16/05/25
החודש חל יום הולדתו של זיגמונד פרויד, אבי הפסיכואנליזה, אשר הטביע חותם חסר תקדים וחד פעמי על ההבנה שלנו את נפש האדם. הגיליון הנוכחי מוקדש למחשבתו המקורית ופורצת הדרך, אשר ממשיכה גם כיום, יותר ממאה שנה אחרי, להוות עמוד תווך מרכזי בשיח הפסיכואנליטי ובפרקטיקה הטיפולית.
לפניכם אסופת הרצאות ומאמרים מאת פסיכואנליטיקאים מאסכולות שונות בפסיכואנליזה, המציעים דיון מחודש בתיאוריה הפרוידיאנית ופיתוחים של רעיונותיו כמו הסצנה הראשונית, אבל ומלנכוליה, תסביך אדיפוס ורביזיית תורת החלום.
נפתח עם פרק חדש מאת ד"ר יעל פילובסקי בנקירר – "איש הזאבים: תולדות הסצנה הראשונית", מתוך ספרה "מילים ומילות". בפרק זה, מביאה המחברת פרספקטיבה חדשה על המשגתו של פרויד לסצנה הראשונית, אשר לדבריה ממשיכה את התנועה בחשיבה התיאורטית בנושא אל עבר הבנתה של הסצנה כציר מארגן במערך יחסי האובייקט של האדם. בתוך כך, נידונה הסצנה הראשונית כפנטזיה נפשית הפותחת צוהר לחקירת הקשר המורכב עם האם.
נמשיך עם פרק נוסף מאת רות גולן – "אבל ומלנכוליה", מתוך ספרה "פרויד כפשוטו – בעזרתו של לאקאן" בו מציעה המחברת פרשנות חדשה ורחבה יותר לכתביו של פרויד, בראי משנתו של לאקאן. בפרק המובא לפניכם, מסבירה גולן מדוע דווקא בעבודת האבל הליבידו הוא שגובר על דחף המוות, וזאת על ידי שינוי הזיקה לאובייקט האהוב, בעוד שבמלנכוליה נוצר נתק בין השניים, באופן אשר עלול לייצר נרקיסיזם רעיל.
נעבור לפרק פרי עטה של רות נצר – "השגות על תסביך אדיפוס" מתוך ספרה "נפש המיתוס במעגל החיים: מאמרים במבט יונגיאני". בכתיבתה, מבקשת נצר לבחון מחדש את התזה הפרוידיאנית ביחס לתסביך האדיפלי, לפיה המאבק בין האב לבן מונע על ידי התשוקה לאם וחרדת סירוס, ופתרונו הכרחי לפיתוח סופר-אגו תקין. בין היתר, דנה המחברת בשאלת התסביך האדיפלי בקרב נשים ובהשפעת הלא מודע הקולקטיבי-תרבותי על טבעו של התסביך.
נמשיך עם הרצאתו של מקסים בן אמו – "רביזיית תורת החלום של פרויד: הרביזייה הבלתי גמורה", אשר ניתנה בהנחייתה של ד"ר חנה אולמן ובמסגרת יום העיון "פשר החלום: היבטים תאורטיים וקליניים" מטעם מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. בהרצאתו, הציג בן אמו את עיקרי טענותיו של פרויד במאמר "רביזיית תורת החלום" והציע להתייחס לעבודת החלום, לא כטכניקה של הסתרה, אלא כטכניקה של פרזנטציה המגישה את המחשבות באמצעות תמונות.
נסיים עם המלצה חמה לבקר בעמוד האוסף באתרנו המוקדש כולו להגותו של זיגמונד פרויד, בתוך אזור האוספים של בטיפולנט. באוסף זה תמצאו שלל מאמרים והרצאות אשר עוסקים בתיאוריה הפרוידיאנית ומביאים מגוון רחב של הקשרים קליניים ופיתוחים תיאורטיים למושגיו ולרעיונותיו של אבי הפסיכואנליזה.