמה מדאיגה במיוחד ניתן לזהות בתחום ההתמכרויות של בני-נוער לאינטרנט, אשר נסקרה בהרחבה בהרצאתו של ירון סלע. בין היתר, נידונו ההשפעות של העולם הדיגיטלי על החיי הנפש של מתבגרים, הקומורבידיות עם הפרעות החרדה, הקשב והריכוז, וכן תפקידם של ההורים בצמצום השימוש הפוגעני באינטרנט.

בכדי להמחיש את חשיבותם המכרעת של ההורים במצבי התמכרות של מתבגרים, הציג בהרצאתו סלבה קוברדינסקי מקרה קליני מרתק של נער על הרצף הסובל מבעיית שימוש. בהמשך, נסקרו דרכים אפשריות לשילוב ההורים בתהליך הטיפולי, כמו גם בדילמות המורכבות העולות בקליניקה. 

נסיים בקטע מתוך הרצאתה של ד"ר שירה סובול "מהתבגרות להתמכרות", אשר עסק באתגרים הייחודיים לעבודה הטיפולית עם מתבגרים הסובלים מהתמכרויות. בפרט, תיארה סובול את הריאיון המוטיבציוני כגישה מכוונות שינוי, אשר עשויה לסלול את הדרך לעשייה טיפולית יעילה ביותר.